Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Turnerjev sindrom in hormoni

Default avatar

ursula76

Spoštovani!
Imam Turnerjev sindrom in me zanima sledeče. Stara sem 39 let in sem od cca. 17 leta jemala tablete Trinovoum, ki mi jih je predpisala ginekologinja. Potem sem ginekologinjo zamenjala in ker jajčniki ne delujejo - zaradi Turnerja; mi je dejala, da je nesmisel, da jemljem tablete, ker jih tudi za zaščito ne potrebujem. Tako sem pred cca. 10 leti prenehala z jemanjem. 6 let nazaj so se mi pojavile prvikrat psihične težave (depresija, anksioznost), zaradi česar sej jemala Cipralex. Po štirih mesecih sem prenehala z jemanjem, saj se mi je zdelo, da učinka ni bilo pravega. Po letu in pol so nekako simptomi prenehali, razen slabega spomina (ki je prej bil vedno odličen!) in pa utrujenosti. Pred letom dni pa so se težave zopet pojavile. Vendar tokrat terapije nimam nobene. Povedati moram, da sem bila operirana na ščitnici pred 7 leti in so mi odstranili desni reženj. Prejemala sem Eltroxin, vendar sem prosila tirologa dr. Pustovrha, če sem lahko brez terapije, da vidim kaj bo z levim režnjem. Ravno pred kratkim sem imela po cca. treh letih brez terapije normalne izvide TSH. Spomladi letos sem bila tudi v bolnici zaradi visokega pritiska(200/120) in imam terapijo Adalat in Piramil, imela sem tudi Concor, ki mi ga zdravnica počasi ukinja, saj je EKG pokazal prenizek utrip. Zaradi pritiska sem bila na kontroli pri endokrinologu na Polikliniki v LJ, kjer je bil ugotovljen povišan aldosteron (kontrolirali so samo za feokromocitom - glede na visok pritisk) in zaključili s tem da imam povečane jeterne encime in pa sekundarni hiperaldosteronizem. Glede na to, da depresivno anksiozna motnja vztraja, me zanima ali je mogoče lahko kaj povezano s tem, da sem terapijo s Trinovoumom prekinila in bi bilo potrebno nadomeščati kak hormon? oziroma katere preiskave je smiselno opraviti? Katere hormone preveriti?
Hvala za nasvet že vnaprej.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Ursula76!
Pri vas je pa hormonsko stanje tako kompleksno, da ste pod nadzorom endokrinologa, ki pozna vse vaše hormone. Mislim, da ni nobenega, ki bi si ga dodatno morala dati preiskat sama. Vaša hormonska slika je v nenehnem dinamičnem spreminjanju, hormoni pa imajo velik vpliv eni na druge.
Tabletke Trinovum spadajo h hormonski kontracepciji in ne k hormonski nadomestni terapiji. Odtegnitev hormonov bi imela na vas veliko večji vpliv, kot odtegnitev kontracepcije. Mislim, da vaše težave ne izvirajo v tem, da ne jemljete kontracepcijskih tabletk.
Šele po posvetu z vašim endokrinologom pa bi se lahko odločili tudi za nadomeščanje spolnih hormonov. Jaz bi vam jih priporočala še za nekaj let.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

ursula76

Žal do letos nisem bila od pubertete - nekje 18 leta starosti dalje kontrolirana pri nobenem endokrinologu, prej pa na pediatrični kliniki. Nekih specifičnih težav tudi nisem imela. Kot sem navedla smo kontrolirali TSH in letos še za feokromocitom, kaj več ne. Ker vem, da je hormonov veliko, niti nimam predstave kaj bi lahko rekla, da bi prekontrolirali. Verjamem pa, da se je nekaj porušilo, saj je počutje katastrofalno. Želela bi le najti kaj je to. Bom se skušala še pozanimati za pregled pri endokrinologu.Verjetno pa so bili v tabletkah kaki hormoni. predvidevam. No hvala zaenkrat na odgovor, sprašujem pa, če me lahko napotite na kakega dobrega endokrinologa.
Hvala že vnaprej.
Default avatar

Ursula76

Ker sicer nisem pod nadzorom endokrinologa, me zanima ali lahko kateri vplivajo na psiho in kaj je najbolje narediti? Celorno hormonsko sliko? Hvala za nasvet.
Default avatar

BaricaS

Pozdravljeni, na FB smo naredile skupino za deklice, ženske in mamice deklic s TS (Turnerjev sindrom vseh generacij) ,
kjer se bodo lahko izmenjevale izkušnje, vskadanji pogovori in mogoče kakšen dogovor
za kakšno srečanje v živo.

Če bi želeli sodelovati, mi pošljite e-mail in vas dodam, saj je
skupina zasebna, da lahko objavo vidijo le članice. moj mail [email protected]