Forum: Domače živali in veterina

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Siljenje na bruhanje

Odgovori Nova tema
Default avatar Sebi 4 Nov 2004 07:49

Saj ne vem - upam sem samo paničar. Ker imam mojo Žižo res zelo rada. Ampak rada bi slišala vaše mnenje. Predvčerajšnjim zvečer je začelo Žižo siliti na bruhanje (oz. vsaj tako zgleda). Glavico spusti, odpre smrček, začne spuščati čudne glasove in se napenjati (mislim, da vam ne rabim podrobneje opisovat, ker najbrž veste za kaj gre). Ker sem mislila, da se duši sem pregledala zgornje dihalne poti. Nič. Stvar se je včeraj nekajkrat ponovila. Enkrat je celo bruhala tako belkasto, spenjeno, gosto maso. Žiža ostaja enako živahna, enako je. Nič dugega se ni spremenilo razen opisanega. Kaj je to? Ali ima kdo podobne izkušnje, težave? Kje je vzrok? Ali ja potreben obisk veterinarja?

LP
Sebi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar *puma* 4 Nov 2004 08:07

Sebi,


Sicer ne vem kako velik kuža je tvoja Žiža, vendar samo upam, da ni šlo za torzijo (zasuk) želodca. Znaki, ki si jih opisala, so značilni za zasuk želodca, manjka samo 'ta glaven', to je, da se ob takem siljenju na bruhanje, trebušni del psa napihne kot balon. Če se je še napihnila, jo moraš nujno čimprej peljati k veterinarju, da ji spusti zrak in da zdravila za umiritev situacije. Ker je ta napihnjenost nevarna (nabirajo se plini, ki ob sprostitvi hušknejo po organizmu in so nevarni za okvare srca), jo pelji čimprej. Zasuk želodca je tudi smrten, v primeru, da nisi pravočasno pri veterinarju.

Srčno upam, da ji je samo kakšna travica nagajala, ker vse skupaj res ni prijetno (mi smo imeli že 3 zasuke, potem smo jo dali operirati, da so ji fiksirali želodec).

Poročaj!!!


Lep dan

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sebi 4 Nov 2004 08:27

Ojoj... kriza... čisto sem "fertik"... Po mojih opažanjih sicer nima napihnjenega trebuščka. Vsaj to me malo pomirja. Bom pa še temeljito pregledala trebušček takoj ko pridem domov. Ali naj bi na otip kaj čutila? Ali jo na otip naj boli?

Žiža ima sedaj okoli 9 kg - srednje velika mladička je. Zadnje čase je neverjetno silila, da bi jedla travo. Enkrat sem ji pustila, da se je malo "popasla". Saj ne vem glede te trave. Eni pravijo, da če sili in jo hoče jesti naj jo pustim. Drugi mi pravijo, da to ni zdravo. Saj ne vem več kaj je res? Ampak ali je lahko zaužitve trave krivo za dvodnevne probleme?

LP
Sebi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar maja01 4 Nov 2004 08:59

Sebi, dvomim, da je slo za zasuk zelodca.... Mislim, da je samo Kajin (Tanjin) Don "rabil" vec kot par ur, da se je napihnil... In tega napihovanja definitivno ne mores spregledati, ker pes res zgleda kot ogromna (no odvisno kako velik je kuza) zoga. O tipanju in bolecini je kar nesmiselno govoriti v tem primeru. Ponavadi vse to traja max. par ur in je obisk pri veterinarju potreben cim hitreje. (na zalost smo to dali skoz in res je kar pravijo, ce priblizno ves, kako zadeva izgleda, ne mores zgresiti diagnoze)
Najbrz se ji je kje zataknila kaksna travica. Lahko ima kje v zrelu kaksno ranico in jo boli... Ce to siljenje k bruhanju traja dalj casa lahko poklices h kaksnemu vetu pa ti bodo verjetno znali pomagati. Ce te pa reeees skrbi, pa jo pac pelji tja.
Kar se pa pasnje tice - ti jo kar mirno pusti, da se pase, ji ne bo nic skodilo. Edino pazi, da ne bo jedla kaksne sveze pognojene trave, ali pa kaksne mocno osvincene itd.
m.

-------
www.kosovir.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tanja! 4 Nov 2004 09:02

Mogoce je pojedla kaj taksnega in je za lazje bruhanje jedla se travo. Jaz mojim vedno pustim, da jo zvecijo, ne vem zakaj to ne bi bilo zdravo.
A se vedno bruha? lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maša 4 Nov 2004 09:26

Naša Tara noro muli travo kadar hoče izzvat oz. pospešit bruhanje. In to ji res pomaga. Enkrat je pojedla košček mila (mož ga je pustil na robu kopalne kadi) in je začela bruhat. Očitno je želela še bolj spraznit želodec, iskala je travo (tisto ostrico) in ko jo je našla, jo je kar goltala (nobena koza ni tako urna), potem se je pa do konca zbruhala in je bilo vse ok.
Ker je take sorte, da na sprehodih neumorno išče hrano in, če ji rata, jo tudi poje, smo imeli že nekajkrat težave z bruhanjem. Takrat se panično ičše taprava trava in pomaga, da se želodček sprazne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sebi 4 Nov 2004 10:05

Smo že nazaj od veta. Žiža ima angino. Dobila je antibiotik (2 injekciji), jutri še enkrat ponoviva. Potem pa še 3 dni jemljeva tabletke. Malo omejitev pri sprehodih... malo razvajanja - sedaj je z menoj v službi in pridno spi pod mizo. Hvala bogu, da je vse ok ;-) Me je resno zaskrbelo!

Punce, še enkrat hvala!

LP
Sebi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Rumba 4 Nov 2004 14:19

Madona... zgelda je angina pri psih v tem času kar pogosta. Ti si že druga v tem tednu, ki so ji oz. njeni psički postavili takšno diagnozo.

Kakšna preventiva mogoče? Čaj in med? ;) No med ita kgre pri nas v promet, čaja pa še ne prakticiramo, mogoče bi bilo pametno začeti:)

LP nina

www.pasji.net - Vse Kar Potrebuje Pasji Svet!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KARMEN 4 Nov 2004 15:05

Jaz pa sem hotela reči, da ima verjetno virozo, ker so simptomi zelo podobni, predvsem bruhanje bele pene.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sebi 5 Nov 2004 07:27

Naj vas samo obvestim, da je Žiži že 50% bolje. Skoraj nič več siljenja na bruhanje, malo še kihamo in nam teče iz "noska", izcedka iz očk skoraj ni več, tudi driskice ni več ;-) Danes gremo še na 2 injekciji in v naslednjih dneh popapamo 3 tabletke in upam, da bo bolezen uspešno pregnana. Za dolgo, dolgo časa... In si želim, da boste imeli vi in vaši kosmatinčki več sreče in vas bolezen ne bo obiskala!

Lp
Sebi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Primavera 6 Nov 2004 23:35

Katere tablete sta pa dobili? Meni je moja danes kazala enake simptome, prej pa je zgrizla 7 cm košček bikovke, prej pa pojedla obrok namočenega Proplana. sem bila že skoraj 100%, da bo kak zasuk in sem se že dala skoraj v nizki štart in klicala kirurga na mobi. Potem je pila in še prej nam je popasla celo zelenico. Zdaj sem se malo umirila, ker se je hotela igrat , nato je šla spat k radiatorju (doberman!!!).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh