Med.Over.Net

Motnje hranjenja

anoreksija?

Default avatar

hu88?

Živjo
Stara sem 15 let in ne vem,ali imam anoreksijo. Jem normalno in večino hrane ne bruham. Moj jedilnik zgleda približno tako:doma pojem kakšno sadje,potem imamo v šoli malico oz. kosilo. Ko pridem domov pojem kosilo. Nato popoldan pojem včasih kakšno sajde,včasih kakšno sladkarijo,zvečer pa kaj bolj lahkega npr. jogurt in kos kruha.
Problem je v tem,da bruham le,ko jem meso. Grozno mi je slabo,ko pojem zrezek,salamo, karkoli mesnega! In potem moram to izbruhat,če ne me boli ves želodec. Potem nekaj časa ne jem mesa,ker se nočem spet slabo počutit in bruhat. Ampak telo rabi svoje in takoj ko poje malo mesa me zopet boli želodec in moram bruhat.
Visoka sem 172 cm,težka 63kg.
Kaj se da storiti v mojem primeru?
Default avatar

TatjanaR

Pozdravljena,

prvo kar mi pride na misel je, da ti svetujem, da greš k osebnemu zdravniku na pregled in mu poveš svoje ugotovitve glede mesa. Kaj veš, lahko da je vzrok čisto fizičen. Če sem te prav razumela bruhaš zgolj takrat ko ješ meso ali tudi drugo hrano?
Na podlagi tvojih opisov težko rečem ali gre za anoreksijo ali ne. O motnjah hranjenja govorimo takrat, ko oseba ves čas razmišlja o hrani - kaj bo jedla, kdaj, kako se bo izognila hrani, druge sili, da jedo, sama se izogiba obrokom, lahko je bruhanje ali pa tudi ne, pretirano telovadi, stalne misli, da telo ni v redu kot je, da so predebele, noben ne misli, da je presuh, ipd. Več o tej temi si lahko prebereš v knjigi Ko hrana ni več hrana.
Vsekakor pa je naboljša možnost, da prvo raziščeš, da ni mogoče glede mesa razlog v tem, da ga telo ne prebavlja.

lp

Tatjana
Default avatar

obsedena

Zgoraj navedeni vzroki-jaz. Ne morem se vec pogledati v ogledalo. Vedno bi se najraje razjokala. Ko jem mi ne pase, razmisljam samo kako bom to pokurila. Ves cas razmisljam samo se ob kateri uri bom jedla,koliko bom pojedla, kaj se najbolj splaca jesti zjutraj in zvecer. Ko imam cas ves cas telovadim . Ne morem zdrzati dneva brez telovadbe. Nekako se probam drzati zdrave prehrane, vecino dnev sem sicer lacna. Potem spet pride slab dan, ko se vidim v pgledalu in zgledam s posebej debela. In se grem nazirat ker si recem, jej dokler lahko, itak se trudis brezveze ker iz mene ne gre dol niti kila. Obsedena sem sama s sabo in dovolj mam ze tega. Po tem naziranji se pocutim se slabse in kaksne 2 dni sspet cisto malo jem, potem se spet vrnem v zdravo zivljenje in cez kaksen teden ali dva se spet nazrem. Ne morem si pomagati SOVRAZIM SE. ze celo zivljenje si zelim biti suha in ju3 zacnem s stradanjem, briga me ce umrem briga me uze. Ko bom prisla do 50kg bom zadovoljna, prej pa ne. Sporocim, ce mi uspe! Prosim pomagajte mi, ceprav nevem kako, saj sploh nimam uprasanja. Dovolj imam vsega samo ti.
Default avatar

TatjanaR

Pozdravljena "Obsedena",

verjamem, da se ti zdi, da boš lahko v življenju zadovoljna le, če boš dosegla tistih 50kg. In nekaj časa mogoče celo boš, vendar ne dolgo. Žal mi je, da ti je vseeno, če umreš. Meni ni. In želim si, da bi si poiskala pomoč. Ker pri hujšanju, stradanju, prenajedanju - motnjah hranjenja na sploh ne gre za kilograme, hrano in ta proces. To je strategija preživetja. Praviš, da si si od nekdaj želela biti suha. Zanima me kdaj se je ta želja pojavila? Se spomniš mogoče konkretne situacije, ko si pomislila, če shujšam ali bom suha bo to rešitev za to? Mogoče se ti zdi vprašanje nenavadno. Vendar je dejstvo, da so kg, hrana, teža, nezadovoljstvo z videzom le znaki, ki so površinski. Pod tem kar je vidno navzven pa se dogaja pestra paleta raznih doživljanj. Kaj se dogaja v tvojem življenju s teboj in ljudmi okoli tebe, da si pobegnila v ta svet stradanja in da ga vidiš kot rešitev?
Najbrž se ti vse zdi nerešljivo in verjameš, da bo ta teža odrešitev vseh tvojih težav. Številka na tehtnici ne bo nič spremenila. Vendar pogovor z osebo, ki ji zaupaš ali s svetovalcem za MH pa lahko pomaga. Upam, da boš našla v sebi željo, da poiščeš pomoč. Vredno je živeti in živiš lahko dobro, zares srečno in zadovoljno - vendar ne zaradi številke na tehtnici ampak v svojem srcu in z vsem svojim bitjem.
Če boš želela še kaj napisati o sebi si dobrodošla.

Vse dobro,

Tatjana
Default avatar

čist

Pozdravljeni,
mene pa zanima ali anoreksija vpliva na velikost zapestja na roki oz. če je možno prepoznati anoreksično osebo po tem, da ima zelo majhno zapestje.
Lp
Default avatar

TatjanaR

Pozdravljeni,

težko je samo po zapestju roke sklepati, da je oseba zbolela za anoreksijo. So bolj vidni drugi simptomi - npr. odklanjane hrane, izgovarjanje, da je že jedla ali do bo jedla drugje, da ni lačna, nošenje dolgih rokavov ali več plasti oblačil tudi v toplih mesecih, ker želijo prikriti suhost telesa ali jih zebe, padanje telesne teže, šibkost, slabše fizično počutje, lahko tudi pomanjkanje energije, priprava hrane za druge, ki je sami ne jedo, aktivna telovadba-pretiravanje, zavračanje mastne hrane,....

lp