Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo: Vice Zaninović, veterinar • Lena Gregorčič, ZHP

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Vice Zaninović , veterinar

vice.zaninovic

Lena Gregorčič, ZHP

Lena Gregorčič

Problemi z mladičem,KAJ MISLITE?

Default avatar

Preberite prosim

Kot je že v naslovu navedeno, so s z mojim štirinožnim prijateljem pojavili problemi,sicer že zelo zgodaj pri treh mesecih. Kuža je pri nas malo manj kot mesec dni,bo večje rasti in vsi ga imamo zlooo radi,prav tako pa našo drugo psičko,ki sicer ni več mladič je pa majhne rasti in sicer zelo nežna a igriva punčka. Z mladičem se lepo razumeta a je zanjo veliko predivji in jo zelo močno grize že zdaj,ko je majhen in jo hitro spravi na tla,zato ne vem ali je dobro,da ju puščam sama. Tudi z socializacijo mladiča ni ravno ok,ker so se čez čas,ko se je privadil je začel prevračati koše,stvari uničevati,gristi čevlje (ko so še bili na dosegu),grize tudi nas sicer zelo močno,večkrat tudi do krvi,tudi skače po nas redno,ampak vse to v igri,ko mu rečeš pusti ali ne,ali mu pokažeš,da ne sme seveda ne uboga večkrat se tudi upre z lajanjem. Spi in biva zunaj (na velikem mehkem kavču) z njim se igramo,hodimo na sprehode,ga cartamo,v pesjaku ni prav tako ni v hiši ampak na velikem ograjenem vrtu. Kaka kar vsepovsod. Verjetno so mladiči igrivi vsi ampak takih stvari kot je grizenje ljudi,skakanje,ni v redu,zato me zanima kako ga takih stvari odvaditi,če ima kdo izkušnje bi rabila pomoč,tudi kako ga umirit in kako ga naučit kakat na enem mestu (če je mogoče),ter ali se tudi vam zdi takšno igranje z psičko pregrobo? Če bo kdo prebral,bi bila vesela vsakega predloga,saj kljub poučevanju pred nakupom psa,ga nekako ne uspem naučiti teh nekaj osnov,a bom vztrajala vsekakor. Zanima me pa tudi kako je z kakanjem in lulanjem večjega pasjega mladiča v hiši? Sicer je do zdaj vedno bival zunaj (tudi pri vzrediteljih) ampak vseeno morda bi se privadil,če bi mu bilo ljubše. No upam na pomoč,saj pri prejšnjih lastnikih ni bilo ravno dosti socializacije mladičev,tako, da poskušamo nadoknadit to.

Ps: Pa prosim ne me napadat,če vam kaj ni prav, ker se trudim po najboljših močeh,poslušam vse, samo lepo povejte. Lepo prosim. Hvala, če boste svetovali in lep večer še naprej.
Default avatar

lejdy

Čimprej pojdite v res dobro pasjo šolo kjer vam bodo svetovali kaj in kako..... Psa očitno ne znate ukrotit, ne ve kaj pomeni ne in mu je dovoljeno da počne kar se mu zdi. Res je še mladič ampak očitno nima prave avtoritete. Glede lulanja notri pa tako, redni izhodi, pohvala ko opravi potrebo zunaj.... Za začetek pa vam poleg šolana v pasji šoli svetujem da psa kar utrudite in sicer tudi psihično. Naj dela trikce, vadba s smrčkom itd. Pa od male samičke ga začasno ločite
Default avatar

pitra

tudi mi imamo enako starega pasjega mladička. Enako svetujem v malo pasjo šolo čimprej. Glede kakanja in lulanja po vrtu, tudi naš gre kamor pač je, iz tega res ne delamo problemov. Drugače je naš notri in smo mu dali podlogo za poslejico dojenčka in lula izkjučno tam, glede kakanja pa se je pokala tja le enkrat. Vsak dan mu zamenjam. Veliko je zunaj, zato taka zamenjava zadostuje. Vidim problem pri vašem, da ga prejšnji lastniki niso socializirali. Jasno je, da mladiče skače od veselja, ko prideš domov, v naši pasji šoli so nam povedali, če ga želiš odvaditi skakanja, se ob prihodu ne smeš sam zapoditi vanj, ampak ga ignoriraš. Ko se umiri pa ga pozdraviš, morda priboljšek in bo hitro povezal. Na sprehodu je pogoj, da se ogibaš ljudi, ki ga želijo božati. Zakaj, ker so vsi pasji mladički lušni, ampak, ko odrastejo, pa se ljudje ne zmenijo toliko za pse, takrat pa pes zahteva pozornost, kot jo je kot mladiček dobival. Skače in tu je problem. Ob grizenju pa imej zraven kakšno igračko in mu jo daj za gristi. Si ne predtsvaljam, da tako močno ugrizna. naš občasno samo malo grizlja, kar se mi zdi za mladiča naravno, sa z gobčkom preizkuša in poizkuša. Jaz bi psička ločila od drugega kužka vsaj nekaj časa.
Default avatar

Mladiček

Hvala za pomoč obema,nevem,ampak ta dan se je malo umiril,a je mogoče,da se z časom spet umiri? Pri prejšnjih lastnikih se niso nekaj zelo ukvarjali z njim,je pa bil zelo nežen in umirjen tam,zdaj tu pa kot,da se je sprostil.
Edini problem je kakanje,ker je na vsakem kotičku kakec,na sprehodu ne kaka,doma pa ne utegnem pobirat,pa še včasih je malo driske in potem je problem. Ampak verjetno se bo kmalu navadil,je še pač mladiček.
Drugače pa tudi z psičko ni več kaj dosti in sem opazila,da jo grize le ko smo prisotni.
Upam pa tudi,da ne bo več razmetaval stvari. Kje pa je vaš čez dan pitra? Je tudi tako živahen?
Default avatar

pitra

Naš mladiček je zelooo živahen. Bistvo je, da ga je potrebno zaposliti, tako s sprehodi, kot igranjem in je takrat, ko je sam, je priden in spi. Igračke ima v eni škatlji in jih ponavadi, ko je sam pusti pri miru in počiva. Mi ga imamo (kot tudi prejšnjo psičko) v veži, vsa ostala vrata so zaprta, boksa nimamo in ga ne bomo imeli. V šoli, kamor hodimo sicer boks pripočajo. Naš je sicer sam le kraši čas 2-3 ure, samo ravno včeraj je bil 6 ur. Ni bilo nobenega problema. Kar me moti je, da si napisala, da ima občasno drisko, to se mi zdi večji problem, kot pobiranje kakcev po vrtu. Jaz grem enkrat na dan in poberem. Naš kaka tudi na sprehodu, zanimivo v glavnem lula pa le doma na travi. Očitno se je pri vas sprostil in razigral, nič narobe, samo, da ne zraste čez glavo, puberteta šele prihaja. Še tole, v šoli nam pustijo, da se igrajo le na koncu za kratek čas, drugače ima vsak svoj kot ali prostor, pa še pri igri morajo imeti povodec, da ga lahko ujameš, če je preveč agresiven in se lahko drugi psiček varno umakne. Mi imamo ta problem, da je naš največji, drugi so taki pikci, so pač manjše pasme.
Default avatar

Mladiček

Ja tudi naš je zelo živahen,ampak kot,da bi vedel pri komu lahko in pri komu ne sme svoje energije sprostit. Tudi ko je sam je priden. Edini problemi so zdaj skakanje in grizenje,ampak pri grizenju neha,če mu rečeš pri skakanju pa ne.
Je kar problem,ker je to drisko kar težko pobirat,pa vsepovsod je,na sprehodu pa ne. Verjetno jo pa ima še zaradi spremembe okolja, ali mu hrana ne bi odgovarjala? To dvomim,ker je jedel že od Brit,pa Eukanubo, pa Fitness Trainer pa Hills...pa mu je po vseh isto. Naš se drugače pa kar z vsemi psički razume, pri igri pa ni nežen, boksa pa tudi nima, kar kavč ima :D
Kakšne pasme pa je vaš?
Default avatar

pitra

Saj naš tudi skače in grize in to je naravno za mladička, ampak takrat igračo v gobček, pa ga umiriti. V šoli je priden in sploh ni takih problemov. Ampak popolnoma jasno je, da morajo vsi člani ravnati enako. Najboljše je, da napišeš povelja, da ne bo eden rekel sedi, drugi prostor, ampak vsi enako, če ne je zbegan in še bolj skače, ker mu ni jasno kaj hočete od njega. Tole z drisko pa res moraš rešiti. Ali mu ne daješ niš ostale hrane, tudi surovo meso in malo jogurta, skute, govejo kost,.... Preberi članke od Mojce Cerovšek o zdravi hrani za pse . Naš je pasme samoyed.
Default avatar

Mladiček

Ja je normalno ampak pri njegovi velikosti in moči si tega ne moremo privoščit,ker njegovo grizljanje pride do krvi,vedno pa nimamo igrače pri sebi, bodo v pasji šoli povedali kaj in kako. Ne druge hrane ne dobi, samo brikete. Lepa pasma!
Default avatar

pitra

In zakaj mu ne date tudi druge hrane?
Default avatar

Mladiček

Uh ne sme, hrane od mize ne dajemo nobenemu psu, zaradi dlake jedo samo brikete in surovo meso in goveje in svinjske kosti dobijo...pa še to samo govejo in svinjsko meso.
Default avatar

pitra

Saj to sem mislila, kot si napisala, Zgoraj si napisala, da je samo brikete. Od mize se pa itak ne daje, enkrat je zanje dovolj, potem ni več miru pri mizi. Sploh za večje, ki vidijo na mizo.
Default avatar

Mladiček

Briketi so pač redni, meso je enkrat na dan, kosti pa so tako priboljški vedno...ne to mu ne dovolimo,ko jemo je tako zunaj.
cron