Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

Sum na klopni meningoencifalitis

Default avatar

Mirkut

Pozdravljeni!
Moj 21 mesečni sin, ki hodi v vrtec in je zelo živahen fant, je imel naslednjo situacijo. Dva tedna nazaj je imel pritrjen mini klop, ki smo ga hitro odstranili. Že čez en teden je med spanjem ogromno bruhal - cela posteljica je bila pobruhana (sumili smo hrano). Sedaj po dveh tednih pa se je zjutraj zbudil z visoko vročino, ki ni hotela popustit in sva sedaj v bonici, zaradi vročinskega krca. Isti dan, ko je imel vročino, je pri svoji zdravnici dobil antibiotik, saj je imel tudi otečeno grlo.
Dobil je tudi infuzijo,ker svečke niso več prijemale pri zniževanju temperature. Danes je bil ponoci zelo jokav in je veliko spal. Dobiva tudi amoksiklav.
Dala sva vse - kri, vodo, blato, bris...
Izvidov niso pokazali nič določenega.
S partnerjem zaradi prebranega na internetu sumiva na klopni meningoencifalitis. Sedaj me zanima, če ga res ima, kaj naj storimo najprej? Še pred tem pa, ne bi tega izvidi že pokazali? Bi morali iti v LJ na pediatricno, infekcijsko? ...
Hvala!
Default avatar

Tanč

Če torej prav preberem vaše vprašanje mislite, da zdravnik v regionalni bolnišnici niti pomislil ni na KME? Pa ste jim povedali za klopa?
Še prav posebno značilen znak pri meningitisu (kateremokoli) je hud glavobol, ki otroka ovira pri vsakdanjih opravilih in ne mine po paracetamolu ter občutljivost na svetlobo.
Premestitev otroka na Infekcijko kliniko (kajti to se zdravi tam) je smiselna, če gre za potrjen KME s hudim potekom, ki mu v regionalni bolnišnici niso kos oz. otrok potrebuje intenzivno zdravljenje.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46