Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Pšenica-kontra alergeni

Default avatar
Spoštovani,

že toliko je povedanega o alergiji na pšenico pri dojenčkih, pa vendar bi vas prosila za seznam kontra alergenov pri pšenici. 6,5-mesečna hčerka ima potrjeno alergijo na pšenico, hvala bogu zelo nizko koncentracijo, le 0,45, tako da so mi svetovali dieto, ker pa ji že počasi uvajam gosto hrano, moram paziti tudi pri njej. Ima atopični dermatitis, ki se poslabšuje in izboljšuje ne glede na dieto. Včeraj pa je kakala zeleno, smrdeče blato, v katerem je bila sluz. Ali je to posledica alergije? Jedla je banano, že tretjič, in do sedaj je bilo uredu. Ponoči pa se že 2 meseca zbuja na cca. 3 ure in zelo joka. Pomiri se šele pri dojenju. Kadar se praska, vem, da je to vzrok. Sprašujem se, ali ima krče zaradi alergije. Da bi izključila lakoto, sem ji po nasvetu pediatra zvečer dala riž, vendar ni nič drugače. Zato Vas prosim za pomoč, predvsem pri seznamu, da ne bi kakšna nedolžna stvar izpadla kot krivec neuspešne diete.

Lep pozdrav,
Karmen
Default avatar
Ne vem, kaj mislite s terminom "kontra alergeni".
Drugače je vse objavljeno v pripeti temi Alergija na mleko, jajca in pšenico ter v temi Navzkrižne alergije in skriti alergeni.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Obe temi sem že pregledala, vendar nisem prišla do odgovora. Pod terminom kontra alergeni imam v mislih tisto hrano, pri kateri lahko pride do navzkrižne alergije. Npr. alergija na pšenico, kar pomeni, da tudi npr. paradižnika ne smem jesti. Katera so tista živila, ki lahko povzročajo probleme, če je alergija na pšenico, ne pa tudi na k. mleko in jajca.
Prosim tudi za odgovor kaj pomeni zeleno, smrdeče, sluzasto blato in vaše mnenje glede večernega obroka.

Lep pozdrav,
Karmen
Default avatar
Potem miliste navzkrižne alergene. Trenutno se držite samo diete za alergijo na pšenico, navzrkižne alergene zaenrkat pustite.
Zeleno, smrdeče, sluzavo blato je lahko še normalno, lahko pa je znak, da je prebava nezadostna ali zaradi vnetja ali zaradi pomanjkanja encimov ali zaradi alergijskega vnetja in množice drugih vzrokov.
Kaj mislite z večernim obrokom? Otrok v tej starosti lahko dobi samo mleko, lahko pa tudi že žitne kašice.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Hvala za hiter odgovor.
Z večernim obrokom mislim obrok, ki ga je svetoval pediater, ko sva ugotavljala, zakaj se hčerka ponoči zbuja in joka. In je predlagal, naj ji dam poleg dojenja še riževe kosmičke z nadomestnim mlekom in naj bi spala do jutra, če je seveda vzrok lakota.
Svetovano mi je bilo, naj poleg neglutenske hrane ne jem ostrih začimb (poper, čebula, česen....), paradižnika, koščičastega sadja ipd. in zdaj ne vem, česa vse ne smem oziroma kaj lahko.

Lp, Karmen
Default avatar
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4479574

http://med.over.net/forum5/read.php?46,1572308

http://med.over.net/forum5/read.php?46,6241372

Nemogoče je na pamet reči, kaj točno in natančno bo nekomu povzročalo težave in kaj jih ne bo. Osnova pri katerikoli alergiji je, da se z njo seznanimo, da se naučimo, kje vse so tiste snovi, ki jih mi ali naš otrok ne sme(mo) uživati. Dandanes so deklaracije izdelkov tako dodelane, da nam je nakupovanje močno olajšano. Ko smo se pri nas začeli resno ubadati s prehranskimi alergijami, sem včaish z lupo dešifrirala deklaracije, zdaj na veliko izdelkih jasno piše "vsebuje...." in so našteti najpogostejši alergeni. Veliko informacij v zvezi s pšenico dobiš tudi na strani www.celiakija.si, ČEPRAV ALERGIJA NA PŠENICO NI CELIAKIJA!!!! Vseeno so podatki tam v veliko pomoč tudi alergikom.

Pšenica je pač v kruhih, pecivih, vendar je tudi v mnogih salamah, sledove se najde v čipsih, celo v čokoladi, suhem sadju ipd. Meni navzkrižna alergija s pšenico ni znana, razen cvetenja trav. Sploh pa ni nujno, d agre za kako navzkrižno alergijo, lahko je otrok zgolj alergičen še na kaj, kar se še ni potrdilo oz. ugotovilo. Lahko tudi na pršico, ali pa morda jajca in KM. Negativni testi pač še ne pomenijo, da alergije ni, saj so lahko tudi lažno negativni. Zato lahko alergije daleč najbolje ugotavljamo starši s tem, ko beležimo otrokove jedilnike oz. dnevnike in ga skrbno opazujemo - opisano v linku zgoraj.

Nemogoče je reči, kaj naj nekdo je ali pa ne je. Moj mlajši je zelo hud alergik, pa lahko uživa marelice in nekatrine, banane, jabolka pa ne - skregano z vsako teorijo. Piščanca niti pogledat ne sme, lahko pa je svinjino - spet totalno skregano z vso teorijo. Zato je nemogoče reči, ne njej marelic pa bo vse OK ali kaj podobnega. Poskusi pač, po malem in zmerno, pa boš sama najlažje ugotovila, kaj deklici paše in kaj ji ne. Če bi šli zgolj po spiskih, bi se zagotovo izogibali veliko preveč živilom in siromašili jedilnike. Še vedno pa velja, da tudi če nekaj že x časa uživa brez težav, se lahko z danes na jutri na neko živilo, že znano in vpeljano, pojavi alergija. Načeloma sicer res velja, da se začimb, kot so poper, muškat, cimet, klinčki izogibamo, ker niso niti nujno potrebne, pa hkrati zelo alergene. Čebulo in česen sama osebno uporabljam ves čas, vendar ne enega ne drugega ne pražim na olju ampak vkuham v jedi ali pa pokuham na vodi in dodam mesu.

Predvsem pa bo potrebnega nekaj dela, nekaj branja in zavedanje, da hitrih in hkrati dobrih rešitev pri alergiji ni. Treba je veliko časa, potrpljenja, opazovanja in stalnega iskanja informacij, brez tega enostavno ne gre.

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč