Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Miomi in odstranitev maternice

Default avatar

Majdaaa

Stara sem 52 let, pred tremi meseci sem nardila bris,je blo vse vredu, pa tudi miom velik 12 mm je odkril ginekolog in me naročil čez po leta.Menstruacije nisem imela že leto in 3 mesece. Sem jo pa dobila sedaj, trajala je morda kak dan več kot takrat ko sem jo imela redno..Kako jo lahko po tolikem času spet dobim? Sem pa za vsak slučaj šla na pregled. Naredil je UZ in tisti miom pred tremi meseci je zrasel za 4mm,pa še enega je odkril 12mm, ki ga je takrat očitno spregledal ali pa ga še ni bilo. Kakšne oblike pa so miomi, za enega je rekel da je tak čebulne oblike drugi pa je bil drugačen, nič ni rekel kako drugačen..Ponovno moram čez 3 mesece na pregled.Rekel m ije še če bi se zelo povečali ti miomi da bi bila potrebna operacija in pa verjetno kar odstranitev maternice ker bi se v ozadju lahko skrival kak karcinom. Koliko se ponavadi čaka na vrsto za tovrstne operacije in koliko naj bi bil velik miom da je že potrebna operacija.?Bila sem čisto v šoku in prestrašena, bom pa vsekakor še kako mnenje mogla dobiti predno pride do operacije. Kokr berem te forume ali res ženskam po 50 letu kar odstranijo maternico zaradi miomov,res ne vem kako je s tem. Že same operacije me je strah. Kaj vi mislite o temu?
Hvala vam za odgovor,
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Majdaaa!
Glede na napisano, mislim, da vam miomi zares ne rastejo hitro. Ker vam veliko preglavic ne bodo več delali, saj se mesečne krvavitve počasi iztekajo, ne vidim razloga za kakršnokoli operacijo. Miomi se tako redko spremenijo v rakasto tkivo, da preventivna operacija NIKAKOR ni upravičena. Predlagam še naprej opazovanje.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

pitija

Pozdravljeni.

Stara sem 41 let in so mi pred dvema letoma odkrili miom na sluznici (bolečine v spodnjem predelu neke težave s cisto na jajčniku in vnetje). Dobila sem tablete cerazette in sprva sem jemala eno tableto vsak dan. Težave so se mi pojavile letos ko sem imela kar naprej menstruacijo (4 dneve menstruacija in 2-3 dneve ne in spet ponovitev kroga... in se je tako nadaljevalo) in nato mi je ginekologinja predpisala po 2 tableti dnevno.
Zanima me ali je mogoče tudi na kak naraven način uravnati hormone?
Zanima me ali je možno odstranitev tega mioma in kakšne so posledice na dolgi rok oz. kako urediti da ti potem ti miomi ponovno ne zrastejo ali že obstaja kaj takega?
Nikakor nimam želje za odstranitev maternice, ker so posledice prehude z uravnavanjem hormonov na dolgi rok.
Ne želim si preveč jesti teh tablet, ker ne vem točno kaj to pomeni na dolgi rok za celotno telo in kakšne bodo posledice.

Ali obstaja kakšna prehrana, da bi se to uravnalo na daljši rok?

Lep pozdrav in hvala za odgovor.
cron