Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

temperatura, slabi izvid krvi, izpuščaji

Default avatar
Pozdravljeni, po dolgem času se zopet obračam na vas.

Prejšnjo soboto smo se odpravili na Mali Lošinj. Hči (1,5 let) je zbolela, vrstni red pa je bil takšen:
- že dan pred odhodom je nenormalno veliko spala, prav tako na dan odhoda

- ko smo prispeli je zakuhala na 39, 5, po stegnih, kjer se je koža dotikala kratkih hlač in plenic se je pojavil lisast osip, nepravilnih oblik, v majnhni obliki na roki in na eni starni ovraza.

- ker ima refluks na ledvicah (dnevna zaščitna doza Primotrena) smo šli k zdravniku. Zdrvnica na Lošinju je ugotovila rahlo pordelo grlo in veliko afto; dala ji je fenistil sirup in medrol injekcijo; ker vročina po calpolu ni padla, ji je dala voltaren svečko

- na kontroli naslednji dan je bila le še afta, vročine ni bilo več, labatratorij zaradi praznikov ni delal

- do četrtka je bilo vse OK, takrat se je zopet pojavila vročina 39,5. Hči je vse te dni nenormalno veliko spala , jedla zalo malo, veliko je pila in se pospešeno dojila; zravnicsa je videla le afto, kljub temu ji je dala antibiotik (Cedex) in jo naslednje jutro napotila v labaratorij

- v petek so v labaratoriju ugotovili zelo slabe rezultate krvi in OK urin. Kri: Levkocitii 2,4; Trombociti 104; Hemoglobin 116. Rekli so, naj gremo takoj domov in k pediatru.

- v petek zvečer smo še ravno uejli dežurno pediatrinjo; Ugotovila je rahlo pordela ušesa, jo poslala v labaratorij na odvzem krvi in urina. Za urin smo bili prepozni, kri: Levkociti 2,8; Trombociti 170, Hemoglobin 115. Neki NVT. Levkociti so bili tudi pod mejo. Dežurna zdravnica, znana po skoposti z razlago je dejala, da je najbrž viroza in nam napisala napotnico za v bolnišnico, če se nam bo zdelo, da bi hči peljali tja. Da če nam se zdi, da jo lahko tudi odpeljemo na odvzem urina, če ne želimo počakati do ponedeljka.Če bo dobila izpušščaj ali kaj podobnega naj gremo tja.

- ker hči ni več dobila vročine in je špričela bolje jesti, je v bolnišnico nismo peljali. je precej bolj žvahna. Včeraj zvečer pa se ji je pojavil droben rdečkastg izpuščaj po vratu, za ušesi, po sencih, danes je na spodnjem delu trebuščka in zelo malo med lopaticami;

Zanima me, kaj pomeni spreminjajoč se izvid krvi. Napako ali sprembo od jutra do večera (trombociti!!!). Zakaj bi ob izpuščajih morali v bolnico? Ali je možno, da gre za 5. ali 6. bolezen. Ali je kljub OKK rezultatu urina na Lošinju in znižanim levkocitom možen uroinfekt?

Sama sem v 14. tednu nosečnosti in me skrbi morebitna 5. ali 6. bolezen. Prebrala sem vaše članke in linke, toda še vedno ne razumem kaj v praksi pomeni za plod morebitna okužba. V materinski knjigi mi piše, da protitelesa na igG in igM niso prisotna. Kako se konkretno preveri ali je plod okužen ali ne?


Hvala za vaš čas in trud!
Default avatar
Pozdravljeni, Lara,
izvidi krvi vseskozi kašejo na virozo, še posebej dvakrat zapored odvzeta kri in nizki levkociti. Cedax je bil nepotreben, še posebej, ker ga hranimo za posebne primere, ne pa prvo odločitev.
Tudi uroinfekt ne poteka z nizkimi levkociti, pač pa so levkociti zvišani. Nizki trombociti v času bolezni ne pomenijo nič, potrebno je kontrolirati, ko bo zdrava.
Po poteku menim, da je prebolela eno od virusnih izpuščajnih bolezni, glede na afto v ustih bolj verjetno herpangino ali gingivostomatitis, lahko pa tudi 5. ali 6. (če se je izpuščaj pojavil po padcu temperature).
Ali je v materinski knjižici zabeleška protiteles ravno na peto infekcijsko bolezen? Protitelesa IgG in IgM morajo biti točno proti določeni bolezni, sicer izvid ne pomeni za peto bolezen prav nič.
Ker je to zelo pogosta otroška bolezen in se je v malo starejših časih tudi drugače imenovala, je zelo verjetno, da ste jo preboleli in ste nanjo imuni, tako da se plod ne more okužiti. Ker ni gotovo niti to, da je deklica sedaj prebolela 5. infekcijsko bolezen, je težko svetovati dalje, razen samoplačnikega pregleda krvi - protitelesa na 5. inekcijsko bolezen.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč