Med.Over.Net

Mejna in narcistična osebnostna motnja - za svojce

Odgovarjajo: • dr. Leonida Zalokar, univ. dipl. soc. ped., certificirana transakcijska analitičarka – psihoterapevtka (CTA-P)

Je odnos z vašim bližnjim poln nenavadnih preobratov in nihanj? Se bojite nenadnih izbruhov jeze, neracionalnega obtoževanja, čustvenega izsiljevanja ali podobnih dejanj, s katerimi vas skuša bližnji prisiliti, da zadovoljite njegovim pričakovanjem. Ste vedno dežurni krivec za vse ali pa se počutite pretirano odgovorni za vašega bližnjega?
Potem obstaja možnost, da ima vaš bližnji značajske lastnosti mejne ali narcistične osebnostne motnje.
Forum je namenjen bližnjim in svojcem ter je nadgradnja strategij preživetja iz knjige Čustveni vampirji.

dr. Leonida Zalokar , univ. dipl. soc. ped., certificirana transakcijska analitičarka – psihoterapevtka (CTA-P)

Leonida Zalokar

Je to oseba z MOM?

Default avatar

SVO

Ja glej,
mislim da si lahko cestitas in si hvalezna, da nisi padla pregloboko, splezala ven, in sedaj ko pogledas nazaj, vidis, da kljub precej dobri samopodobi si padla na njegove finte, na njegovo trkanje na tvoje luknje v samozavesti, ceprav kot receno imas dobre temelje in kaj za pokazati... kako lahko globoko zabredejo/mo tisti, ki imamo vecje rane, po moznosti resiteljska nagnjenja do njih in potem se krivdo/strah/odgovornost trzanje....uh

lp SVO
Default avatar

Skitnica

Hvala SVO, res se še morda niti ne zavedam kako srečna sem lahko, da nisem nadaljevala te zveze. Zagotovo bi zapadla v totalno brezno. Sedaj , ko sem si o osebah MOM in NON prebrala veliko, vem kam bi ga uvrstili strokovnjaki, najbolj pa je pomembno, da sedaj vem da spada med NOM. Ima popolnoma vse značilnosti. Res moram zakrpati tiste luknjice v moji samozavesti in čas mi bo pomagal. Zanimivo je na kakšen način te osebe delujejo, še dobro, da sem že na začetku videla, da dejanja ki jih je počel niso vsakdanja. Upam, da bodo tudi ostale žrtve spoznale, da s takšnimi osebki zgolj tonejo in niso to, kar so. Pomembno je, da ne dovolimo prestopiti naših mej. Pa naj bo še tako hudo. Prav zaradi tega, ker je monster hotel preko mojih mej, sem se iz odnosa umaknila. Nihče ne more s silo in izsiljevanjem priti do željenega cilja, če jaz tega ne dovolim. Po dveh tednih miru mi je jasno, da me čakajo zelo lepi trenutki in seveda tudi slabi, a jih kot vedno preživiš. Če so ob tebi takšnji ljudje, pa so težki trenutki še težji in dolgotrajni. Vem, da me v življenju čakajo še mnoge pozitivne osebe, vredne spoštovanja, morda tudi slabe, a te bom hitro prepoznala in nimam časa za njih. In nikoli več, resnično nikoli, ne bom nosila v sebi občutkov krivde, zaradi dejanj drugih ljudi in tistih občutkov krivde, na katere ne morem vplivati jaz. Zdravi občutki krivde, so zgolj tisti, ki so izvor mojih dejanj. Nikoli več ne bom svojega lepega življenja blatila zaradi takšnih osebkov, ki sami sebe ne razumejo in ki jim nihče ne more pomagati. Zdaj vem, da je edina rešitev z monsterji, da si varno daleč vstran od njih, če ne ti izpijejo vso energijo. Življenje je lepo in res nihče od takšnih osebkov mi ga ne bo kalil. To so osebe, ki so tako negativne, tako besne same nase in na druge, da se tega sploh ne zavedajo. Resnično se ne zavedajo, da škodijo drugim, da izkoriščajo ljudi, jim kradejo samozavest, oropajo vso pozitivnost... za svoje dobro. Žrtev pa pustijo brez kakršne koli krivde na tleh. Takšni so in to so njihovi geni, to je njihov karakter in njihova osebnost. Hvala za takšne ljudi, jaz sem vesela oseba, polna življenja in moja energija je dragocena. Upam le, da se ljudje ne bodo več pustili izkoriščati tem vampirjem. Upam, da bodo zbrali pogum in verjeli, da ko prekinejo tak odnos, se jim življenje odpre. Komaj takrat bodo začeli živeti!
Default avatar

Skitnica

SVO sem prebrala več tvojih zapiskov. Upam, da ti gredo stvari na bolje. Ne vem kaj si doživljal, vendar sem jaz zamo okusila osebo MOM in sem hitro pobegnila, tako fa verjamem, da si kar izkusil. Upam, da še zaideš kdaj na to stran za kakšen dober klepet. Vse dobro.
Default avatar

WildLily

Pozdravljeni,

Moram priznati, da se ze po nekaj prebranih temah pocutim mnogo bolje. Moja situacija sicer ni tako huda, vendar. Imam mamo, ki ima paihiatricno diagnozo bipolarne motnjr. Pri njenih sestedestih skrbim za finance, za nakupe, perem, pospravljam, vecinsko v svojoh rokah drzim vse vajeti. Uradno zivim se doma, sicer sem vec pri partnerju. Od nje sicer prejmem pohvalo, zeli vedeti za moje tezave, vendar za nobene nima resitve, ne zna kazati ljubezni, zna reci rada te imam, vendar se ne zaveda pomena teh besed. Nikakor se ni sposobna odmakniti od situacije, pogledati vecje slike, se postaviti v kozo nekoga drugega, dajati podporo, biti rmpaticna. Ko sem jo soocila s tezavami, je dejala da je problem v meni, da se umikam, da ne zelim deliti svojih zgodb z njo, da se derem, a ne razume, da so bili to moji prezivetveni nacini na vso njeno nedelje. Name se oklepa glede vsega, tudi prevozov, izpolnjevanje obrazcev, priprave hrane, vseskozi samo mojega nakupovanja. Usmerjena je samo nase, na to kaj njej pase, na to kaj si ona zeli, ni zmozna preseci tega pogleda na nekoga drugega. Na dan npr. Gleda televizijo 5 ur, ko pridr iz sluzbe, nicesar ne naredi, razen vmes kaj za jesti, pusti razmetano, in naslednji dan je zgodba ista. Mi lahko prosim pomagate kako naj sami sebi pomagam to sprejeti in preseci. Kako naj se s tem pomirim, kako naj to sprejmem in nadaljujem zivljenje? Aja, naj paomenim da sem vlogo skrbnika za vse malce tudi po svoji krivdi prevzela zaradi njene diagnoze, saj se trudim, da je njeno psihicno stanje stabilno.

Ze vnaprej se najlepse zahvaljujem vsem za cas, ki ste ga namenili branju in odgovore <3
Default avatar

SVO

Ja, mislim da si to dobro napisala, kako sprejeti in preseci, oziroma kaj lahko glede tega naredis, kako lahko spremenis na svoji strani odzive, misli, dejanja...
Ti poznas situacijo, vendar če menis, da lahko ona tudi sama kaj pospravi, potem naj to naredi oz. naj obcuti kaj pomeni nepospravljeno.
Ce posega v tvoje privatno zivljenje toliko, da ti je nelagodno, potem tam postavis mejo.
Poves kaj dovolis in cesa ne.
Ugotovis, ali te kje daje krivda, dolžnost, strah, ki te sili v neka dejanja, katere noces narediti..jih prepoznas, ozavestis, in naslednjic ravnas drugace. in kot bi mignil, bo situacija popolnoma drugacna in ti ne bos dovolila da hodi po tebi... :)

itn..

lp SVO
Default avatar

WildLily

Hvala SVO!! Ja, izraze krivde se moram se nauciti prepoznati in kontrolirati. Hvala za spodbudbe besede :)
Default avatar

GittaAna

Pozdravljena Wild Lilly!
To, kar si opisala ni ravno zelo značilno za bipolarno motnjo , zato me zanima ali si dejasnko videla njeno diagnozo ali ti je to zgolj ona povedala? Včasih se tudi zgodi, da psihatri ali psihologi, ki jim osebnostne motnje ne ležijo dovolj, zamenjujejo eno z drugo in preden je postala mejna osebnostna motnja postala bolj znana, so jo pogosto zamenjevali z bipolarno ( in še s čim drugim) Ena od bolj pomembnih stvarih , ki jih moramo storiti pri problematičnih osebnostnih je, da vse, ampak res vse preverimo.

Dejstvo pa je tudi, da katerakoli od teh diagnoz tvoje mame ne odvezuje od njene odgovornosti, da posrbi zase, kolikor lahko, IN zdi se mi, da te je pošteno ujela v svojo mrežo, saj tudi če je res bipolarna ( ali kaj temu podbonega) bi za večino stvari, ki jih sedaj delaš ti, zlahka posrbela sama. Ker pa očtino precej obvlada čustveno manipuliranje s teboj ( morda bi si morala prebrati knjigo , i je tudi v slovenščini - Čustveno izsiljevanje) in te zna pritisniti tudi tako, da te obtožuje celo za stvari, ki jih v resnici počne ona , so stvari tašne, kot so.

Bi tvoja odgovornost, da skrbiš zanjo, kot da je nemočen otrok ali opravilno neposposobna, je pa tudi dejstvo, da ne boš zlaha izstopila iz tega ( ker te ona preveč dobro pozna in ker je njen verjetno bolj ali manj vseeno, kakšne metode bo izbrala, da te bo pripravila, da se boš še naprej vedla, tako, kot ona hoče, ti pa si velio preveč sočutna in verjetno že od malega strenirana, da skrbiš zanjo in da so njene potrebe na prvem mestu.

Začni se izobraževati ( je polno litearature in nasvetov na internetu za svojce težavnih oseb) in čimprej postavi meje ( o tem kako, je na forumu že velio napisanega, malo pobrskaj), Vzami list paprija in nanj napiši, kaj mama zares potrebuje ( ampa zares) in kaj od tega, ji ti lahko nudiš, ne da bi si s tem škodovala ( v to spada tudi pomanjkanje osebnega življenja in časa in energije zase). Potem počni zgolj to, ne glede ne njene izbruhe in izpade ( tudi o tem, kako reagirati pri izbruhih je velio literature, bo pa dovolj dobra že tista za majhne otroke, saj so takšni ljudje čustveno v resnici na stopnji otroka, četudi so na videz odrasli)

Ne popuščaj izsiljevanjem ( če želi živeti v svinjariji , naj živi - se bo slej ko prej naveličala ) , če ne drugega se poznamaj o pomoči na domu , če želi kam iti, pa je ne boš ti peljala, bo slej ko prej našla nekoga, konec koncev pa so tudi avtobusi, vlaki in taksiji,

Ko boš začela uvajati spremembe, po potem, ko bo dojela, da te ne more več vrteti , tako kot do sedaj, bo verjetno poizusila z vsemi možnimi scenarjimi ( jokom, grožnjami, grdim govorenjem o tebi, .....) vendar, če se boš zavedala, da to nima prav nič veze s teboj in s tem, kdo v resnici si, da so to zgolj njeni roli in manipulacije boš lažje vztrajala.

Če boš zgolj nadaljevala tako, kot sedaj , bo zgolj huje, poleg tega pa ji tudi ne korstiš, saj se njeno stanje zaradi nedejavnosti, ker ne opravlja vsaj tistih stvari, ki jih lahko, še poslabšuje .

Drži se!
GittaAna
GittaAna
Default avatar

je to on

Skitnica je napisal/a:
Hvala Gitta ana, ja res je, energijo najprej moram usmeriti vase, da napolnim kar je bilo izčrpanega. Seveda gospod vsak san sedi v podjetju, vendar je to verjetno pač naključje. Sem pa bila v šoku in to vam moram napisati. Vsak dan znova odkrijem kakšno manipulacijo, ki sem jo doživela, najbolj pa me je šokiralo v soboto. Najprej vam povem, da je zame materializem povsem zadnja stvar na svetu. Vsak ima toliko kot ima. Monster se je hvalil kako je in in ex... prisega na znamke.... in bla bla. Ko sem zagledala njegov avto... dragi moji, človek ima službo kar dobro ( baje), zasluži po moje kar, avto pa katastrofa 15+ let mislim. Zdaj se sprašujem kaj je sploh od njegovih besed resnično. Vse kao znamke, ure obleka.... avto pa za 500 eur ali manj. Ne jezi me, njegova kripa, jezi me to, da sem si v tujini kupila stanovanje, stanovanje imam tu...a je vse to bilo le posmeh. Vse sem si zaslužila sama, s trdnim delom, dejansko garala in veliko noči delala, da imam to kar imam. In potem se pojavi nekdo, ki hodi tja kjer je kava najcenejša, kao nosi znamke... se ima za oh in ah, se posmehuje iz opreme, ki sem jo sama kupila in je nova, a vozi avto za odpad. Na koncu od mene izsiljuje darila, poklone in letno vinjeto... NOM.
Točno tak je moj v odhajanju. Enak! Dolga leta si je samo sposojal denar, hkrati pa se je hvalil, kako je uspešen. Vse zanj, zame nič, ne za rd, ne novo leto, nikoli. Zanj pa mora biti vedno! Avto za na odpad, mojega pa ni škoda, ko ga butne ob robnik ali škarpo. Isti! On on on, flirta z vsemi, od 17 letnic do 60 letnih, doma pa jamra, kako je utrujen, mu ni do sexa. Če nisem zraven, je pa ves poskočen do poznih ur zunaj. Samo on je pomemben, mu je treba delati usluge. financirati, ostali niso vredni 0. In to traja več kot desetletje. Hvala forumu, da sem vse to prebrala in ga prepoznala v tem. Adijo, mene ne boš več uničeval.