Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo: Vice Zaninović, veterinar • Lena Gregorčič, ZHP

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Vice Zaninović , veterinar

vice.zaninovic

Lena Gregorčič, ZHP

Lena Gregorčič

Prinašalka gloda svojo kočo in lesena tla - ves les poje

Default avatar

prinaššalka

Naša eno leto stara prinašalka kar naprej gloda svojo kočo in lesena tla in večino tega lesa tudi poje. Zelo pogosto pokaka cele lesene dele - tudi po 10 cm včasih dolge, skratka skoraj cel iztrebek je les. Skrbi nas, da se ji ne bi kaj zataknilo kje, pa ne vemo, kako ji to preprečiti? Kaka izkušnja, navet? Hvala.
Default avatar

schnee

1. Psi so družabne živali. Zato je prvo vprašanje, zakaj ni z vami v hiši? Zdaj ji je namreč očitno dolgčas. Poleg tega verjetno doživlja ločitveno tesnobo.

2. Kot drugo, če je že zaprta v pesjaku: koliko časa na dan ji posvetite? Ne samo sprehode, ampak zaposlitev, igranje, učenje, vadba, šolanje?

3. Les je za prebavila nevaren in takoj bi morali začeti z vsemi ukrepi zgoraj, poleg tega pa zagotoviti, da pes do lesa ne bi prišel. Pes pa vseeno mora žvečiti - kaj ji dajete v zameno? Žvečilke? Karkoli drugega?

Kot zadnje pa: pes, ki se tako obnaša kot vaš, kaže na to, da z odgovornostjo vašega lastništva nekaj ni v redu. Najverjetneje se z njim ne ukvarjate dovolj. Ali pa je kak drug razlog. Nikakor pa pes ni sam kriv in namesto da popravljate njega, popravite sebe in svoje dojemanje pasjega komuniciranja. To, da je les, je šele v drugi vrsti zdravstvena težava, čeprav je najbolj nujno odpraviti to. Ampak če boste nadaljevali z vzrokom težav, se bodo ponovno pojavile. Vzrok pa je zagotovo pri vas. Na netu je odgovorov na vaše vprašanje več kot dovolj in vsi so usmerjeni v lastnika, ne v psa. Prvi link na slepo:
http://pets.thenest.com/stop-dogs-chewi ... -7937.html

Srečno!