Motnje hranjenja

Odgovarjajo: Ana Ziherl, dipl. soc. del.

izguba menstruacije !!

Default avatar

Julija

Pozdravljeni!

Moj problem pa je izguba menstruacije, nimam je že 5 mesecev, kar je poseldica hujšanja. Shujšala sem 10 kilogramov, moram pa povedati da nimam motnje hranjenja (bulimije, anoreksije) saj sem shujšala s tem da sem le malo manj jedla, predvsem sladkarije. toliko pa sem shujšala v 4 mesecih in pol.
torej nisem shujšala zelo hitro, zato ne vem kaj je vzrok.
Kljub temu da zadnje čase zelo veliko jem (povečala sem količino sladkarij) se ne morem zrediti. Zakaj?

Lepo prosim za nasvete, če je imela katera s tem izkušnje??!!
Zelo sem zaskrbljena, zares ne vem kaj naj naredim, kako naj dobim nazaj menstruacijo?

Lepo pozdrav!

Julija
Default avatar

M. Anderluh

Draga Julija,
nisi napisala, kakšna je tvoja višina in teža, ampak kakorkoli, menstruacija lahko izgine, kadar izgubimo v dokaj kratkem času (4 mesece ni prav dolga doba) 10% ali več teže. Podobno lahko izgine tudi ob hudih trajajočih fizičnih obremenitvah (kljub še normalni telesni teži).
Pomembno je, da poskušaš težo rahlo nadomestiti, jej redno in pestro hrano - ni potrebno pretiravati s sladkarijami. Obroki naj vsi vsebujejo dovolj ogljikovih hidratov. Ob takem hranjenju se bo menstruacija najverjetneje postopoma vrnila. Če je morda vzrok lahko tudi kje drugje, bi se bilo morda pametno pogovoriti tudi z ginekologom. Vsekakor je pa pomembno, da se menstruacija vrne, ker je odsotnost menstruacije povezana tudi z drugimi spremembami - najpomembnejša je redčenje kostne gostote, ko hormoni ne ohranjajo več trnosti kosti.

Lepo pozdravljeni,
Marija Anderluh
Default avatar

Julija

Pozdravljeni!

Zahvaljujem se Vam za odgovor.
Stara sem 20 let, moja višina je 167, teža pa 51 kilogramov. Pred hujšanjem sem imela torej 61 kg. Vem da že prej nisem bila debela vendar sem zaradi boljšega počutja hotela priti do 56 kilogramov. ko sem to težo dosegla, sem tudi nehala hujšati, pa so mi šle kile kar same dol, ko sem prišla na 54 sem izgubila menstruacijo. Sedaj veliko jem in sicer zelo pestro hrano (tudi prej sem jo že), zato me resnično skrbijo posledice ki jo izguba menstruacije prinese (redčenje kostne mase...)
Zanima me kako to vpliva na plodnost?

Najlepše se Vam zahvaljujem!

Julija
Default avatar

M. Anderluh

Draga Julija,
odsotnost menstruacije je posledica ugasnitve delovanja jajčnikov za čas izrednega stanja - če stanju podhranjenosti rečemo tako. Telo varčuje tam, kjer najprej lahko. Posledica je zelo zmanjšano izločanje spolnih hormonov, ki uravnavajo menstrualni cikel. Ker pa imajo še veliko drugih funkcij v telesu, se to pozna tudi na drugih organih - predvem na kosteh. Dogaja se podoben proces kot pri starejših ženskah v letih menopavze, za katere verjetno veš, da so zelo izpostavljene razvoju osteoporoze.
Glede plodnosti pa, dokler jajčniki ne delujejo je plodnost zmanjšana, dolgoročno pa se povrne nazaj z restitucijo telesne teže. Zato je tako pomembno, da se teža vrne vsaj ne 56 kg, oz. raje za kakšen kg več. Sama vidiš, kako natančno je sistem teže uravnavan in kako krhek je lahko, če vanj posegamo s takimi drastičnimi spremembami v prehrani.

Lepo pozdravljena!
Default avatar

mAlLa

zdravo!
jst bi pa mela sam eno vprašanje. zanima m če je možno da se menstruacija zgubi tudi zaradi stresa, depresije, in podobnih problemov.drugače pa stara sm 19 let vlka sm 164 cm kg imam 56 tako da da bi bila presuha to ni problem
Default avatar

TatjanaR

Lahko, da je prišlo do kakšnih hormonskih neravnovesij v tvojem telesu, vendar bi bilo vse kar bi napisala tu ugibanje. Najbolje je, da greš do svojega ginekologa in osebnega zdravnika, ki te bo pregledal in ugotovil kaj se dogaja.

Tatjana
Default avatar

Samuela

Seveda je lahko kriv tudi stres, preobremenjenost, ... Tudi meni se je to že zgodilo. Pojdi h ginekologu. Če še nisi bila spolno aktivna, ti bo naredil le ultrazvok, zato naj te ne bo strah. Dal ti bo tablete za sprožitev menstruacije, in nato še hormonske tabletke, verjetno za 3 mesece. Po tem času, ko prenehaš z jemanjem, naj bi bilo ob pravilni prehrani tudi vse v redu. Tudi strahu zaradi neplodnosti ti v tem primeru ni treba imeti.
Default avatar

mamasita

Pozdravjleni!

Napisala bom kar pod to temo. Spopadala sem se oz. se še vedno spopadam z motnjami hranjenja. Posledica mojega hitrega izgubljanja kg je bila tudi izguba menstruacije, ki sem jo imela zadnjič januarja 2008. Visoka sem 175 cm in sedaj tehtam okoli 55 kg. V zadnjih mesecih sem se zredila za okoli 6 kg, kar se lepo pozna na mojem telesu. To težo imam že okoli 2 meseca, a menstruacije ni od nikoder. Naj omenim, da niti pred začetkom MH nisem imela tako "velike" teže, menstruacija pa je bila normalna. Kaj naj naredim, da bo moje telo zopet normalno delovalo? Nekoč bi seveda želela imeti otroke, zato me je ob misli na to kar groza. Lepo prosim za Vaš nasvet.

Lep pozdrav
Default avatar

TatjanaR

Ne glede na to,kakšna je bila vaša telesna teža pred začetkom motenj hranjenja,morate vedeti, da se je ravnovesje v vašem telesu porušilo. Telo bo potrebovalo nekaj časa, da dojame, da je konec stradanja, da pride nazaj v ravnovesje. Nikar ne obupajte. Potrebno je vključiti potrpežljivost. Mogoče se bo čez kakšen mesec, dva ali več, lahko tudi manj, že pojavila menstruacija, vendar tega nihče ne more predvideti kdaj. Mogoče telo vseeno potrebuje še dodatno težo, da pride v ravnovesje. Delajte na tem, da vam teža ne pade in postopno na njenem pridobivanju. Pri tem pa si še vedno pomagajte s podporo, saj je pridobivanje kg lahko zastrašujoče - napredujte počasi, vendar vztrajno. Telo se bo odzvalo, ko bo pripravljeno.


Predlagam vam, da obiščete ginekologa/injo in se posvetujete. Samo tam boste dobili potrebne informacije -npr. okrog tega, kaj se dogaja v vašem telesu, kako je z maternico in ostalimi organi, ki so potrebni za zanositev. Če z medicinskega vidika ne bo nobenih težav, potem je res potrebna vključitev potrpežljivosti. konec koncev lahko traja nekaj časa, da se telo navadi, da je zdaj pa vse v redu in da je res konec stradanja npr.

Lep pozdrav,

Tatjana Romih
Default avatar

MojcaK

Pozdravljeni!
Lepo, da sem našla tako temo, saj se sama spopadam z istim problemom. Kr groza me je. Že od 6. novembra nisem imela menstruacije.
Res pa je, da sem od lanskega februarja shujšala za 16 kg. Imela sem jih 67, na koncu hujšanja pa 51. Izgubila sem apetit, jedla sem le jogurte in sadje. Bila sem mlada in neumna. Dobesedno.
Sedaj hodim v fitnes 3 × tedensko. Res je, da sem se malce polenila, in sem nazaj dobila 4 kg, ker skoraj mesec nisem šla na trening. Ampak, menstruacije še vseeno od nikoder ni.

Upam, da bom prav kmalu dobila menstruacijo nazaj, saj mojo mamo spreletevajo že res hude misli.
Default avatar

TatjanaR

Pozdravljena Mojca,

izguba menstruacije se pri stradanju pojavi, ker telo ne dobi potrebnih hranilnih snovi za svoje delovanje in pride med drugim tudi do hormonskega neravnovesja. Glede na tvojo prehrano v času stradanja sploh ni nenavadno, da je do tega prišlo. Kako se sedaj prehranjuješ?

Čudiš se, da čeprav si dobila nekaj kg, menstruacije še vedno ni. Ne bo je toliko časa, dokler ne bo telo dobilo snovi, ki jih potrebuje za nemoteno delovanje. Kar pomeni, da boš morala verjetno dobiti še nekaj kg in potem obdržati težo, ki jo boš dobila, da se bo menstruacija vrnila. Da bi se to zgodilo potrebuješ redne obroke in ne pretirano telovadbo. Gibanje je potrebno, vendar ne pretiravati.

Kakšni občutki te spreletavajo zaradi pridobljenih kg? kako si s tem? ti je ok, da si se zredila za 4 kg ali ne? Kako se vidiš?

Na kakšen način premaguješ misli okoli hrane in pa to, da naj bi imela redne obroke? Hodiš kam na podporno skupino, svetovanje?

Okrevanje od motenj hranjenja je proces, ki traja, v katerega je potrebno vložiti med drugim predvsem potrpežljivost do sebe. Pomembno je, da si poiščeš ljudi, ki te bodo podpirali in ti stali ob strani.

Lep pozdrav,

Tatjana
Default avatar

CaT*

Pozdravljene,
tudi sama se spopadam z istim problemom. Pred enim letom sem zaradi stresa (osebne stiske) shujšala v zelo kratkem času (mesecu oz. dveh mesecih, še sama ne vem kako hitro, ker se niti nisem dobro zavedala, dokler mi niso začeli govoriti prijatelji) vsaj 12kg in tako sem iz ženske postave ustvarila dekliško. Stara sem 23 let, velika 1,70m in težka 56kg. Vedno sem imela ZELO (skoraj do dneva natančno) redno menstruacijo in tako je bilo tudi na začetku po izgubi teže. Konec lanskega poletja pa mi je nenadoma "izginila" za 3 mesece, dokler se nisem čez zimo zredila za 5kg. Sedaj sem ponovno shujšala in prišla na težo 56kg in s kilogrami je izginila menstruacija. Ker nosečnost izključujem, sem zelo zmedena in zaskrbljena.
Prav tako bi še dodala, da sem od tedaj ko sem za toliko shujšala obsedena s svojo postavo in dietami, kar prej nisem bila nikoli. Strah me je ker me skrbi vsak grižljaj. Hitre hrane ipd. ni bilo na mojem jedilniku že eno leto. Prav tako zelo redko jem čokolado pa čeprav jo obožujem. Na mojem jedilniku prevladujejo sadje, ribe in zelenjava. Okolica se zgraža nad mojim novim izgledom, toda jaz se v trenutni postavi počutim super. Ko sem se čez zimo zredila, sem bila zelo nesamozavesta in zagrenjena.
Kljub temu pa bi se rada otresla strahu pred hrano in kilogrami...rada bi kakšen nasvet oz. samo nekoga, ki me posluša, saj tega žal doma oz. v družbi nisem deležna,ker mi vsi samo očitajo...
brez zamere, ker sem se reees razpisala :)
Hvala,
CaT
Default avatar

TatjanaR

Draga Cat,

glede na opisane težave, ki jih omenjaš, ubadanje z videzom, kg in strahom pred hrano, imaš anoreksijo, ki je ena izmed hujših oblik motenj hranjenja. Resnično bi bilo dobro, da bi si poiskala pomoč. Izguba menstruacije je posledica prenizke telesne teže in dobila jo boš nazaj šele, ko bo tvoje telo spet v ravnovesju - ko boš dobila toliko kg, da bo ok za telo, bo tudi menstruacija prišla nazaj - prej pa ne. Izguba le te je resen pokazatelj, da si shujšala preveč - čeprav sama tega ne vidiš in ne misliš tako. Strinjam se s tabo, da bi bilo dobro, da greš na svetovanje ali terapijo in začneš reševati težave - pogovor o tem kaj se ti dogaja je začetek te poti - poleg odločitve, da hočeš zase drugačno in boljše življenje, brez stalnega razmišljanja o hrani.
Ljudje, ki ti očitajo suhost se gotovo bojijo zate. Pristopi bližnjih ob tem niso vedno ok, dostikrat situacijo tudi poslabšajo, vendar skušajo ravnati po svojih najboljših močeh, da bi spodbudili, da prenehaš s hujašnjem. vendar sama od sebe ne boš mogla. Motnje hranjenja so vedno odraz neke globje notranje stiske v človeku in šele reševanje te stiske, lahko pripomore k temu, da dojameš v čem ti je stradanje pomagalo (npr. tudi v tem, da si sedaj bolj samozavestna kot omenjaš, pa še gotovo v čem drugem).
Lahko ti posredujemo naslove kam se lahko obrneš po pomoč, če želiš. Napiši za kateri kraj te zanima in ti bom napisala na koga se lahko obrneš. Naredi to zase. resno je in samo slabše bo, če ne boš ukrepala.

Tatjana
Default avatar

V.

Pozdravljeni,

Sama imam podoben primer, vendar vseeno še kako drugačen. Menstruacijo sem izgubila septembra leta 2005, januarja 2006 pa sem se odločila za obisk pri ginekologinji, ki mi je predpisala KT. KT pa name niso dobro vplivale (razpoloženje, konstantni glavoboli), do sedaj sem jih imela že štiri različne. Vendar pa se je menstruacija pojavila z jemanjem KT in od takrat jo imam. Po vaših odgovorih sodeč, naj bi se menstruacija pojavila znova, ko bi prenehala z jemanjem tabletk, vendar sem januarja 2008 prekinila z jemanjem, menstruacije pa ni bilo. 4 mesece sem čakala, nakar sem znova začela s tabletkami, tokrat z Yasminelle, ki še najbolje vplivajo name (glavoboli so postali znosni). Ampak pred mesecem sem jih zopet prekinila jemati in zopet isto - menstruacije ni. Naj povem da nikoli nisem shujšala niti se drastično zredila, saj imam konstantno težo in ne glede na to, kaj jem, se mi teža ne spremeni. Stara sem 23 let, imam 164 cm in 49 kg.

Naj omenim še to, da ko sem prvič dobila tabletke, sem vprašala ginekologijo, kako dolgo jih bom mogla jemati in je odgovorila, da dokler ne zanosim. Kako je možna zanositev, če tabletke zavirajo nastanek plodu? V tem času sem ginekologinjo že zamenjala in drugo povprašala, če sploh lahko zanosim. Ultrazvok je pokazal, da ja. Vem, da obstajajo tudi tabletke, ki so za pospeševanje menstruacije in niso za preprečevanje nosečnosti - enkrat sem dobila Dabroston, ki sem ga jemala le 10 dni, a migrena je bila še hujša kot v prvih dveh letih jemanja KT.

Upam, da mi boste pomagali, saj mi na ginekologiji in prav tako tudi v lekarni niso bili v pomoč.

Lep pozdrav
Default avatar

TatjanaR

Živjo,

glede na vse opisano bi rekla, da se res trudiš poskrbeti zase. prav je, da si obiskala ginekologinjo in se pozanimala o teh stvareh. dejstvo je, da se s KT menstruacija sproži umetno. Tiste osebe, ki niso imele redne menstruacije že pred jemanjem KT, morajo tudi potem čakati kar nekaj časa, da se jim to uredi. verjetno je tudi pri tebi tako. Upam trditi, da imaš prenizko telesno težo. Glede na to, da je ginekologinja rekla, da so vsei organi v redu in da ni nobenih fizičnih težav, bi lahko bil to vzrok. Velikokrat se zgodi, da telo samo od sebe ne sproži menstruacije, dokler je telesna teža prenizka. Menim, da bi se morala zrediti vsaj za približno 3-4 kg, vendar ti ne morem trditi, da je to edini razlog, da nimaš menstruacije. Nisem zdravnik in težko trdim kaj je vzrok. Če želiš imeti svojo menstruacijo sama brez tabletk, skušaj pridobiti nekaj kg - da bi se to zgodilo jej bolj ogljikove hidrate, maščobe, vendar še vedno zmerno - lahko povprašaš zdravnika osebnega kaj ti priporoča.

Potrebno je vklopiti potrpežljivost. Lahko traja tudi več kot 4 mesece, da se ti povrne tvoja menstruacija, vendar če je nekje v enem letu ni, pa da pridobiš in na teži in da je fizično vse v redu, pa ne vem kje je vzrok. Predlagam ti še en obisk pri ginekologinji, ki je specialistka na svojem področju. Mogoče se boš z njo lažje pogovorila o svojih težavah oz. ti bo ona več vedela povedati o tem kar te zanima. Ime ji je Marjetka Uršič vrščaj - ginekologinja in porodničarka je, dela na Gasparijevi 11, LJ- Nove Poljane; tel. 01/544-25-19 ali 544-25-20 - Femina center, vendar je samoplačniško in kar dosti drago. Pokliči, povej kaj te zanima, ali pa jim piši na [email protected] in ti bodo mogoče dali kak odgovor tudi brez pregleda. Vsekakor je to v domeni zdravniške stroke. Dejstvo pa je, da se pri motnjah hranjenja poruši ravnovesje telesa in da se vzpostavi je potrebno daljše obdobje. Upam, da se ti bo uredilo.

Srečno.

Tatjana
Default avatar

V.

Hvala za odgovor, bom pisala na omenjeni mail. Vseeno pa mislim, da pri meni stvar ni povezana s težo, saj sem imela menstruacijo 7 let in takrat sem imela še nižjo težo. Ta je naraščala za (prbl.) dober kilogram na dve leti, potem se je pa ustavilo na 48-49 in se ne redim več. Moram pa poudariti, da jem redno in tudi zelo veliko. Tudi večina hrane, ki jo zaužijem, vsebuje ogljikove hidrate.

Hvala za pozitivne želje.

Lep pozdrav
Default avatar

v obratni smeri

Pozdravljeni!

Mene pa zanima obratno: napr., če mi moj ITM naraste na malo več kot 25, izgubim menstruacijo. Potemtakem so učinki "nemenstruacije" pri meni enaki kot pri tistih, ki je nimajo zaradi premajhne teže?
Po drugi strani se pa sprašujem, kako lahko imajo nekatere punce zelo zelo visoko težo ter ogromen ITM- a one tudi nimajo menstruacije zaradi tega? Ali pa je to, kar je pri meni, že prava redkost, da pač mi ITM ne sme prekoračiti 25? Oz. mi na tak način telo kaže, da ne sme iti čez.

LP
Default avatar

TatjanaR

Menstruacijo lahko izgubiš zaradi različnih vzrokov - hormonskih težav - težav s ščitnico, podhranjenost in tudi pretirana telesna teža, pa verjetno bi se še kaj našlo. Vprašanje je kaj je razlog pri tebi. Kako bo odreagiralo telo je odvisno od posameznika. Predlagam ti, da najprej obiščeš ginekologinjo h kateri hodiš, da izločite kakšen fizičen razlog. Verjetno gre res za hormonske spremembe ali kaj podobnega, vendar je vse to le ugibanje - najbolj točno ti lahko pove ginekolog oz. osebni zdravnik. Če pri ginekologu ne boš izvedela nič posebnega, pojdi še do svojega osebnega zdravnika, da preveriš kaj se dogaja.

LP

Tatjana
Default avatar

v obratni smeri

No, v bistvu to ni odgovor, ki sem ga iskala, ker zase že vem oz. sem 100%, da pride do izgube menstruacije, ko imam ITM nad 25, torej ni moje vprašanje, če menstruacija izgine zaradi previsoke teže, ker odgovor je: DA. Preverjeno, večkrat. Nikoli mi menstruacija ne izostane, samo takrat, ko imam ITM nad 25.
Men samo zanima, če bi ob konstantno visoki teži in posledični nemenstruaciji, imelo to enak efekt kot pri podhranjenih puncah, ki so brez menstruacije?

Očitno imam takšno telo, ki mi na ta način "pove", da je teža malo previsoka. Moj ITM še nikoli ni bil nad 27, zato v bistvu nisem še nikoli bila ful debela in tako se sprašujem, kako je tole pri ostalih puncah s čezmerno težko, ker za ene vem, da imajo ful visok ITM. Če bi vse punce funkcionirale na tak način kot jaz, bi po mojem zelo veliko punc imelo težavo z zanositvijo. No, je pa tud res, da pri ITM nad 25 čutim že bolečine v kolenih, sem utrujena, postanem negibljiva in počutim se zelo bolano. To vrjetno tud ni lih običajno.
Naj povem še, da sem svojo prvo menstruacijo dobila zelo pozno (glede na ostala dekleta) in tudi to šele takrat, ko sem shujšala nekaj kg. Tako predvidevam, da če ne bi shujšala, bi lahko še kar nekaj časa čakala na 1. menstruacijo.

LP
Default avatar

TatjanaR

Ne vem, če čisto dobro razumem tvoje vprašanje. Te zanima, če bi dobila menstruacijo nazaj, če bi imela težo, ki ne bi bila previsoka? Ali te zanima, če boš zaradi tega imela težave z zanositvijo? Ali je kaj drugega?

Kar se tiče zanositve, ni ravno nujno, da moraš imeti redno menstruacijo, da bi lahko zanosil. Nekatera dekleta jo imajo na tri mesece ali še manj, čisto neredno, pa vseeno zanosijo. Vendar pa je pri prenizki telesni teži posledica še slabo fizično zdravje, kar gotovo ni dobro in telo v tem primeru ne bi verjetno zmoglo ustrezno preskrbeti hrano otroku, ki jo ta za razvoj nujno potrebuje. Pri previsoki teži pa ne vem. Dejstvo je, da ti navajaš različne težave, ki se ti pojavljajo, ko prideš do tega ITM kot praviš. Na tem forumu ne svetujemo svetovalci iz zdravniške stroke. In brez fizičnega pregleda boš težko prišla do vprašanj, ki se ti pojavljajo. Pri vsaki osebi je gotovo kljub podobnosti v težavah tudi nekaj razlik in zato ni enega odgovora za vse.

Fizične znake, ki jih navajaš ne jemlji z levo roko. Če se počutiš negibljiva, bolana, utrujena, je razlog gotovo nekje. Izguba menstruacije in vsega kar omenjaš je ponavadi posledica neke bolezni. Vendar kaj točno je to, lahko določi le zdravnik. Pojdi na pregled do ginekologa in do osebnega zdravnika. Največ boš izvedela od njih.

Lep pozdrav,

Tatjana

Moderatorji

Ana Ziherl , dipl. soc. del.
Ana Z.