Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

SLABOKRVNOST (ANEMIJA)

Default avatar

trobentica91

Pozdravljeni,
Zelo rada bi vprasala za nasvet v zvezi z mojo dvomesecno hcerko, ki je slabokrvna. Vrednost hemoglobina je 98 in sesaj so ji predpisali Ferrum Lek Sirup 1* dnevno 1,5 ml. Hci je nedonosenka. Po nasvetu pediatrinje v posvetovalnici ter farmacevta ji zelezo dajem zjutraj ko vstanemo nekje 20-30min pred obrokom, saj so mi pobedali da mleko znizuje absorcijo zeleza. Moram omeniti se to, da se je hcerki ze pred uvedbo zeleza veliko spahovalo. Sedaj ko pije zelezo je to se bolj izrazito. Ko poje obrok kar veliko pobruha. Bojim se, da gre s tem posledicno tudi zelezo ven in ji ne bo nic pomagalo. V koliksnem casu telo absorbira zelezo? Tudi kravic ne pasemo vec kaj dosti ker se ji se bolj spahuje ko jo dam na trebuscek, poleg tega je se zaprta odkar pije zelezo. Skratka njena prebava je kar problematicna zato tudi veliko prejoka.
skratka kaj svetujete da bi te tezave nekoliko omilila? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Tanč

Če deklica najprej dobi železo, po pol ure pa mlečni obrok, potem se je najverjetneje vsrkalo vsaj pol odmerka zdravila. Običajno štejemo, da če otrok pol ure po zaužitju zdravila bruha, da je prejel polovični odmerek.
V primeru, da deklica ne prenaša dobro Ferrum Leka, jo pediater lahko napoti k hematologu, ki predpiše Aktiferin kapljice (čeprav je cena teh kapljic v Avstriji tudi samoplačniško smešno nizika: pod 2 €, pri nas pa moramo napotiti k terciarnemu hematologu, da to predpiše!).
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

trobentica91

Hvala za hiter odgovor. Ja kot vse kaze zelo slabo prenasa ferrum lek. Prav tako je tudi zaprta.

Lp