Forum: Pediatrija

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Vročina pri otroku, ki nagnjen k vročinskim krčem

Odgovori Nova tema
Default avatar Linkec 4 Jan 2013 07:56

En lep pozdrav. Februarja 2011 je naš fant v vrtcu imel vročinski krč. Bil je en dan hospitaliziran, dobival sredstva za zniževanje temperature, končna diagnoza je bila viroza. Pri izpustu sem dobila navodila, da v primeru vročine, uporabim voltaren, nobenega paracetamola in podobnih sredstev, ter v primeru vročinskega krča Stesolid. Krči se niso nikoli več ponovili, res pa je tudi, da tudi vročine ni imel skoraj nikoli več.

Zdaj smo preseljeni - v Prago in dva dni nazaj je dobil vročino. Prvi dan sem jo zdravila z voltarenom. Drugi dan sva šla do pediatra, ki nama je svetoval, da voltarena naj ne uporabljava, da to ni tipična zadeva. Predpisala nama je zdravilo Diazepam 5mg tablete, ki naj jih dajem v primeru temperature 37,5 trikrat na dan, po pol tabletke. Zdravilo vsebuje ( monohydrat laktosy, natrijeva sol, karboxymethylškor 4,2mg v 1 tableti ). Koliko sem ga razumela, naj bi to zaščitilo možgančke v primeru krča. Dobila sem tudi Nurofen ( ki je verjetno nekaj podobnega kot paracetamol ) in rektalne tube Diazepam desitin ( verjetno podobno kot stesolid ).

Danes je tretji dan, vročine ni bilo ponoči, tudi zjutraj ne. Poraja pa se mi vprašanje, glede voltarena in tabletk Diazepam. Ali ga v našem primeru res ne uporabljam in ali naj mu te tabletke dejansko res dajem ?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 4 Jan 2013 10:51

Diazepam = Apaurin = Stesolid!
Po nobenih svetovnih smernicah otroku z anamnezo vročinskih krčev ne znižujemo vročine z Apaurinom! in ničesar ne preprečimo, za to obstajajo velike študije, ki potrjujejo škodljivi učinek preventivnega dajanja katerihkoli zdravil, če niso potrebna. Stesolid/Apaurin/Diazepam dajemo samo v primeru krča in z njim krč PREKINEMO.
Otroku, ki je imel vročinski krč, znižujemo vročino še pod 38,5. Damo: ali Paracetamol ali Voltaren (svečka, hitro deluje, je pa res, da prav za zniževanje vročine ni deklariran, ker pa do lani v Sloveniji ni bilo mogoče dobiti Brufena/Ibuprofena/Nurofena -to je vse isto, smo za hitro in učinjovito zniževanje vročine uporabljali voltaren). Torej sedaj lahko uporabimo Brufen / Nurofen sirup.

Vseeno ne morem mimo tega, da ne pripomnem: katastrofa od nasveta. Dajati otroku apaurin ob vročini kar tako, brez krča.

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zipi 23 Jan 2013 15:26

Vidim, da je tole še sveža tema in bi s ekar pridružil, saj smo tudi tukaj nekje pri nas doma.

Za nami je decembra en teden bolnice, opazovanja, saj sva z ženo hči takrat decembra peljala na urgenco, ker jo je tresl, zavijala je z očmi, bila je slabo odzivna in sva smatrala da je lahko krč, saj je bila vročina čez 38,5 in je žal zaradi polsušanja zdravnice pri kateri smo bili tri ure poprej, nismo zbijali po ustaljenih metodah (paracetamol) le z kopeljo. Skratka to je za nami, kar je bilo je bilo. Te dni, ravno en mesec po prvi vročini se je po parih dneh vrtca pojavila spet, ravno včeraj. Spet tresavica, zavijanje, krčenje prstov na nogah in neodzivnost, čeprav je takoj po hlajenju z mlačno vodo bila odzivna in to je v roku minute. NIHČE, niti v bolnici nam ni uspel povedati ali je bila vse skupaj mrzlica ali krč. Imeli smo datum za EEG, žal pa nismo uspeli nič saj je mala kričala kot da jo koljemo, kaj šele da bi zaspala, melatonina pa nisop hoteli dati. In sedaj smo spet kjer smo. Ne veva kaj dejansko je to tresenje, ker tiste prave nezavesti, ko je otrok popolnoma mlahav, popolnoma neodziven ni bilo. Ali pač!? Čudno mi je samo, da se otrok v nezavesti po maj kot minuti, ko smo jo hladili, zave. Ali jaz napačno dojemam nezavest?
KAJ JE TOREJ NEKA OPAZNA RAZLIKA MED MRZLICO IN KRČEM!?

In še eno stvar, ki je ravno tudi tukaj napisana. Namreč v bolnici smo dobivali rektalno Voltaren, ker Paracetamol ni več pomagal po treh dneh in je ta učinkovito znižal vročino tam do 37,8. Tokrat nas v bolnišnici niso obdržali in povedali da svečk Voltarena ne smejo dati, dali pa so Brufen sirup.
Kako je sedaj s tem? Je to dejansko učinkovitejši kot Paracetamol, ker s ebojim da po parih dneh Calpol spet ne bo zagrabil. Rečeno je bilo tudi da se lahko jemljeta vzajemno, torej Brufen in Paracetamol. Kako vzajemno? Mora med dvema brufenoma preteči veliko pa se vmes doštuka s Calpolom ali kako. In še enkreat, je Brufen res ekvivalent Voltarena po zniževanju.

Hvala za vsak Vaš odgovor in LP.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 23 Jan 2013 20:20

Pri mrzlici smo popolnoma odzivni, samo trese nas. Pri vročinskem krču je otrok neodziven, ne moremo ga priklicati, čeprav morda ni klasičnih tonično kloničnih krčev z globoko nezavestjo.
Voltaren primarno ni zdravilo, namenjeno zniževanju telesne temperature. Žal v Sloveniji skoraj desetletje ali celo dlje ni bilo mogoče dobiti ibuprofena (brufen). Sedaj je na voljo in kot po vsej Evropi veljajo tudi pri nas smernice, da temperaturo znižujemo s paracetamolom, druga izbira pa je Brufen. Če so vam rekli, da ga lahko dajete vzajemno, to verjetno pomeni istočasno. Torej date paracetamol in nato še Brufen. Voltaren naj bi sedaj uporabljali res le izjemoma.

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zipi 23 Jan 2013 20:41

Iskrena hvala za prve odgovore.

Sedaj smo nekako pod kontrolo kar s paracetamolom (Calpol) in kopelmi, nekje na 38,5, tako da dokler bo Calpol grabil se izogibamo Brufena. Raje ponoči, ko je težje nadzirati temperaturo, če naj bi seveda Brufen bil bolj učinkovit, torej močnejši od Calpola in tudi držal dlje.

Torej, če razumem je Brufen ekvivalent Voltarenu po učinkovitosti oz. zakaj se Voltaren ne priporoča? Ali zato ker je še močnejši, ali so pri isti učinkovitosti kot Brufen večji stranski učinki? To mi sedaj ni jasno ... ker pri ekstremni vročini, ko ne pomaga nič drugega, ne kopel, ne paracetamol je potrebno žal dati najmočnejše. Je Brufen ta izdelek ali je v teh primerih samo in ekskluzivno samo Voltaren?

Kar pa se krča tiče pa verjetno lahko smatram da je dejansko bil. Čeprav povsod navajajo tudi pomodrelost, ki pa je ni bilo. Ampak ostalo, razen močne ne zavesti, je nekako nastopilo. Sem pa danes prebral, da naj bi pri krču telo bilo napeto, trdo (kot zamrznjeno) in ne mlahavo, kar bi dejansko upravičilo besedo krč. Je to tako ali je oboje možno?

Hvala za nadaljne odgovore in LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 23 Jan 2013 20:59

Brufen je zamenjava za Voltaren, ne gre pa za enako zdravilo. Ker ima manj stranskih, torej neželenih pojavov, je prednost pred Voltarenom nesporna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Diclofenac
http://en.wikipedia.org/wiki/Ibuprofen

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zipi 24 Jan 2013 09:36

Spoštovani!

Iskrena hvala za ažurne in predvsem jasne odgovore.

Bi pa vprašal še eno stvar, ko boste imeli možnost odgovoriti, dejansko za vse bolezni dalje.

Telo, ki ima virusno obolenje, torej telo otroka, katerega imunski sitem ni še povsem razvit (v našem primeru je to 2-letnica) se ob takšnih virusnih napadih, katerim seveda zaradi obrambe, sledi visoka vročina, bori s tem virusom samo. Torej, kar zmore zmore pa še tu, zaradi bojazni krčev, posegamo v vročino, ki je dejansko potrebna da se obrambni mehanizem sproži. Skratka, pri zgolj zbijanju vročine in samo opazovanju, je telo v borbi samo s svojimi sredstvi.
Pa se mi je že prvič porajalo, kaj je možno storiti, saj je telo po treh dneh visoke vročine že dodobra izčrpano v boju, da bi se pomagalo okrepiti "vojsko", ki se bori proti okužbi.
Seveda pije ogromno čaja v katerem je med in limona, kaj pa še ostalo. Namreč, pred boleznijo smo ji kratek čas dajali tabletke matičnega mlečka od podjetja FOREVER - Jelly. Doma pa imamo še Imunoglukan, ki naj bi bil tudi učinkovit za okrepitev imunskega.

Bi kakšna od teh stvari pripomogla mogoče pri, če se lahko tako izrazim, "ojačanju borbe" ali je to bolj jalovo, ko je obolelost že tukaj in je primernejše bolj kot preventiva? IN SEVEDA NAJPOMEMBNEJŠE: ali kaj od tega reagira oz. lahko reagira z Brufenom ali Paracetamolom?
Prebral sem članka prilepljena pod Vaš zadnji post, tam nisem zasledil medsebojne reakcije. Pa vseeno vprašam ...

Hvala še enkrat za vse odgovore in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zipi 24 Jan 2013 10:09

Se opravičujem, pozabu še en p.s. dopisat ...

"Pri mrzlici smo popolnoma odzivni, samo trese nas. Pri vročinskem krču je otrok neodziven, ne moremo ga priklicati, čeprav morda ni klasičnih tonično kloničnih krčev z globoko nezavestjo. "

Takole je bilo včeraj napisano, pa sem pozabil do-vprašati, torej zavednost pri mrzlici popolna, kar pomeni da ZAVIJANJE Z OČMI, STISKANJE PRTSOV, SLOČENJE GLAVE NAZAJ, tudi to ni nikoli del mrzlice, je dejansko večja verjetnost, da je bil krč, pa čeprav ni bilo globoke nezavesti in pomodrelosti!? Mrzlica je pač tresenje in občutek podhlajenosti in to je to?

Hvala ... se opravičujem, da smetim z novim postom!

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 24 Jan 2013 19:11

Prehranski dodatki ne delujejo tako, da bi otrok kaj dosti pridobil ali da bi se njegov imunski sistem ojačal. So pa izredno dobra tržna niša. Po direktivi bodo proizvajalci morali iz embalaže odstraniti dejstva, ki ne vzdržijo, tako da bo bolj jasno, za kaj gre (zavajanje).
Mrzlica je obdobje, ko vročina raste. Pri tem nas trese, zebe, smo pa popolnoma zavestni in prisebni. Znaki, ki jih opisujete, niso mrzlica in so zelo verjetno vročinski krč.

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zipi 24 Jan 2013 20:22

Ah, ja ... Torej hvala za odgovore, ki pa so žal še bolj potrdili bojazen da smo nagnjeni h krčem, kar bo verjetno pokazal tudi EEG, če nam ga uspe opraviti.

Pa še eno zaključno vprašanje, mimo katerega ne morem. Veliko sem prebral o krčih, ker sem dejansko sumil, da je to to. Veliko se govori o pojavljanju, ukrepanju ampak še vedno pa nisem razbral oz. zasledil kakšna je sedaj situacija. Se bodo krči pojavljali VEDNO s povečano vročino ali nagnjenost pomeni, da s elahko ni pa nujno da vedno!? Ker bo v prvem primeru krepko potrebno spremeniti nadziranje in spremljanje, kolikor razumem, vse do 6 leta!? In pa seveda strah ob vsaki mali vročinici.
Torej kako je po navadi s tem. So dejansko "obvezni" pri vsaki vročini (tokrat je v roku enega meseca ob dveh vročinah napad bi obojekrat) ali jih imajo tisti nagnjeni, nekateri veliko drugi manj, srednje ... skratka je pogostost zapovedana ali je to kako pač pride?

Toliko, da se malo pripravimo na očitno dolga štiri leta.


Pa še o prehranskih dodatkih. Torej je Vaše prepričanje, da načeloma nič ne ojača imunskega sistema, torej niti imunoglukan, slamnik, vitaminski bombončki ... je torej to bolj placebo učinek?
Ker je v tem primeru resnično škoda zapravljati denar.


Hvala še enkrat za vse odgovore ter Vas vljudno pozdravljam.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 25 Jan 2013 19:51

No, EEG pravzaprav ne potrjuje krčev pač pa izkjučuje epilepsijo.
Otrok z vročinskim krčem ima lahko vedno pri hitri rasti vročine krče, lahko pa ima v svojem ćivljenju do 5. ali 6. leta, ko krči izzvenijo, samo enega samega. Ni mogoče napovedovati.
Pomembnega učinka, kot se oglašuje, ti dodatki zagotovo nimajo.

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zipi 25 Jan 2013 20:36

Hvala spet za odgovore, čeprv sem tokrat s krepko razširjenim prebiranjem tudi sam prišel do žalostnega zaključka, da bo možno, da bomo imeli krče vsakič pri nastanku vročine.

Ostaja pa mi še nekaj nepojasnjenega kljub ekstenzivnem prebiranju. U bistvu je najbolje, da povem kar s primerom.

Namreč, smo še vedno v virusnem prebolevanju od srede, ko se je začelo, burno, s krčem ampak nam vročina niha, s pomočjo zniževanja na vse načine, kar precej in se je danes zgodilo da smo kar nekaj ur bili brez vročine, nato pa se je v več kot 10ih urah prebila nazaj, tik pod 38 in ostaja nekje na 37,7. Kot rečeno je do sem prilezla izjemno počasi ampak mi vseeno ne da miru vprašanje kaj pa sedaj. Kaj se lahko zgodi če bodisi počasi preseže 38 in doseže 39, bodisi hitro (npr. v uri) na isto višino.
Je pametno že kar pri 37,7 začeti z zniževanjem, saj nas čaka spanje ali je sedaj malo možnosti, kljub skoku do npr. 39 za VROČINSKI KRČ, glede na to da smo že v tretjem dnevu prebolevanja in nihanja!?
Ker vsi zapisi, kot tudi Vi sama poudarjate, da so krči v 90% najbolj verjetni samo pri prvem, nenadnem dvigu, torej ko je telo dejansko iz zdravja prešlo v vročino in ne ko je telo že mimo krča in preboleva obolenje pa čeprav je par ur bilo brez vročine. Ali lahko tekom prebolevanja, drugi, tretji dan še vedno pride do istega izida, t.j. krča pri hitrejšem nihanju temperature.

Ker potemtakem je nabolje, da apliciramo pred spanjem nocoj, pri vročini 37,7, Calpol!? In seveda celonočno dežuranje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 26 Jan 2013 19:01

Sploh ni nujno, da bo otrok imel krče pri vsakem hitrem, nenadnem dvigu vročine. Kot sem vam že napisala, imajo nekateri otroci krč pri vsaki vročini (zelo redko), večina pa jih ima 3-5 do 5. ali 6. leta starosti, ko krči izzvenijo. Zelo velik delež otrok ima samo en vročinski krč v življenju.
Gibanje vročine, ki jo opisujete, je povsem normalno, naravno gibanje telesne temperature med boleznijo. Raste, pa pade, pa se v nekaj urah (v eni ali pa v desetih) spet dvigne, dokler otrok bolezni ne rpeboli.
Ker vemo, da se enostavni vročinski krči pojavijo pri prvem dvigu vročine v neki bolezni, ki se je šele začela in otrok sploh še ni bolan (naraščanje vročine je prvi znak, ker pa se krč običajno pojavi pri nižji temperaturi, to je do 38,5), je to ponavadi sploh prvi znak, ki ga starši opazijo. Samo kompleksni vročinski krči (ki so znatno redkejši kot enostavni) se pojavijo večkrat v eni sami bolezni in so lahko tudi težjega poteka. Če otrok spada torej med tistih 95% otrok z enostavnimi krči, je po tem, ko mine prvi dvig vročine, olajšanje, saj se krč zelo zelo verjetno ne bo več pojavil.
In ker vemo, da se krč pojavi pri nižjih temperaturah (nekje do 38,5), svetujemo zniževanje temperature (če jo sploh opazimo pravočasno) že pod 38. Predvsem damo paracetamol in otroka ohlajamo pod mlačno vodo.
Krč ne nastane zaradi nihanja temperature. Nastane zaradi nezrelosti inhibitornih mehanizmov pri nenadnem dvigu temperature.
Kot sem napisala, najpogosteje ima otrok en sam krč v poteku ene bolezni. Pri kompleksnih krčih jih ima lahko več in tudi v nadaljnjih dneh vročine.

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar m 29 Jan 2013 19:48

Se bom navezala z vprašanjem kar na to temo. Skratka včeraj je deklica (20 mesecev) pri 37,7 stopinjah doživela enostaven vročinski krč. Hospitalizirana je bila en dan, danes sva prišli domov. Izvidi niso pokazali nič posebnega, neka viroza. Torej zanima me v zvezi z Voltarenom. Kot pravite naj bi namesto Voltarena uporabljali druga sredstva, nam pa so predpisali ravno V. in paracetamol (za zniževanje vročine v obdobju med dvema dozama V.). Sedaj pa me malo skrbi, ker kot pravite V. ni preveč ok. Ali naj ji temperaturo znižujemo z V. ali raje s paracetamolom (čeprav so mi rekli da ne učinkuje vedno hitro). Zakaj potem še vedno predpisujejo V., če naj ta ne bi bil preveč ok (kar se tiče stranskih učinkov)? In kaj lahko storim, prosim za drug recept?

Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 29 Jan 2013 21:12

Tega, zakaj se ali zakaj se ne drži nekdo smernic, vam ne morem pojasniti. Je pa hecno, da se običajno strokovih smernic prej držimo na osnovni ravni kot v bolnišnicah, pa običajno smernice napišejo kolegi iz bolnišnic:=(
Zagotovo pa drži, da voltaren svečka hitreje in močneje zniža temperaturo kot katerikoli sirup.

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zipi 1 Feb 2013 10:44

Pozdrav ponovno.

Spet se moram malo oglasiti, saj ostaja še eno vprašanje. O krčih, seveda.

Ker je v zraku še vedno polno virusov in ker je zima mila smo pri nas po vsem napisanem zgoraj, po novem skoz v pripravljenosti. Nekaj dni po zadnjem obolenju s krčem, smo celo zdržali brez mokrega nosa in kihanja, danes pa je nosek spez začel nagajati.
Seveda se po novem ob takem takoj zdramimo in s strahom pričakujemo nadaljevanje.

Pa se mi je porajalo vprašanje kako bo stvar delovala ob ponovnem dvigu vročine, ob novem prebolevanju virusa. Ker smo nagnjeni h krčem, oba smo doživeli nad temperaturo 38,5 in upam, da tako ostane, bomo seveda zniževali še pod 38°C. KAKO PA POTEM!? Recimo, da nam uspe ustaviti krč, znižati temperaturo in tokrat preidemo v prebolevanje brez incidenta. Kaj pa potem?
Krč naj bi (in tudi do sedaj je) nastopil pri PRVEM povišanju temperature, ki je nastala po zdravem obdobju. Predpostavimo, da smo ga tokrat preprečili, KAKO pa potem? Temperatura bo seveda spet naraščala, kot je to normalno pri prebolevanju. ALI JO MORAMO SEDAJ NUJNO CEL ČAS PRBOLEVANJA ZNIŽEVATI POD 38°C!? Je, glede na to, da smo ga preprečili, sedaj ves čas prebolevanja možen krč!? Do sedaj, po prvem, se nam niso ponovili v času vročine, torej smatram da so enostavni.


Hvala in LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 1 Feb 2013 21:33

Ker se večina vročinskih krčev pojavi samo enkrat v poteku ene bolezni (enostavni vročinski krči) in pri prvem dvigu, se statistično gledano po prvem dvigu vročine lahko oddahnemo. Otroci s kompleksnimi vročinskimi krči imajo lahko več ponovitev krčev v poteku ene bolezni in tu moramo biti vedno na preži. Ampak, ni mogoče zagotoviti, da ima npr. nek otrok do sedaj enostavne krče, naslednjič pa ne bi mogel imeti kompleksnih. Zato otroku z vročinskim krčem znižujemo vročino že malce pod 38 vedno.

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zipi 25 Feb 2014 15:49

Lep pozdrav. Ja, ponovno tukaj. Tako je to. Tile mladi imunski sistemi, ko že misliš, da si doživel vse, ti postrežejo z novim.

Skratka, celo leto je že na okoli od mojega zadnjega posta, žal ne morem dejati, da je bilo mirno ampak hvala bogu smo od datuma zgoraj, do danes imeli samo še en krč (trkam na les).

Kaj bo pa danes pa ...

Po dolgem času smo zapadli spet v en hud virus, kjer vse standardne metode zbijanja vročine izjemno slabo delujejo. Tako je že zgodaj zjutraj bilo v zraku pričakovanje po seveda krču. In vidi ga zlomka ...

Naša mala gospodična je na maksimum zakuhala kljub 5ml brufenu, ki je sedaj izračunan an njenih 16kg, da ne govorim o samo 3 urnem delovanju Calpola. Skratka kvaliteten virus, ponovno.
In še bolj zanimivo, s eje ta maksimum zgodil ravno pri obisku zravnika, tako da so nas zadržali kar v pisarni več kot 40 minut, vsi seveda v pričakovanju krča in zato je najbolje, da je tam pod kontrolo.

In potem ... 38.7 nič(brufen dan pred obiskom ob 38.4), 39,2 NIČ, 39,7 NIČ in neverjetno 40,2 NIČ.
Normalen stres otroka, mrzlica ampak najhujšega od nikoder.
In tako je danes od 10:30 do 15:00 prešla mejo 39 že 2x in vse miruje.

In sedaj ponovno zmeda. Kako? Je to mogoče? Vem, da krči niso nujni vedno ampak pri nas, ko je bila situacija, da nam je vročina kljub zbijanju ušla JE KRČ VEDNO BIL!
Torej ne prvi dvig in ne drugi ga tokrat ni povročil.

Kako je sedaj s tem? Ker resno postajam zaprepaden kaj vse še lahko pokažemo. Štiri hujša obolenja s pobeglo vročino, TRIJE popolnima različni poteki krčev (na zadjem je celo bil apliciran Stesolid), ki so se vedno izkazali kot enostavni, sedaj pa celo mrk.

Kakšna je možnost, da ko nam še tretjič uide vročina, da bi prišlo do krča. Ali še bolje, če pride sedaj do krča ali se ta smatra kot KOMPLEKSNI, glede na to, da prva dva dviga ni bilo krča.

Kako je s tem. Se dejansko zmanjša možnost za krč od sedaj dalje? Zbijali bomo še ampak ali smo lahko malo mirnejši? Kako močno se zmanjša možnost za krč, če je že dvakrat bil hitri dvig bil brez?

Težko verjamem, da so se nam že izpeli pri tretjem letu :(

Hvala in LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Tanč 26 Feb 2014 21:28

Nekateri virusi znano bolj povzročajo vročinske krče (so bolj nevrotropni) kot drugi. Morda otrok sedaj preboleva eno od takšnih viroz. Mogoče pa je inhibitorni sistem v možganih dozorel, morda kakšen krč še bo, ne pa vedno ob dvigu vročine.
Sedaj pa vse dobre želje v to, da se ne ponovi:=)

lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar masah10 26 Feb 2014 22:11

Vprašanje glede sredstev za zbijanje temperature:
Mi imamo trenutno precej hudo virozo, vsaj to je za zdaj diagnoza. Jutri gremo nazaj k P, ker naša skoraj 13-mesečnica kuha večino dneva in noči nad 39 stopinj in to že 5. dan. Za zbijanje nam ne pomaga praktično nič - razen svečk voltaren, ki ji zbijeji temperaturo do 37,5, pa še to samo za 4-5 ur, potem smo nazaj na 39+. Paracetamol ji sploh ne zbije vročine, ibuprofen sirup pa mogoče pol stopinje , drži pa maksimalno dve uri. Tudi kombiniranje teh dveh nima boljših učinkov.
Mi je kar hudo ko berem da voltaren ni priporočljiv, ampak to je edino kar nam pomaga. Kako je to mogoče?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh