Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Pomanjkanje hormona estrogena DA ali NE? Kaj drugega?

Default avatar

zaskrbljenasem

Pred nekaj leti se mi je pred menstruacijo pojavila nova težava. Približno teden pred ciklusom sem se večkrat dnevno tresla, se zbudila zaradi tresenja po celem telesu, potila, po dnevi sem imela mokre roke, oblivala me je vročina, ponoči sem imela mokro pižamo. Ko je menstruacija nastopila, je vse to izginilo. Naslednjič je bilo enako. Vmes sem nekaj časa jemala kontracepcijo in jo pred cca.2 mesecema nehala jemati. V času jemanja tablet, nisem imela nobenih znakov, zdaj so se mi zopet pojavili. Ta vikend sem imela hude težave s tresenjem. Ker imao v družini sladkornega bolnika, sem ves čas mislila, da mi pada sladkor in da imam hipoglikemije. Pred leti so me testirali za sladkor, ki je malce nihal, a ni kazal nekih posebnih znakov. Diabetolog mi je predpisal hrano z nizkim glikemičnim indeksom.
Ko se mi pojavi tresenje, vzamem hrano ki bi mi dvignila sladkor ( kot poznam od hipoglikemij), ampak meni ne pomaga. Še vedno se tresem. Te dni sem bila pri zdravnici, ki pravi, da ji je zelo čudno in nerazmuljivo. Dala mi je ponovno napotnico za diabetologa. Danes pa sem nekako ugotovila, da mi mogoče primanjkuje hormona estrogena. Pogledala sem si znake in od 25 jih imam kar 18.

anksioznost, razdražljivost, jeza, vznemirjenost
Krči, PMS
Zadrževanje vode / telesne teže, napihnjenost, težave s prebavo
Občutljivost dojk, fibrozne prsi
Nihanje razpoloženja, depresija, tesnobnost
Glavoboli / migrene
Hrepenenje po hrani, predvsem sladki
Bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, bolečine v hrbtu ( bolj bolečine v hrbtu in sindrom nemirnih nog imam)
Nečista koža, težave z lasmi in nohti
Zamegljeno razmišljanje, težave s spominom
Nabiranje maščobe predvsem na trebuhu, bokih in stegnih
Hladne roke in noge
Nestabilen krvni sladkor
Neredne menstruacije
Zmanjšana želja po spolnosti
Težave z jetri in žolčem ( menda naj bi imela refluks in zato moram uživati brezglutensko hrano)
Policistični jajčniki

V zadnjih dveh letih mi je teža drastično narasla iz 60 kg na 76kg danes. Ponavadi mi je nihala za 2-3kg. Ta sprememba pa je vsekakor zelo čudna zame.
Ali razmišljam v pravi smeri in kaj moram narediti. Da vas opomnim, sem vegeterijanka ( ne jem tudi rib in jajc oz. 2x letno jajca približno) in brezglutensko hrano moram jesti.

Vnaprej se zahvaljujem za pomoč in razumevanje in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Zaskrbljenasem!
Kar opisujete so znaki predmenstrualnega sindroma, saj nastopijo v tednu pred menstruacijo. Nekateri zdravniki diagnoze PMS ne priznavajo, saj je v sindrom vključenih toliko simptomov, da se 90% žensk sooča z najmanj petimi od njih vsak dan, ne samo vsak mesec.
Vidim pa, da ste vi že veliko stvari našli zase, da izboljšate svoje stanje: gibanje in prehrana. Žal pa vas moram razočarati, tip prehrane, ki ga opisujete vpliva prej na dvig telesne teže, kot na znižanje.
Pogovorite se z vašim zdravnikom, kaj lahko naredite za lajšanje simptomov PMS. Možnosti je ogromno, med drugim tudi dodajanje progesterona v času pred menstruacijo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.