Forum: Domače živali in veterina

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

mini opica

Odgovori Nova tema
Default avatar bombica 1 Feb 2004 11:33

Mogoče tole ne spada sem, ampak a mogoče kdo slučajno ve, kje bi se dobila tista čisto majhna opica (cca 40 cm), ki tako majhna tudi ostane?
Hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tanja! 1 Feb 2004 14:41

Bos morala pa bolj natancno povedati katero vrsto imas v mislih, ker manjsih od 40 cm je veliko. Pa na splosno opica ni primeren hisni ljubljencek! lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bojan 1 Feb 2004 16:09

bombica = napisala : "...ampak a mogoče kdo slučajno ve, kje bi se dobila tista čisto majhna opica (cca 40 cm), ki tako majhna tudi ostane?"

Dobijo se v vsaki dobro založeni trgovini s plišastimi igračami. Taka tudi ostane :))) Bodi pridna, bombica, pa ti jo bodo kupili .

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mare:) 1 Feb 2004 16:21

Živjo!

Zelo zanimivo bi bilo imeti takšnega družinskega člana. Verjetno boš potrebovala veliko kletko oz. veliko prostora, časa in verjetno še marsikaj. Bo pa sigurno zelo zabavno. Kupiš pa jo lahko v večjih živalskih trgovinah, npr. na Brdu zravan lesnine vem, da jih imajo.

Popolnama nič se ne spoznam na opice zato Maja te prosim, če mi napišeš zakaj ni ta žival primerna za stanovanje oz. za hišnega ljubljenčka?

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klavdi 1 Feb 2004 17:24

Tiste v Tukanu niso za prodajo!!!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bombica 1 Feb 2004 18:37

Hvala vsem! : )
Ni za mene - gre za darilo nekomu, ki si jo že doooolgo zelo želi in jo išče. Tista v Lesnini menda ni za prodajo.
Sama sem se imela priložnost pobližje spoznati z njimi na Tajskem, bile so tako majhne in drobcane...Ni bila večja od moje dlani.
Iščem še naprej...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar petra 1 Feb 2004 22:10

Če imaš kaj srca, opico daj nekam, kjer bo imela družbo vrstnikov in ne bo osamljeno živela med ljudmi. Opica ni za človeka!!! To je mučenje!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tanja! 2 Feb 2004 09:50

Zakaj ne opice (bolj pravilno bi bilo primata) kot hisnega ljubljencka? Ker je to divja zival in ne udomacena in bo divja tudi ostala, ne glede na to, da so jo vzredili v ujetnistvu. Ker se vedno ne vem katero opico ima v mislih bombica lahko odgovorim le na splosno. Vse so visoko inteligentne, radovedne, spretne in seveda ljubke. Velika vecina od njih ima specializirano prehrano, ki jo v ujetnistvu ne moremo pripraviti. Nadomestki so vcasih lahko nevarni v smislu, da opica zboli in pogine. In recimo, da opica zboli. Komu v Sloveniji lahko zaupas zdravljenje tako zahtevne zivali? Veterinarju na kliniki za male zivali? Zivalskemu vrtu? Ne bi rekla! Kdo od teh bo sploh vedel kaj si prinesel.
Opice tudi ne mores imeti v kletki! Simpanzi v nasem Zooju imajo tako bedne zivljenjske pogoje, da mi gre na bruhanje. Nic bolje ni poskrbljeno za ostale. Vse potrebujejo veliko (kvalitetnega) gibanja in pa predvsem nekaj s cimer se lahko zamotijo. V nekaterih primerih je to krdelo opic iste vrste, saj so le redke samotarke.


Bombica lahko malo bolj opises opico? Je imela rep ali ne, kaksne barve je bila in podobno! Ker dokler ne ves tocno kaj isces je kar malo tvegano kupiti. Sploh pa v kaksnem tukanu, ki ga ravno omenjate. Btw: v tukanu so imeli kolikor se sama spomnim marmozetke, te pa prihajajo iz juzne amerike in ne iz Azije. Pa eno zanemarjeno revico v Hocah, ki je zdela v majhni kletki in so jo mimoidoci drezali. Sramota! :(((

Opice so opice le v njihovem naravnem okolju in neodgovorno jo je imeti v stanovanju kot macko ali psa. Ce pa se vseeno odlocis za nakup pa se resnicno prej dobro pozanimaj za katero vrsto gre (ne nasedaj prodajalcu, raje si kupi knjigo) in od kod prihaja. Nikoli ne ves kje je bila revica ujeta in koliko njej podobnih je poginilo med lovljenjem, transportom in prodajo, zato, da imas ti v stanovanju en sam primerek. Lahko, da je tudi zascitena vrsta, vendar bi o tem kaj vec vedel Bojan. Pozanimaj se tudi na Vursu kako in kaj je z registracijo zivali. lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mare:) 2 Feb 2004 19:37

Tanja hvala za odgovor, se popolnoma strinjam s tabo. Res pa ne vem zakaj sem te zgoraj zamenjal za Majo - sori.
Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bombica 2 Feb 2004 21:16

Hvala vsem, predvsem Tanji!
V bistvu nisem vedela, da obstaja toliko vrst in vsekakor bi se prej dobro tudi pozanimala - sama sem velika ljubiteljica živali in nikakor ne podpiram raznega ujetništva - je pa tako, da smo si ta ubogi planet že tako prisvojili in ga prikrojili zase, da uboge živali nimajo več svojega naravnega okolja. In zato je na nek način prav, da poskrbimo zanje.
Vsekakor ne mislim nekam daleč po to opico - mislila sem, da so pač bolj razširjene, le da jih sama nisem opazila. Želela sem le nekako pomagat s kakšno informacijo, ki bi jo kdo od vas slučajno imel.
Še enkrat hvala vsem!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bojan 3 Feb 2004 00:13

Vse vrste opic in polopic so na seznamu CITES in jih ni dovoljeno uvažati in prodajati brez dovoljenja od Ministrstva za okolje in prostor - ARSO :

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nanook 3 Feb 2004 10:24

Kaj pa posvojitev opice na daljavo (lahko posvojis npr. gorilo)? Ta potem biva v naravnem okolju in je na nek nacin zascitena (tvoja last).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Metulko 3 Feb 2004 19:45

Opica. Ta je pa bosa!
Opice =! (is not) primat. V angleščini imajo bolje pošlihtano. Monkey (navadno tiste z repom - "nižje" razvite) - primate (gorila, šimpanz...). Primate v angleščini pomeni tudi nadškof. :)

Opice niso za ujetništvo, kot je marsikdo napisal. Sam poznam lastnika opice, pa se že dolgo po glavi tolče, in mi je že večkrat zaupal, da če bi vedel, kako in kaj, je sploh ne bi kupil. Če si nekaj želiš, še ne pomeni, da je pametno, da to tudi imaš. Kot mi je danes punca povedala neko misel: Danes dobimo več tistega kar si želimo, kot pa tistega, kar rabimo.

Raje si kupi "ljubko" :) sliko živali, ki ti je pri srci (pa prosm, ne konja al pa šnaucerja).

p.s.
Se me še kdo spomni? :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Hop, Cefizelj 5 Feb 2004 08:19

jaz se te spomnim Metulko ....


:))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kattiia 27 Jan 2010 14:57

jas bi tudi rada opico za prijateljico in me zanima kaj o njih ali je res kot npr. v knjigi skrivnost zapuščenega dvorca od enid blyton da je opica sedela na rami in vse to vzemite v knjižnici knjigo in jo preberite potem pa mi povejte

hvala lp katja

p.s. rada bi mini udomačeno opico

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Yo_ 27 Jan 2010 15:16

Ja, pa Ficko je tudi sedel Piki Nogavički na rami, ona je pa konja okoli nosila. Hitro si sposodimo še Piko Nogavičko.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nevedenko 17 Feb 2010 20:05

Pa spongebob peče hamburgerje pod vodo.
;)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar xa 18 Feb 2010 12:51

Ja Yo, saj naša Pika Nogavička vsevednica si že ti, druge sploh ne potrebujemo. :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kekec1000000 14 Okt 2010 22:51

Tudi sam si želim mini opico tako z repom, si moram še malo pogledat kakšne vse sploh obstajajo :) Vem pa da si je ne bom kupil prej da bom imel vsaj nekaj hektarjev obdelovalne zemlje z mini jezercem in jaso ter potočkom, lepo v harmoniji sožitja mešano zasajene z vsemi različnimi vrstami listnatih in iglastih dreves, v večini sadnih ter poleg mešane zasaditve sadnega grmičevja in zelenjave pod drevesi, nekaj žepkov žit in bilk za seme in vlakna kot so lan, sezam, sončnice, konoplja ter okrog njih z naravnim vzorcem potk in sevda z vsem drugim rastlinjem, ki uspeva v sožitju v tem podnebnem pasu. Poleg rastlin moram potem preden bom kupil od dva do šest mini opic (še ne izbrane vrste), da si bodo delale družbo in imele sploh možnost evolucijsko napredovati, nabaviti :) še živali kot so vse znane domače živali, ki se ponavadi znajdejo na krožniku, moje se zagotovo ne bodo nikoli, jim narediti primerne dovolj prostorne ograde obrobljene z mešano živo mejo, ki jo rade jedo, v katerih jim bom lahko spet posebej zagrajeno sproti za vsako sezono posjal tudi vso potrebno rastlinje, ki ga jedo čez leto. Kot zadnji par živali, ki ga bom nabavil preden kupim družinico opic, pa sta ravno konj in kobila :). Vse živali se bodo lahko mirno cele dneve pasle v svojih zadosti prostornih ogradah, kjer bodo imele dovolj zasajene hrane, lepo ograjene hrane, da je ne bodo mogle poškodvati v obdobju rasti in dozorevanja, čeprav so nekatere živali koristne, da se sprehajajo med pridelkom zelenjave saj skrbijo za harmonijo, ker se zavedajo, da je hrane v izobilju zanje je tudi v resnici ne morejo poškodovati veliko več kot je tudi pojedo, ko je zelenjava enkrat dovolj velika ter jih bom šele nato, ko bom to hrano v večini pobral in shranil v primeren prostor postavljen v njihovi ogradi za sprotno ročno ali v celoti avtomatizirano hranjenje (zaradi morebitne odsotnosti vseh družinskih članov za par dni ter zaradi šole, službe) čez prihajajočo sezono. Vse živali bom tudi večkrat izpustil v posebno za vse živali namenjeno ogrado, kjer se bodo lahko ravno pasle, a bol družile in hkrati razgibale, poleg tega pa bodo imele občasno tudi sprehod čez ozemlje okrog njihovih ograd, torej v mešan gozd večine sadnega drevja, kot sem napisal dodatno mešano zasajenega z vsem rastlinjem, ki uspeva v tem pasu. Za vsakega od družinskih članov mora biti približno dvakrat do cca. 10x več dreves kot lahko poje njegovih sadežev, nesadnih dreves pa na vsakega vsaj eno do deset z izjemo dreves, ki spadajo v družino stročnic, teh bo toliko, da bodo vsa sadna drevesa v skupinah od tri do šest, rastla okrog ene, saj so drevesa stročnic s svojo polprosojno krošnjo ter zbiranjem dušika iz zraka v tla, ki je dostopen vsem ostalim rastlinam kot nekakšna oaza za večji pridelek sadja, zelenjave ter ob enem ogromen vir hrane za nekatere živali. Poleg jezera, ki bo bol za kopanje dolgo kake 15m in širine povprečno 5m, bom imel tudi srednje veliko mlako posebej za ribe in vodne živali, kamor bodo imele reden dostop tudi ostale živali. Vzporedno z vzgojo tega mojega družinskega botanično živalskega vrta, s katerim bom lahko nahranil, oblekel ter pozimi grel svojo družino in vse domače živali in bo nudil idealne življenske pogoje za mikrokozmoz, zemljo, miceli :), rastline, živali in mojo družino, bom imel s svojo naravi predano izbranko dva otroka, ki ju bova vzgojila v čistem duhu narave. Šele potem pa si bom nabavil družinico mini opic ;). Kar za zdaj še dokončujem študij, je vse kar sem opisal popolnoma mogoče in izvedljivo, ko dobim primerno službo, s katero lahko vzamem kredit za nekaj deset tisoč eurov, cca. od 30000 eurov naprej na dvajset let, torej za nakup 3-eh hektarji zemlje naprej ter za večino sadik dreves, kajti nekaj jih bom vzgojil iz semena, ali pa s povprečno službo ustanovim podjetje, ki bo nudilo pošteno stvar za pošten denar :) in potem vzamem kredit. Ampak kredit v višini 30000 eurov ni ravno ogromno na 20 let, cca. 125 eurov na mesec tako, da je gladko lahko tudi 200-300 eurov na mesec, to je potem cca. 40000 do 60000 eurov kredita. Bistveno pa je v kaj bom ta denar vložil in to je direktno v to kar sem opisal, seveda je razumljivo, da je na tem mojem bodočem posestvu tudi družinska hiška, majhna delavnica in primerno skladišče za pridelke. Celotno posestvo bo ograjeno z lepo ogrado za začetek verjetno z el. pastirčkom :), za katero bom zasadil dokaj mešano živo mejo izbranih grmov ter dreves v večini nesadnih :) ter dokaj gostim podrastjem, da se ne bo videlo ravno daleč na posestvo :), seveda pa bodo zaželjeni bližnji obiskovalci saj bomo z družino imeli vsaj polovico pridelka viška, ne pa kaj veliko več, kot sem rekel mogoče tja do maksimalno 10x več kot bomo sami porabili in ta bo namenjen za prodajo vsem obiskovalcem, večino pa bomo imeli dogovorjene odkupovalce, kot so družine in posamezniki, ki vedo kak je pomen organsko pridelane hrane. Pridelati 10x več hrane kot je sam potebuješ tudi ni kaj težko in na treh hektarjih zemlje se da pridelati približno za za tri družine hrane to je pa ravno dovolj za družino z dvema otrokoma, ki že imata vsak svojega partnerja in dva majhna otroka, a od tu naprej potrebujeta oba otroka s partnerjama in tako vnučki vsak svoje tri hektarje zemlje in če hočejo živeti na isti družinski zemlji, ki nudi hrano, obleko itd. vsem recimo pet generacij potomcev z izbranci in otroki, to pomeni, da sta oče in mati stara maksimalno 120 let, ko postaneta prapra dedi in babica :), če predvidevamo, da ima vsak potomec partnerja s katerim ima po dva otroka in je vsega pet generacij in skupaj štejejo 62 ljudi, potem mora biti posestvo veliko 100 hektarjev :) in tako je prav, da nima vsak par dveh otrok, temveč eni pari enega in eni dva mogoče kak nobenega, vse samo zato, da slučajno ne zmanjka bivalnega prostora, kot če da bi se množili tako da bi bilo potomcev vedno več in več, ne da bi upoštevali da bo enkrat zmanjkalo prostora kot se dogaja to po svetu skoraj povsod dan danes, seveda hvala bogu v sloveniji še ni šlo čez mero en hektar na družino, kolikor je obdelovalne zemlje v državi, je pa to šlo mnogo kje po svetu že čez rob. Narava ima imeniten vzvod za to in ta je, ko ni več dovolj prostora, da bi imel vsak par po dva potomca mora imeti vsak par samo po enega :) in to se da lepo implementirati v življenje preko fibonacijevega zaporedja, saj tako ne more imeti vsak par po dva potomca kaj šele več, bistveno je da je celotna družina potomcev s partnerji v velikem številu blizu skupaj in ni potrebe po hiper eksponentni rasti vrste, da ji to ne pride v kri in pride do zasužnjevanja, tega nihče noče, zato moramo razmišljati z glavo in držati maksimalno število članov vsake družine v neki vasi tako v mestu tako v državi vedno enako oz. povprečno enako in to je na družino z 100 hektarji zemlje cca. konstantnih 50 članov, tako družini nikoli ne zmanjka zemlje, seveda pa nisem upošteval pri preračunavanju, da so partnerji tudi iz družine s takšno tradicijo in imajo doma tudi 100hektarjev družinske zemlje in je lahko vseh članov družine malo več, a bistveno je da jih je skozi čas skozi povprečno enako!!! To mora nekdo, mogoče celo jaz sam čim prej širši javnosti tudi predstaviti kajti drugače bomo ljudje ostali brez naravnega okolja, dobesedno in to se da tako preprosto preprečiti, da bol ne more biti, kajti naše naravno okolje nam nudi, če primerno skrbimo zanj stalne in pomembneje skoraj mogoče celo večne pogoje bivanja iz roda v rod in namen višje razvitih bitji je da to spoznajo in skrbijo ohranjanje čim bolj mešano zasajene in naseljene narave po vseh svojih sposobnosti, to je namen človeka in za ta namen dam življenje, vsak par lahko ima vsaj enega otroka, a ne more imeti vsak dva ali več, stvar dogovora, družinskih članov posestva in to je več kot dovolj ;) Vem da bi si nekateri radi popestrili življenje z opico kot hišnim ljubljenčkom, a edino pravilno je da prej vsem svojim domačim živalim omogočimo in opica ni izjema, skoraj popolno, do popolno naravno okolje in sam sem bol za opice kot pse in mačke, čeprav imam rad vse živali saj morajo biti karnivori, dokler obstaja ena sama vrsta, ki se prekomerno množi, da ji ne zmanjka prostora, ko pa vse vrste dojamejo to osnovno naravno pravilo ohranjanja življenja, da morajo ohranjati svojo številčnost povprečno skozi čas glede na to koliko je naravnega prostora, ki ga lahko ohranjajo in obdelujejo v sožitju z vsemi ostalimi vrstami ter da jim nudi vse potrebno, potem pa mesojeda oz. živali jeda bitja niso več potrebna in mi ljudje smo nekako prevzeli vlogo mesojedih selektivnih bitji, sami pa smo na svojo lastno selekcijo popolnoma pozabili, zato dajemo moč vodjem narodov, da v vojnah pobijajo nedolžne zavedene in nemočne ljudi in vojen ne bo konec nič prej takšnih ali drugačnih preden se zavemo tega dejstva in v stiski s časom da nas naši vodje zdaj že zares močno zdesetkajo moramo to spregledati kot celota ter dosešti ustanovitev zakona za dosego tega na državni ravni, čeprav smo Slovenci za zdaj še kar dosledni, težava pa lahko in že je nastopila, ker nima več vsaka družina dovolj lastne zemlje, s katero bi si lahko omogočila vse potrebno in to je potrebno še bolj povdariti, to mora biti naš cilj, cilj naroda in v končni fazi cilj vseh ljudi. V preteklosti smo že živeli v tako tesnem stiku z naravo ob polni poseljenosti planeta v številu, da je vsak imel nekaj pripadnikov vsake vrste rastlin in živali in spet prihaja čas ko bo tako ;)

lp, Ožbi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kekec1000000 14 Okt 2010 23:00

Rad bi pa še dodal, da sem se ob branju vseh vaših sporočil nasmejal skoraj do solz in to v dobrem pomenu, tako da hvala vsem :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh