Med.Over.Net

Motnje hranjenja

Knjiga o anoreksijiI!!!

Default avatar

Stella Kos

Vse ki berete ta forum lepo pozdravljam.
Zelo me zanimajo teme kot so anoreksija, bulimija ker vem da je tega v svetu vedno več!!

Pogovarjala sem se z mnogimi puncami, ki so bile žrtev anoreksije in bulimije in na podlagi tega ter strokovne literature napisala knjigo z naslovom laži o lepoti , ki jo lahko kupite na med.over.net med knjigami.

Knjiga govori o dekletu, ki zaradi pritiska sodobne družbe zboli za anoreksijo. Želi si postati vrhunska manekenka, vendar jo anoreksija vedno bolj uničuje!!! V knjigi spoznamo, da današnji modni kreatorji od mladih zahtevajo vzdrževanje prenizke teže in otroški videz, kar ni zdravo.
Ste kdaj pomislili koliko manekenk, ki so na videz lepe, uspešne in srečne, trpi??? Ste kdaj pomislili kako uničeno življenje imajo???
Ni lepo tisto telo, ki je shirano, ampak tisto ki je zdravo!!
Knjiga je zelo poučna in vsako mlado dekle, bi se lahko zamislilo, kaj jo lahko uniči. navidezno nedolžno hujšanje nas lahko uniči!!

Na koncu knjige spoznamo, da so merila, ki jih postavlja današnji modni svet nerealna in nezdrava!!

In punce verjemite mi, ni vse v zunanji lepoti!! Naj vas ne bo sram poiskati pomoč! Vsak človek je čudovito bitje in nihče ni vreden manj od drugih.

S to knjigo si želim pomagati vsem dekletom , ki se borijo z motnjami hranjenja. Knjiga je lahko odlično darilo najstnicam, njihovim staršem, prijateljicam.... . Motnje hranjenja so bolezen, ki se jo lahko pozdravi, zato ne obupajte!!! Rada bi da napišete tudi kakšne komentar :)

Več o knjigi: https://trgovina.over.net/product.php?p ... 250&page=1
Default avatar

Solza

PUNCE, PREBRALA SEM KNJIGO LAŽI O LEPOTI IN LAHKO REČEM DA MI JE FUUUL POMAGALA. KER SEM ZBOLELA ZA ANOREKSIJO MI NISO MOGLI POMAGATI NE PSIHIATRI IN PSIHOLOGI. FRENDICA MI JE PRIPOROČILA TO KNJIGO IN SEM JO PREBRALA V ŠUSU. RES LAHKO REČEM DA MI JE FULL POMAGALA. SEDAJ DRUGAČE GLEDAM NA SVOJE TELO, SPREJELA SEM SE TAKŠNO KOT SEM IN SEDAJ VIDIM KOK SM SI UNIČLA LAJF S HUJŠANJEM.
PUNCE TA KNJIGA JE RES SUPER ZA VSE TISTE, K IMATE PROBLEME Z ANOREKSIJO, BULIMIJO... . PREBERITE NE BO VAM ŽAL!!!!!!!!!!!!!
Default avatar

Anchy

JA JST SM TUT PREBRALA KNJIGO IN SE STRINJAM S SOLZO, DA JE SUPER. AVTORICA JE NAPISALA RESNIČNO DOBRO KNJIGOM, KI JE NISEM MOGLA NEHATI BRATI. POMAGALA MI JE SPREJETI SEBE IN VOJE TELO. SEDAJ VEM KAM LAHKO PRIPELJEJO MOTNJE HRANJENJA. KNJIGA JE FENOMENALNA. TUT JST SE STRINJAM S TEM, DA BI JO MOGLE PREBRA VSE PUNCE KI IMAJO TEŽAVE Z MOTNJAMI HRANJENJA. TUT JST SEDAJ DRUGAČE GLEDAM NA SVOJE TELO, BOLJ ZDRAVO.
STELLA SUPER KNJIGO SI NAPISALA!!!!! HVALA TI ZA TO KNJIGO. RES POMAGA!! ZDRAVILO ZA DUŠO!!


STELLA, KOK CAJTA SI PISALA TO KNJIGO?
Default avatar

Anchy

k sm prej pisala mal o tej knjigi. meni se je zdela res kul, samo konec ja malo preveč nerealen. Ali lahko punca zmaga na modni pisti, četudi se prvič pojavi na njej? edino to se mi je zdelo malce čudno?
od kdaj se na modnih pistah zmaguje? to niso lepotna tekmovanja, to je nekaj drugega
Default avatar

astok84

Jaz sem knjigo prebrala, začela sem jo brat in nism mogla končat brat, prebrala sem jo v 3 urah.Na koncu pa sem se zjokala.Sama sem tudi jaz zbolela za anoreksijo,jaz sem prišla sama do spoznanja, da to ne pripelje nikamor nič nisem dosegla,edino izgubila prijatelje,svoje najstniško življenje in zaprla sama vase.Knjigo sem hotela prebrat, ker sem se hotela še bolj prepričat v svoje razmišljenje,na račun knjige sem tudi zavrtela film nazaj in videla da je res vse kar piše v njej in zdaj zelo obžalujem,ker sem zboella za anoreksijo.Knjiga je zelo koristna,priporočam jo vsem,ki vidijo svet v čist drugačni luči kot je v resnici.Ljudje moramo čim bollj pozitivno razmišljat,si vsako sekundo kolikor se da polepšat in življenje bo lažje teklo naprej.In res vam povem iz svojih izkušenj,da je anoreksija zelo huda bolezen in te spremlja celo življenje,punce preberite knjigo in verjele boste,knjiga vam bo pomagala.Jaz mislim,da bi jo moral prebrati vsak človek ki dela v manekenstvu oz tisti ki se ukvarja z modo nasploh.Punce zaidejo v te težave samo zato ker vidijo manekenke v revijah,ki jih je sama kost in koža.Nekatere pa tudi ki pa se že ukvarjajo z manekenstvom jih veliko pade v anoreksijo zaradi pritiska ljudi ki jih vodijo, ker jim zagrozijo, da morajo imeti čim manj kilogramov in bodo veliko lepše,drugače pa naj se kar poslovijo od kariere.Ljudje jih sam izkoristijo pol pa ko opravijo svoje jih pa odslovijo.Še enkrat vam povem breberite knjigo ne bo vam žal,zelo je poučna.In knjiga je zelo realna.
Anchy pisateljica je najverjetneje mislila tekmovanja na katerih izberejo najlepšo,vendar se je slabo izrazila.Saj če malo pomisliš vidiš sam kaj je pisateljica mislila.
Default avatar

katicazgatica

Hm... končno sem prišla do te knjige,saj jo imajo le v nekaterih knjižncah in ne vsepovsod. Čakala sem jo kr dolgo časa in hitro prebrala. Predvsem sem imela občutek, da igram glavno vlogo jaz. Zelo me je šokiral konec, kaj se lahko zgodi.... Tudi meni se lahko če ne bom nehala in se odločila za resnično zdravljenje, v katerm bom sodelovala.
Anoreksija mi krepko uničila lajf. Sedaj sem pripravljena storiti korak naprej, korak za zdravje. Upam, da mi bo uspelo. Knjiga je kvalitetna in vredna tega, da jo preberete.
Rada bi živela svobodno.
Default avatar

TinaBalina

Katica, zaslužiš si živeti svobodno. Držim pesti...
Default avatar

(nobody)

Kako je pa naslov tej knjigi in ime pisateljice?
Default avatar

TatjanaR

Napisala jo je Stella Kos - naslov je Laži o lepoti.
Default avatar

darjal

Kje se dobi to knjiga prosim. Na Med over je ni.
Default avatar

TatjanaR

Knjigo lahko poskusite poiskati v splošnih knjižnicah - poglejte na cobiss pa boste videli, če je dosegljiva. Drugače pa, če vas zanima literatura, s pomočjo katere bi kaj več izvedeli o anoreksiji, pojdite na spletnos tran Ženske svetovalnice (samo odtipkate to ime na najdi.si) in greste pod literaturo. Nekaj knjig je splošnih, ki jih priporočamo dekletom za krepitev samozavesti ali lastno spoznavanje, jih je pa precej napisanih na temo motenj hranjenja. Tudi, če na cobissu samo odtipkate motnje hrnajenja ali prav anoreksija vam bo pokazalo nekaj zadetkov, ki vas bodo gotovo pritegnili.

Lep pozdrav,

Tatjana
Default avatar

jagode&čokolada

živijo!!
tudi jaz sem prebrala to knjigo in se pripravljam za govorni nastop ki ga bom mela o njej... res mi je zelo všeč, ker je nekako resnična... poznam nekaj deklet ki so anoreksične oz. gredo v tej smeri, pa ne vem kako bi jim pomagala... tudi moja prijateljica hujša oz. strada :S:S in ne vem kaj naj naredim. če bi prebrala to knjigo bi ji mogoče pomagalo, ampak seveda ne bi hotela prebrati... no zaradi nje sem žalostna tudi jaz :/ sploh pa je v resnici zelo suha in ne vem kaj hoče doseči...mogoče le kožo in ksoti?? 0.o no drugače pa je knjiga mi res zelo ušeč :)
Default avatar

TatjanaR

Pozdravljena,

iz tvojega pisanja lahko razberem, da ti res ni vseeno za prijateljico in da te resnično skrbi. Pa še za druge in da si v dvomih kaj sploh lahko narediš. Vedeti moraš, da noben človek, ne moški ne ženska, ki ima težave s hrano, tega ne počne nalašč. To, da hujšajo in postajajo vedno bolj vitki, koža in kosti, je to kar se vidi na zunaj. Nihče se ne odloči za to namenoma - da bo šlo tako daleč mislim. To jeresna bolezen, oseba sebe sploh ne dojema kot suho, ima res čisto napačno sliko o sebi kako izgleda. in res zelo težko s tem prenehajo. Vendar je možno. Ni stvar v tem, da se jim ne, ni stvar v tem da bi iskali pozornost. Daleč od tega. Stvari so daleč od tega kar ti lahko vidiš. Problem ni toliko v hrani. S hrano skušajo le dobiti nek občutek kontrole, nekaj kar jim pomaga, da bi vsaj nekaj lahko nadzorovali. Po drugi strani pa so lahko res jezni, pa si tega ne upajo priznati, ali pa prestrašeni, ali imajo kakšne težke probleme - npr. razlog je lahko spolna zloraba, alkoholizem v družini, slaba samopodoba, nepriznavanje čustev - karkoli-in potem skušajo to reševati s hrano. Npr., oseba namesto da pove, da je jezna, gre hujšat, tečt, strada ali telovadi, lahko se tudi naje, pa potem bruha - to je lahko zelo različno pri vsaki osebi, ki ima težave s hrano. Mogoče bo za razumevanje tega bolje, da prebereš knjigo Ko hrana ni več hrana.

Kako pa lahko pomagaš? Različno. Lahko jim poveš kaj si opazila, jih vzpodbudiš, da ti povedo če imajo težave, vendar brez obsojanja. Vendar vedi, da več kot podpora in vzpodbude ti ne moreš narediti. Dokler ne vidijo, da imajo probleme, ne bodo nič rešili. Ne bodo poiskali pomoči. In ta proces, da spoznajo, da je to kar počnejo sebi problem in to resen, je lahko tudi kar dolgotrajen. Če bi želela ti več vedeti kaj lahko še narediš, se lahko po pomoč obrneš tudi na svetovalko, ki ti bo osebno odgovorila na vprašanja, ki jih imaš. Npr. pokličeš lahko Ano Ziherl, na Žesnko svetovlanico v Ljubljani in preko tel. pogovora vpraša kar te zanima 01/25-11-602 je njen telefon. Tako boš dobila sama direktno podporo in konkretne odgovore.

Vedi pa, da ne moreš nič rešiti namesto drugih, če sami nočejo. In to je tisto najtežje-ostati ob nekom, ki je hudo bolan, pa ne vidi tega in noče sprejeti pomoči ali sis am pomagati. Vendar je to del bolezni.

Svetujem ti, da pokličeš gospo Ano in jo vprašaš kar te zanima. Dobila boš konkretne podatke in verjemi - počutila se boš bolje.

Vse dobro,

Tatjana
Default avatar

[email protected]

Zdravo,

Jaz sem ena izmed srečnic - torej zdaj, ko to pišem, sem že vesela, pozitivna in polna energije. Imam prijatelje, ki si želijo moje družbe, še vedno imam lepo telo, ... in to je nekaj najlepšega! To je pravo življenje!
Ampak da sem to dosegla, sem potrebovala 9 let in doseg popolnega dna. Kako mi je to uspelo, je dolga zgodba. Kot je bilo dolgih 9 let življenja z anoreksijo...
In zato sem se odločila o tem celo napisati knjigo. Ker imam gorečo željo, da bi pomagala še drugim z motnjo hranjenja, da doživijo ta občutek, ko so res srečni; in pa, ker bi rada svetovala staršem kako naprej, ker vem, da so bili moji starši v popolni nevednosti...
Knjiga ima naslov POJEDLA SEM ANOREKSIJO in več o njej si lahko preberete na spletni strani www.spelakranjec.com ali pa me kontaktirate na [email protected].

Da nas bo čim več srečnih!
Lep pozdrav
Špela Kranjec