Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Eglonyl - frigidnost

Default avatar

ena-

Spoštovani,
Stara sem 42 let.
Eglonyl jemljem v dvakrat po 200 mg na dan. Že sedem let. Od takrat nimam več menstruacije in povišan prolaktin, vsaj to naj bi bil stranski učinek, ker sem imela pred časom tudi galaktorejo (izcedek iz dojk). Menstruacijo sem nekaj časa sprožala enkrat na leto po trikrat zaporedoma. Od začetka jemanja opažam pa popolno pomanjkanje libida, ne morem se vzburiti, kaj šele doseči orgazem. Sploh nimam nobene želje po spolnosti.
Zdravil ne bi rada menjavala, ker so edine ki mi ležijo. Imela se jih že več, a jih nisem prenašala.
Zanima me ali se da nekako preprečiti to pomanjkanje vzburjenosti kljub tabletam? Kaj pa nosečnost je še možna kljub tem zdravilom? Obstaja kakšna varianta?
Najlepša hvala za odgovor in lp.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Ena-!
Žal je tudi pomanjkanje libida in nezmožnost doživljanja orgazma stranski učinek vaše terapije z antidepresivom. Včasih je nemogoče doseči oboje: učinkovito terapijo osnovne bolezni, ki vam rešuje življenje in hkrati izogniti se stranskim učinkom terapije.
Pred načrtovano nosečnostjo se pretehta najboljša možna rešitev za terapijo. Veliko antidepresivov ni odsvetovanih v nosečnosti.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.