Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo: Vice Zaninović, veterinar • Lena Gregorčič, ZHP

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Vice Zaninović , veterinar

vice.zaninovic

Lena Gregorčič, ZHP

Lena Gregorčič

muca-zobje

Default avatar

tinkara

Pozdravljeni.
Mene pa zanima kdaj muci izpadejo zobje -zaradi starosti in mogoče zaradi katere bolezni, če kdo mogoče ve? Hvala za informacije in lep pozdrav.
Default avatar

maja01

Naceloma naj ji ne bi. Pri res starih zivalih sicer lahko, navadno pa je to posledica paradontoze.
Default avatar

tinkara

Kaj pa naj sedaj naredim, ker so mucu od moje mame izpadli zobje in ne more nič primt več za jest? Sicer je star že okrog 10 let, ampak je drugače še čil in zdrav. Mislili smo, da je izgubil zobe zaradi starosti... A se ga kaj drugače hrani al kako? Hvala za info.
Default avatar

sisy

Tudi brez zob bo lahko mucek še kar nekaj let živel kvalitetno življenje. Če ima zdrave dlesni se dlesni tako utrdijo, da lahko z njimi kamot je. Na voljo je cel kup raznih mačjih konzervic z mehkimi paštetkami, tako da sploh ne bo problema. Poznala sem mucka, ki je bil že zelo star in čisto brez zob pa je do zadnjega dne jedel brikete.

Lp.
Default avatar

Yo

10 let je za mačka šele sredina življenja in definitivno ne gre za izpadanje zob zaradi starosti. Je maček sicer zdrav? Testiran na faids in levkozo? Je kvalitetno hrano?
-----
Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.
Default avatar

Inka

Najpogostejša vzroka izgube zob pri mačkah sta:
a.) parodontalna bolezen
b.) resorpcija zob

O parodontalni bolezni je bilo že veliko napisanega, o resorpciji pa veliko manj, čeprav je bolezen zelo pogosta. Sama zobna substanca se začne raztapljati nekje na prehodu krone v korenino in nastanejo defekti, ki jih marsikdo zamenja s kariesom, čeprav se ta pri mačkah ne pojavlja. Stanje napreduje in na koncu se navadno cela krona odlomi, preostanek korenine pa lahko bodisi povzroča vse običajne tegobe, ki so znane za zlomljene zobe ali pa se, če ima mačkon srečo, tudi ta raztopi. Navadno ta del korenine prekrije dlesen in zgleda kot da je žival zob izgubila.
Stanje je zlasti boleče v fazi, ko lahko v zobeh vidimo t.i. luknje, ko dlesen preraste mesto, pa ni več boleče.
Navadno je bolezen izražena na več zobeh, redko pa na ta način maček izgubi prav vse zobe.
Kar se tiče prehranjevanja, so skrbi, kako bo maček jemal hrano, če nima zob, popolnoma odveč. Predvsem je važno, da nima v gobčku zob, ki bolijo, ker le-ti veliko bolj ovirajo jemanje hrane, kot pa če zob sploh ne bi bilo.
Do danes še ni jasno, zakaj do te bolezni sploh pride, zato je edino primerno zdravljenje izdiranje prizadetih zob.
Zelo težko pa je eno in drugo bolezen (in torej izpadanje zob) pripisati starosti, ker obolevajo tako stare kot mlade živali, po drugi strani pa imajo neketere mačje srečnice tudi pri starosti proti 20 letom še vedno večino zob in to v zavidljivem stanju.
Default avatar

anchu

zanima me, če je normalno da mucku staremu 5-6 mesecev izpadajo zobki ?
sicer mu je eden izpadu med igro z ruto in me je strah da ni kaj hujšega.
hvala ! =)
Default avatar

sleepy

:) Tudi muce imajo mlečne zobe, ki jih nekje do starosti pol leta zamenjajo za stalne, najpogosteje se to zgodi povsem neopazno. Zobek, ki je izpadel, je najverjetneje mlečni.
~ ~ ~
http://bobi4ever.net/doglog Hello, hello, remember me? I'm everything you can't control.
Default avatar

Heidi

anchu je napisal/a:
zanima me, če je normalno da mucku staremu 5-6 mesecev izpadajo zobki ?
sicer mu je eden izpadu med igro z ruto in me je strah da ni kaj hujšega.
hvala ! =)
Mucke pri približno 4 + mesecih začnejo menjavat mlečne zobke za stalne. Ponavadi to mine bolj ali manj neopazno, brez problemov.
Default avatar

tk

Ali mucku staremu 4-5 mescou normalno izpadejo zobki ali je to kakšna bolezen? hvala in lp.
Default avatar

mypaws

živjo :)

lahko te pomirim, da z tvojim muckom ni nič narobe. tvoj mucek je v obdobju, ko svoje mlečne zobke menja za stalne in je to čisto normalen pojav
Default avatar

nikkica

Živjo.
Moji mucki so začeli izpadati zobki, vendar ima zdaj zgoraj 4 podočnike.. očitno ji mlečna še nista izpadla.. je s tem kaj narobe, bosta izpadla sama ali jih je treba odstranit?
Default avatar

Nika grossi

Mojemu majhnemu se zdaj maje ta velik sprednji
Default avatar

CesarTheCat

Nas macek ima cca 1,5cm dolge zobe(spodnji levi mu je ze stalni izpadel) macek je star cca 4-7let in me zanima koliko bi stala operacija da bi mu "zbrusili" zobe ker so res preveliki