Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

pridobivanje teže, blato

Default avatar

*lunca*

Pozdravljeni!

Na vas se obračam, ker ob poplavi različnih informacij in nasvetov ne vem kaj naredit v mojem primeru. Sinček je star tri tedne. Porodna teža je bila 3530 g, odpustna 3200 g, danes tehtan 3730 g. Vseskozi je problem pridobivanja teže, ki je naraščala tako:
23.3. .... 3200
26.3. .... 3460
29.3. .... 3460
2.4. ..... 3530
5.4. ...... 3700
13.4. ..... 3730

Prvi teden je bil problem, ker nisem imela mleka in je bil na flaški (aptamil). Nato je mleko nekako steklo, a premalo in sem kombinirala dojenje + zvečer še ena flaša 60 ml. Od prejšnjega torka smo poizkusili izključno z dojenjem, a je očitno premalo. Dojim na 2-3 ure, ponoči 4 ure (ob devetih zvečer, nato ob polnoči in štirih zjutraj in nato nekje ob šestih, sedmih ponovno), sinček aktivno vleče od 10-20 minut na vsaki dojki.
Približno teden dni nazaj se mu je pojavilo zeleno blato s sluzjo, zato sem v nedeljo potem ukinila mleko in mlečne izdelke, ki sem jih prej normalno jedla. V soboto sem mu začela dajati tudi BioGaia kapljice. Včeraj in danes je barva blata zopet rumena, ampka s sluzjo, danes pa sem opazila tudi, da kaka precej penasto. Drugače sprememb v živahnosti ni, ne joka, ritem spanja/hranjenja še vedno ustaljen, krčev/kolik nima, edino ko kaka se napne in se pokaka, potem je vse normalno naprej. V glavnem, razen blata vse tako kot doslej. Seveda sem prečekirala internet po dolgem in počez, ampak patronažka ob mojih skrbeh pravi, da ni še nobene panike, da gre lahko za kakšno črevesno okužbo, ki bo prešla (edino penasto blato ji sedaj še nisem omenila, ker se je pojavilo danes). Pravi, da naj kljub slabemu pridobivanju na teži, še vedno vztrajam le pri dojenju, vendar sem mu sama vseeno danes dodala še eno flašo 50 ml (pojedel vse), nekako sem mu mislila flašo dodajat 3x na dan, da vidim, če bo kaj razlike.
Kaka drugače nekje 4-5x/dan, pleničke polulane ob vsakem previjanju (na cca 3 ure), krvi v blatu nisem opazila, le sluz in danes penasto blato. Prvi pregled pri pediatru imava čez teden dni.

Lepo prosim, če mi na opisano situacijo lahko svetujete, kaj naj naredim oziroma kaj bi to lahko bilo. Ali naj pokličem pediatra, da bi prej prišla na pregled, ali naj vztrajam samo pri dojenju, ali naj dodajam (koliko in kolikokrat?) in potem vidim,če se bo blato uredilo in teža popravila? Ne vem, kaj naj naredim - na eni strani mi pravijo, naj ne delam panike, na drugi strani prebiram internet in sem čisto zbegana, zaskrbljena (prebiram o alergijah, pa celiakiji, pa ....). Če še kaj pomaga - včeraj sem jedla hruške in suhe slive, druga prehrana tako kot prej (razen mleka in mlečnih izdelkov seveda). Aha, še to - sem pozitivna na streptokok B, med porodom sem dobila antibiotik - če bi tudi tale streptokok lahko imel kaj pri tem. Najlepša hvala za pomoč!
Default avatar

Tanč

otrok je v 21 dneh pridobil 530 g ali 25 g dnevno, kar je super odlično.
Odsvetujem dodajanje in kombiniranje. Doojenje ne bo steklo, če ne bo pogostega pristavljanja, kajti šele na ta način se začne tvoriti dovolj mleka (večje povpraševanje -> večja produkcija). Če boste dodajali, bo vašega mleka vedno manj in čez 2 tedna ne boste več dojili. Seveda v začetku ni moglo biti dovolj mleka, zato pa dojenčka pristavljamo na uro, dve, kajti mleko se tvori stalno in ravno dovolj se ga nabere, da se novorojenček naje. Na ta način se začne prava tvorba mleka, nekje med 1. in 2. mesecem.
Nikakor ni nobenega govora o kakšnem sčabem pridobivanju na teži! Otrok je pridobil super, blato dojenega otroka pa je lahko tudi povsem normalno tekoče. Opustitev kravjega mleka in izdelkov je primerna, tudi Bio Gaia kapljice, vsekakor pa dojenje dalje (ob sumu alergije na KML bi irak morali ukiniti formule).
Zaenkrat ni nobenih skrbi, uživajte z otrokom.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

*lunca*

Dr.Tanč, najlepša hvala za tale pomirjajoč odgovor. Sploh ne veste, kakšen kamen se mi je odvalil od srca, ker se je že tri tedne vse vrtelo okoli tega pridobivanja teže, zadnje dni pa še okoli blata. Po včerajšnjem tehtanju me je pa spet čisto sesulo, patronažka pa tudi ni bila več sigurna kaj naredit (po njenem mnenju bi namreč moral imeti že okoli 4 kg), čeprav je potem rekla, naj kar še vztrajam z dojenjem.

Samo toliko vas še vprašam, da vem za naprej - so potem takšni poskoki in stagniranja teže po dnevih normalni (npr. najprej v parih dneh npr. 200 g, potem par dni samo 30 g)?
Namreč, včeraj sem potem v obupu naročila še otroško tehtnico, da bom ja spremljala vsak pridobljen gram in videla, če se redi. No, po vašem odgovoru pa sedaj obljubim, da ne bom postala obsedena s tehtanjem. :)

Še enkrat najlepša hvala!
Default avatar

Tanč

Dobre so tele patronažke, da kar na oko, brez tabel rasti, vedo, koliko bi moral tak ali drugačen otrok tehtati, ne da bi se orientirale po porodni teži, po odpustni teži, po računanju pridobivanja na dan. Jaz pa si moram vse vrisati v tabele, odštevati, deliti z dnevi ... Pridobivanje v takem primeru računamo od najnićje teže, to je od odpustne (in ne od porodne).
Povprečno otrok pridobi dnevno okoli 20 g (od 16 - 30), s tem smo zadovoljni. 600 g mesečno smo tudi še zadovoljni. Nekateri se res zredijo tudi preko enega kilograma v prvem mesecu. Vendar je 600 g tudi dovolj.
Odsvetujem vsakodnevno (kaj šele po vsakem obroku) tehtanje, ker ne morete dobro oceniti teže zaradi dnevnih nihanj (pokakan, polulan, pred hranjenjem, po kakanju, ipd.). Zadostuje 1x tedensko.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

*lunca*

Pozdravljeni!
Dr. Tanč, ponovno se obračam na vas, ker se pri nas še vedno vse vrti okoli teže. Po včerajšnjem pregledu pri pediatru mi je tako hudo, da sem prejokala skoraj cel dan.

Sin je torej rojen 19.3.2010, višina in teža:
porodna: 3520 g .... 52 cm
odpustna: 3200 g (najnižja je bila celo 3180, zato sva ostala en dan dlje v porodnišnici - na začetku sem bila brez mleka)

21.4.2010: 3980 g ..... 56,4 cm (na začetku sva dodajala, potem nič več) 1 mesec
19.5.2010: 4530 g ......59,4 cm (v drugem mesecu je bil izključno dojen, samo ker je pridobil premalo, sem po nasvetu pediatra tako v tretjem mesecu začela dodajat cca 60 -100 ml na dan) 2 meseca
18.06.2010: 5490 g .... 62,3 cm (pediater sicer ni zadovoljen s težo, ampak pravi, da počakajmo) 3 mes.
30.07.2010: 6560 g .... 66,7 cm 4 mes 11 d

Na včerajšnjem pregledu me je pediater opozoril, da je sin na meji podhranjenosti. Od dopolnjenega drugega meseca dalje torej dodajam poleg dojenja, pri čemer količino dodatka povsem prilagajam. Ker se vseskozi vse vrti okoli teže, dam pač toliko dodatka kolikor ga sinček še hoče popiti po dojenju - včasih tam med 40-60, včasih pa nič. Cca tri tedne nazaj, ko se ne nekako začel tisti val vročine, je sin začel zavračati dojenje in se doji samo še v spanju - torej 2-3x na noč in 2x na dan, če zaspi. Zgleda pa, da ni bla samo vročina, temveč tudi izraščanje zobkov, saj enica že prodira skozi dlesen, druga enica pa se tudi že vidi. Ostalo dodajam po flaši, pri čemer spije cca 80-100 ml na obrok, več ne spravim vanj, pa če se še tako trudim - zapira usta, odriva flaško, ne požira mleka ... Ker poje manj na obrok, ga hranim pogosteje, na cca 2 uri, saj tudi sma nakaže da bi jedel, smao zopet poje le cca 80-100 ml. Sinček je drugače zelo živahen in igriv, sem pa tja malo pojokca, drugače je dobre volje, lula in kaka normalno (lula pri vsakem previjanju na cca 2-3 ure, kaka 1-2x na dan), drugače je sinček zdrav in razen očitno teže lepo napreduje.

V glavnem, do včerajšnjega pregleda sem bila prepričana, da sva težave s težo sedaj nekako prebrodila in da lepo napreduje, vrnila sem celo tehtnico, včeraj pa čisti šok. Pediater pravi, da ni v redu razmerje med težo in višino in da je njegova teža na 5 percentili, ker je velik za 6 mesecev in bi moral imeti že nekako 7700 g. Sama sem predtem za orientacijo gledala "vaše" tabelce in se mi je zdelo, da sinček sedaj nekako sledi svoji krivulji glede na odpustno težo in starost, tako da sem bila včeraj čisto šokirana. Tudi če npr. celotno pridobljeno težo od odpustne( 3360) delim s številom dni (130), je v povprečju pridobil 26 g/dan, kar je nekako v okvirjih. Pediater je sicer rekel, da zaenkrat bomo spremljali, ker lahko da ima to "v genih" po očetu, ker je partner visok 195 cm in suh (sama sem 160, nekaj kg viška). Po njegovih navodilih začenjamo tudi z uvajanjem goste hrane.

Dr. Tanč,ali je sinčkova teža res tako kritična zaradi njegove višine?
Zdaj sem že res čisto obupana in ne vem več kaj naj naredim, saj sem "pokurila že vse skrite adute", da bi se rešila teh težav s težo. Upam, da bo uvajanje goste hrane malo pripomoglo, drugače res ne vem več, kaj naj.

Najlepša hvala in LP.
Default avatar

Tanč

Prosim, če pri datumih navedete starost.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

Tanč

Ne vidim razloga za silno zaskrbljenost vašega pediatra. Otrok je po telesni dolžini na 75. percentili, po teži pa je med 3. in 4m11d prešel iz 10. na malce nad 25. percentilo, kar kaže dober napredek in sicer malce suboptimalno pridobivanje, vendar nič takega, da bi bilo potrebno starše strašiti ali ukrepati z dodatnimi preiskavami. Otrokova dolžina in teža se razlikujeta za 2 krivulji (dolžina 75., teža 25.), kar je sicer tisto, kar ocenjujemo za mejno. Vendar še vedno ne pomeni, da je z otrokom kaj narobe. Vi lepo delajte dalje tako, kot delate, saj vam gre v redu, lahko pa dodate v stekleničke mleka, ki jih dodajate, riževe kosmiče, kar bo energetsko zgostilo obrok, ne bo pa zvečalo količine
Moje mnenje je, da je otrok v redu, težo bi pač sledila, sicer pa vas zdravnik vidi dovolj pogosto (pregledi, težo lahko kontrolira na vmesnih cepljenjih), da ukrepa dovolj zgodaj, če se bi krivulja pridobivanja upočasnila. Trenutno pa je v vzponu.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

*lunca*

Dr. Tanč, najlepša hvala za vaš odgovor - kot vedno ste me tudi sedaj pomirili! Res ste zlati!!!

Sporočam pa tudi veselo novičko, da smo včeraj potem probali zvečer z riževimi kosmiči dodanimi mleku in je dobesedno "zeksal" 130 ml!!! Toliko prej ni nikoli pojedel! Danes sva potem poskusila še na žlico in jih mljacka kot za stavo! Sem hotela, da bi čisto malo za začetek na žlico, da se navadi, pa je začel protestirat, ko sem po parih žlicah umaknila in je potem na žlico dobesedno zmahal cel obrok! Samo usta je odpiral in jedel in jedel in jedel .... Tako da srčno upam, da tudi tole navdušenje ni prehodnega značaja in bo morda hranjenje bolj steklo po žlici.

Res še enkrat hvala za vaše pomirjujoče besede!
Default avatar

Tanč

Mali gurrman:=)
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

*lunca*

Dr.Tanč, toliko sporočam, da je imel sin prejšnji teden spet redni pregled in je bil pediater tokrat prvič v šestih mesecih zadovoljen z napredkom glede teže. :)))
Z vašim nasvetom glede dodajanja riževih kosmičev in nato uvajanjem nove hrane se nam je odprl čisto nov svet. :)))) Ob starosti 6 mesecev je bil tako velik 71 cm in težek 7900 g. Sicer je še vedno bolj suh, ampka naju je pediater pohvalil, da je tudi po "njegovih" tabelcah lepo napredoval. Uvajanje goste hrane nama je kar lepo steklo in sedaj kar pridno je, tudi časovni ritem hranjenja sva lepo osvojila.

Tako da res, res še enkrat HVALA za vaše takratne spodbudne besede, saj sem takrat potem tudi malo pri sami sebi razčistila glede sekiranja in se pomirila, očitno pa je potem to malo čutil tudi otrok in nama je nato hranjenje lepo steklo, brez živčenga boja za vsak gram, mililiter in vsako žlico.

Se je pa ravno včeraj pri starosti 6 mesecev in 8 dni že prvič sam vsedel (gre na vse štiri, spodvije nogico in se počasi vsede), sam se potem iz sedečega položaja tudi počasi postavi nazaj na vse štiri, že kakih 14 dni pa po vseh štirih (na kolenčkih z dvignjenim trebuščkom) tudi že "obvladuje" :) dnevno sobo. Tako da je že pravi mali nagajivček! :))))

LP
Default avatar

Tanč

To je pa res super novica, hvala, ker ste sporočili.
Ta malček je pa kar konkretno vzel svoj razvoj, tako telesni kot gibalni in na sploh:=)
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46