Forum: Domače živali in veterina

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

MAČJA LEVKOZA

Odgovori Nova tema
Default avatar janamarjana 18 Feb 2017 22:08

Pozdravljen,
imamo muco, staro 1,5 let. Do sedaj je bilo z muco vse v redu. Ker je par dni nazaj postala apatična, neješča in je težko dihala smo jo odpeljali k veterinarju, ki je potrdil levkozo. Rentgen je pokazal tudi novotvorbo pri srcu in nekoliko povečane bezgavke. PO punkciji se je dihanje izboljšalo, je pa muca nekaj dni pozneje še popolnoma apatična, neješča. Veterinar ji je dal antibiotik,kortisteroid in medrol in nas napotil na CT. Punktirana tekočina je vsebovala eritrocite, ne pa tumorskih celic. Zanima me vaše mnenje ali naj jo peljemo na CT ?Je možnost, da tvorba ni rakasta in je ozdravljiva ? kaj to pomeni pri muci z levkozo, oz. kolikoji lahko podaljšamo življenje ?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pitra 19 Feb 2017 14:53

Gre za mačji HIV, ki se lahko razvije v raka ali v vrsto drugih bolezni. Muci je potrebno zlasti okrepiti imunski sistem in poskrbeti za njen apetit. Za to lahko pomaga CBD, ali smola industrijske konoplje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ni to 19 Feb 2017 18:11

Levkoza ni FIV (mačji HIV), pri katerem so za muco predvsem nevarne sekundarne okužbe. Levkoza/FeLV ("po domače" dostikrat imenovana mačja levkemija) žal pogosto povzroča rakaste spremembe, je pa res, da tumorjev rentgen ne pokaže natančno, zato so ti verjetno svetovali CT. Ker je muca še zelo mlada, bi bilo najbrž dobro zares vedeti, kaj je, če ne zaradi drugega, potem zato, da veš, koliko in kako dolgo se velja bojevati. Možnost, da gre za kaj ozdravljivega, je vedno, toda ...
CBD bi bila za muco sicer najbrž kar v redu, morda bi ji nekoliko podaljšala življenje, poleg tega ima verjetno tudi analgetično delovanje (proti bolečinam), čudeža pa od nje ne pričakuj. Okrepitev imunskega sistema ne bi prinesla kakih posebnih rezultatov, najbolj bi se najbrž poznalo, da zavlačuje/upočasnjuje nastanek metastaz. Koliko bi bilo mogoče mucki podaljšati življenje, ti ne more nihče povedati, posebej dolgo najbrž ne. Ne rini pa z glavo skozi zid, če oz. ko muca ne bo mogla več, je ne pusti trpeti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pitra 20 Feb 2017 08:40

Mačja levkoza je bolezen mačk, ki jo povzroča virus mačje levkemije (FeLV – Feline leukemia Virus). Virus mačje levkemije spada v družino retrovirusov, kamor spadata tudi vsem znani virus HIV, ki pri ljudeh povzroča AIDS, in virus FIV, ki povzroča »mačji AIDS«, ter v poddružino onkovirusov. Izraz »onkovirus« pomeni, da je virus sposoben povzročiti rakavo spremembo tkiv, ki jih okuži.

Tako, da je najprej potrebno okrepiti imunski sistem živali in preprečiti, v kolikor je možno nastanek raka. Kot sem napisala priporočam CBD. Da s tem podaljšamo življenje živali, zlasti, da je njeno življenje kvalitetnejše, sem prepričana, za koliko se pa podaljša, pa ni mogoče napisati.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pitra 20 Feb 2017 08:40

če želite še kaj več informacij o CBD, mi lahko pišete na [email protected].

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ni za obupati 19 Mar 2017 16:16

Dober članek v slovenščini najdete tukaj: http://www.macjahisa-vet.si/clanek.php?id=34
Na vašem mestu ne bi še obupala in naredila vse možne preiskave, ki bi pomagale postaviti natančno diagnozo, saj imate glede na starost mucke lahko pred seboj še nekaj kvalitetnih let.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh