Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo: Vice Zaninović, veterinar • Lena Gregorčič, ZHP

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Vice Zaninović , veterinar

vice.zaninovic

Lena Gregorčič, ZHP

Lena Gregorčič

Hrčki

Default avatar

Gustl

Ali ima kdo izkušnje s hrčki, koliko časa živijo,koliko jih hranimo,koliko vode potrebujejo, ali se otroci lahko z njimi igrajo, se kaj oglašajo .....?
Default avatar

Petra

Mi smo imeli več let hrčke. Najprej smo kupili Herbeto in čez par dni je že skotila pet malih hrčkov. Tri smo oddali, dva pa zadržali, tako da imamo sedaj še Pepo in Poldeta.
Živijo približno dve leti in pol. Čez dan večinoma prespijo, ponoči pa je živ-žav. Zelo radi se vrtijo po "Fitnesu"- to je tisto kolo, radi imajo prazne tulce od WC papirja.
Redno si morajo brusiti zobke - eni imajo radi prav za to namenjen kamen, ki se ga kupi, ali pa raje nabaviš take palčke, kjer je gor hrana in ima dvojni užitek - sladkanje in brušenje.
Vodo naj imajo vedno na razpolago, naj bo sveža. Radi imajo sveže sadje (jabolka) in pa zelenjavo (korenje, solato, kitajsko zelje, kakšen štor od svetače ipd.). Seveda ne pozabi na hrano za hrčke. Sicer pa saj boš videl, vso hrano si bo znosil na en kup in jo ima za dva do tri dni dovolj.
Otroci se lahko z njimi igrajo, vendar pozor - da kam ne uidejo, saj so zelo hitri, včasih pa radi tudi ugriznejo.
So pa bolj tihe sorte in v naravi so samotarčki, tako da boste deležni bolj enosmerne komunikacije (seveda z vaše strani :) ).
Upam, da sem vsaj malo pomagala. Želim vam veliko zabave z malimi glodalci.
Default avatar

TT

Tudi mi smo pred leti imeli kar nekaj hrčkov pri hiši. Vedno so mi bili simpatični, čeprav niso bili nikoli tako krotki in crkljasti kot je morski prašiček, ki ga imamo sedaj. Zanj večinoma skrbi mlajši bratec in se strašno dobro razumeta. Pujsika je čisto nora nanj in mu kar sama priteče v naročje. Ponavadi začne godrnjat in to v njenem jeziku verjetno pomeni "božaj me" :-) Ima tudi manj močan vonj kot hrček in doma so jo naučili (ali se je sama?), da svoje potrebe opravlja vedno na istem mestu, kar vsekakor olajša čiščenje. Nikogar še ni ugriznila, ampak samo narahlo pogrizljala in polizala, kar pa ne boli - kvečjemu žgečka. Morski prašički se mi zdijo neprimerno boljši, če so v hiši manjši otroci, čeprav so mi osebno hrčki tudi zelo všeč. Zanimiva izbira se mi zdi tudi činčila, ki je zaradi svojega mehkega kožušča in nežnega karakterja precej lepa živalica. Če jo imamo od malega, se jo da zelo lepo udomačiti. Tako kot pri hrčkih in morskih prašičkih pa je potrebno paziti, da ne delajo škode s svojimi zobki. Naša pujsa je ravno včeraj pogrizla kabel. Še sreča, da smo jo pravi čas zasačili pri njenem dejanju in da se ji ni kaj zgodilo...
Default avatar

Gustl

Ali imaš lahko v isti kletki 2 hrčka npr. zlatega in ruskega (istega spola)?
Default avatar

Petra

Hojla.
Hrčki so precej samotarske narave in so raje sami - jaz sem imela skupaj Pepo in Poldeta, pa sta trikrat imela mladiče. Ko pa je Pepa imela vsega dosti, se je uprla Poldetu, ta pa je postal precej agresiven do nje in ji je celo revici bogi odgriznil pol ušeska. Potem sta bila nekaj časa vsak v svoji kletki, sedaj na stara leta pa sta spet skupaj.
Pri nas je bilo bolj pestro in bi bilo bolje, da bi bila narazen. To so moje izkušnje, naj ti še kdo drug pove svoje.
Default avatar

Gustl

Hvala za odgovor, čakaj kako na stara leta saj hrček živi le 1 - 2 leti.
Default avatar

Petra

Ja sej zanjga so to že stara leta :))
Default avatar

peta

Torej, ker se hrčki težko trpijo že znotraj lastne vrste, bo verjetno še težje z drugo vrsto. Vendar, je vse odvisno od količine hrane. Imela sem pet hrčkov, ki so bili vsi samčki, vsi iz istega legla. Trije so se med seboj prnašali in dveh niso marali. Tista dva pa tudi nista marala niti eden drugega. Ostali trije so bili okej. samo sem morala paziti na količino hrane. glede na to, da so ruski hrčki precej manjši od Zlatega hrčka, se zna zgodit, da ga večji ne bo prebavljal. Dobesedno sicer ni tako, saj so vsaj pri Velikem hrčku v naravi opazili, da je tudi meso in sicer kače, žabe, insekte...
V veliki stekleni posodi sem jim naredila tako bivališče, kot naj bi ga imeli v naravi. V pol posode sem nasula zemljo. Kopali so si rove. vendar so kasneje enega zasuli. Potem sem jih ločila, vsakega v svoj predel. Ostala sta še dva. Kopala sta rove, dokler je bila zemlja primerno vlažna, Ko je postala suha, sta zopet živela na površju. Imela sta mnogo lepšo dlako, ko sta živela v rovih. Stekleno posodo sem z ene strani prekrila z težkim blagom ,tako da sta delala rove tudi čisto ob šipi. se je dalo videti v njihovo domovanje. res je,da je bilo steklo malce umazano. Imajo tri shrambe v rovih. Ena za lulat, druga za hrano, tretja za spanje. Iztrebljajo kjerkoli v "stanovanju".
Glede hranjenja obstaja nekako tako pravilo...Bolje ga hranit malo manj, lahko živi tudi do tri, včasih do štiri leta. Zelo odvisno. z vodo je tako. Jaz jim je nisem dala v terarij, ker so dobili sveže sadje in regrat. Lahko pa jo jim ponudiš, čeprav je v naravi ne pijejo. Je pa zanimivo nekaj, kar sem preverila v dodatni literaturi. Hrčki lahko tudi plavajo. In sicer, obustne mošnjice napolnijo z zrakom in ta jih drži nad vodo. Ja precej čudno. Ne vem, če to velja za vse hrčke ali samo za Velikega hrčka. Pozdrav in veliko zabave, Peta
Default avatar

Gustl

Hvala za odgovor.
Kako velik si imela terarij, ali si jih pustila popolnoma brez vode?

Tudi jaz sem slišal da živijo dlje če ne pijejo vode, ker jim ob pitju odpovejo ledvica.
Daješ samo mokro solato.

lp
Default avatar

Tanja

Po mojih izkušnjah in po prebranih knjigah, hrčki in ostali glodavci ne smejo jesti mokre zelenjave. Peta, praviš, da hrčki v naravi ne pijejo vode, mogoče je to res, vendar hrčki v ujetništvu večinoma jedo briketirano hrano, tisto malo solate (boljši je regrat ali radič) jim ne more nadomestiti vode.
Kar pa se tiče odpovedi ledvic, se to zgodi ravno zaradi pomanjkanja tekočine. lp
Default avatar

yo

Jaz sem imela zlatega hrčka in sem kasneje kupila še ruskega. Zgodilo pa se je tako, da sem morala takoj nazaj v trgovino še po eno kletko. Ruski !!!!!!! je napadel zlatega. Pa tudi sicer je zelo rad grizel - ljudi, da ne bo pomote. Zlati je bil pa zlat.
Default avatar

peta

Ja, kako je z fiziologijo hrčkovih ledvic res ne bi vedela. če pa delam po tistem kar vem, gre pa nekako takole. Ledvica lahko odpevejo zaradi pomanjkanja tekočine, lahko pa tudi zaradi prevelikega vnosa le te. Jabolko nadomesti zadosti vode, ki jo potrebuje. Jaz jim briketirane hrane nisem dala, dala sem kupljeno mešanico semen. Z mokro solato ali regratom pa je tako...baje itak za nobeno žival ni dobro, vsaj manjšo, da jedo mokro solato ali regrat. Zakaj točno ne vem, gre pa verjetno za to, da jih napenja.
Terarij je bil preceeeeeeej velik. Če ga boš naredil sam doma, vsaj zlepil s silikonom, te bo prišel precej cenej. Koliko litrov je bilo, ne vem. Važno je, da je bolj globok. Da lahko delajo rove. Lep pozdrav, Peta
Default avatar

Nanook

Hmm, to da naj bi živeli manj, ker bi pili preveč vode se mi zdi naravnost smešno. Kot je nekdo že napisal, ledvica odpovejo zaradi premalo vode (smrti zaradi prevelike količine vode so seveda možne, ampak normalno bitje nikoli ne bi popilo toliko vode-dobesedno bi mu/ji jo bilo treba vlivati v usta in ga/jo prisiliti v požiranje. Odvečna voda se preprosto izloči. Sicer pa se hrček ne bo napajal, pil bo toliko, kot potrebuje.
Sosedina ruska hrčka sta umrla v starosti 5-6let (zaradi tumorjev) in sta celo življenje pila vodo.
Morke zelenjave pa ne dajaj, ker lahko povzroči drisko.
Default avatar

Mojca

Naš najstarejši hrček pa je bil star 4 leta.
LP
Mojca
Default avatar

leončlšpk

mene pa zanima koliko stane ruski hrček
Default avatar

lovepika

[quote=""Gustl ""]
Ali imaš lahko v isti kletki 2 hrčka npr. zlatega in ruskega (istega spola)?[/quote]

Ne! bolje je ne imeti dva hrčka istega spola v isti kletki, če pa je eden zlati, NITI SLUČAJNO! zlati hrčki ne prenesejo družbe, razen če je ženska, v času parjenja

hrčki živijo do 4 let, če so zdravi (odvisno od vrste).

Jaz imam ruskega hrčka Hummija. če hočeš, da ne bodo bežali, jih že od malega navajaj na svojo družbo. Vglavnem se ne oglašajo, razen ko jih kaj boli - cvilijo. kaj misliš s tem, da se otroci igrajo z njimi - na kakšen način? Jaz sem stara 11 let, pa hrček v moji družbi uživa. Naj bi se družil z ljudmi vsaj 10 minut dnevno, sicer postane plašen in rad pobegne, če ga vzameš iz kletke. Vodo je najbolje menjati vsak dan, če pije iz napajalnika, se moraš prepričati, da ga zna uporabljati. Hrano zamenjaš, ko je zmanjka (če je to suha hrana - svežo je treba menjati vsak dan). Vendar moraš paziti, da ne zamenjaš luščin semen za hrano. Ruski hrčki živijo do 3 leta, seveda če je zanje primerno poskrbljeno in so zdravi. nekaj obveznih potrebščin in tistih, ki niso nujne, je pa dobro, če jih ima:

- vrtljivo kolo,
- hrana,
- tuneli (v njih se radi sprehajajo),
- voda,
- posoda za hrano in napajalnik,
- prostorna kletka (imeti mora dovolj prostora za gibanje v njej),
- stelja (žaganje, narejeno posebej za hrčke, toaletni papir, papirnate brisače),

- malo zasebnosti (hišica, v kateri bo spal in do katere mora vedno imeti dostop)
- prostorček, kjer ga ne bo nihče motil
- kamen ali palica za brušenj zob (posebej narejeno za to)

vse, kar je napisano krepko, je NUJNO. Kletka naj bo taka, da ne bo mogel uiti (ruski hrčki so pritlikava vrsta)


Hrčki so najbolj aktivni ponoči, podnevi pa spijo; če jih zbudiš, pa so takoj pri volji za igro, seveda če jih vzameš v roke oz. iz kletke.

vse, kar je podčrtano, velja za ruske hrčke, če tudi za druge, ne vem..NUJNE stvari pa veljajo za vse hrčke.
Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.
Default avatar

dolgodlaki hrček

Lovepika, vidim, da hrčke obvladaš.
Imam hrčka, star je štiri mesece. Kupili smo mu kamen za glodanje v obliki srčka, pa ga ne zanima. Vztrajno vsak večer gloda ograjo kletke. Sem že spraševala v trgovini za male živali, pa mi niso znali pojasniti, zakaj raje gloda kletko.
Kaj predlagaš?
Default avatar

lovepika

ne vem, kaj bi lahko bilo vzrok za to, ampak mislim, da lahko najdeš odgovore na Forumu ljubiteljev malih živali
Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.
Default avatar

lovepika

[quote=""dolgodlaki hrček""]
Lovepika, vidim, da hrčke obvladaš.
Imam hrčka, star je štiri mesece. Kupili smo mu kamen za glodanje v obliki srčka, pa ga ne zanima. Vztrajno vsak večer gloda ograjo kletke. Sem že spraševala v trgovini za male živali, pa mi niso znali pojasniti, zakaj raje gloda kletko.
Kaj predlagaš?[/quote]

Ehmm morda pa bi znala pomagati, če bi vedela katere vrste hrčka imaš? Če ne veš ga opiši (velikost, barva, ali ima proge..) ali prilepi kakšno fotografijo.
Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.
Default avatar

JanNovak756

Zdravo jas sem si včeraj kupil hrčka je zlati hrček po imenu sparky in bi rad vprašal če je dobro to zanj:


Včeraj zvečer sem si narihtal uro za predhodno v šoli in končno sem zaspal ko sem slišal da hrček pleza po celi kletki!!! kletko sem nastavil nad kabel za baterijo na laptopu (da jo nebi grizel) in ga vključil kabel zasveti modro ko je prikljopljen in je zaspal zjutraj ko sem ga hotel vzeti is kletke me je ugriznil do krvi in od včeraj je ves plašen tudi če ga primem in tudi če zapiha vetrček!

mi lahko kdo pomaga? mu bom zelo hvaležen :D


lp
Jan