Med.Over.Net

Motnje hranjenja

Odgovarjajo: Ana Ziherl, dipl. soc. del.

O različnih vrstah motenj hranjenja: bulimija, anoreksija in prenajedanje. Za vse, ki ne najdejo izhoda iz problemov prehranjevanja, za svojce, prijatelje in bližnje. Svetuje Ana Ziherl, univ. dipl. soc. del., svetovalka za področje motenj hranjenja iz društva Svetovalni svet.

[email protected]
http://www.svetovalni-svet.si
FB: http://www.facebook.com/MotnjeHranjenja/?ref=hl.

Ana Ziherl , dipl. soc. del.

Ana Z.

Odvisnost od čokolade?

Default avatar

Lara

Lep pozdrav,

imam en problem. In sicer po vsakem obroku začutim potrebo po nečem sladkem, največkrat po čokoladi. To se mi dogaja predvsem po kosilu. Da ne bi jedla čokolade posežem po drugi hrani in se jo najem, ampak še vedno se počutim prazno in še vedno želim čokolado. Tudi ko sem živčna posežem po njej. Počutim se kot nekdo ki kadi in ne more brez cigaret niti en dan, tako jaz ne morem brez čokolade. Kako bi se tega odvadila?

Hvala!
Default avatar

pikilisa

... rešiti moraš svoje čustvene težave...
Default avatar

dida

Tudi jaz obožujem čokolado in se mučim s tem, da bi se ji odpovedala... Do sedaj se je izkazalo kot najboljši način, da si jo takrat, ko si jo zaželim, privoščim en košček. Pri enem koščku pa ostane zato, ker jem Lindtovo čokolado v srebrnem ovitku. Zaradi močnega okusa ne potrebujem večje količine.

Če najdeš boljši recept, ga prosim sporoči. Veliko sreče!
Default avatar

tina

Morda nasvet ni na mestu, morda je res samo psihicna odvisnost, ampak a ste ze kdaj pomislile na sladkor v krvi? Midve z mojo mamo sva imeli podobno tezavo. Vcasih sem si tako besno zazelela cesa sladkega, da sem sla jest sladkor z zlico, ce ni bilo cesa pametnejsega pri roki. (Mami je pocela isto.) Obe sva imeli znizan sladkor v krvi, vendar so se pri meni stvari same uredile.

tina
Default avatar

PP

Čokolada je strup! S tem, ko poješ kos čokolade znižaš nivo krvnega sladkorja, vendar za zelo kratek čas. 'Sitost', ki si jo dosegla s kosom čokolade bo tako hitro kakor se je pojavila, tudi izginila in spet se bo pojavila 'lakota' in spet nov kos čokolade, čipsa...., s tem pa tudi kilogrami.
Moj nasvet: Takrat ko si 'strašansko lačna' pojej raje malo polnozrnatega ali temnega kruha, jabolko, jogurt z malo maščobe (LCA), nemastno skuto, skratka živila z malo maščobe in iz katerih absorbcija ogljikovih hidratov v kri poteka počasi in ne hipoma, kot pri čokoladi !!! Mislim, da ti bo na takšen način uspelo. Veliko sreče !!!
Default avatar

TajdaTajdaTajda

kakšno jabolko neki!

a boš unemu ki rabi čik tudi rekla naj gre raje kaj drugega vlačit po ustih?

Če človek rabi čokolado ga boš z jabolkom in skuto še bolj razpizdila. Alternative čokoladi ni.
Ko jo rabiš, jo rabiš.


:D
Default avatar

fghj

men ko paše čokolada oz neki sladkega
sama sebe zajebem pa pojem neki slanga
magar mokr prst namočim v sol pa usta ..blek blekblek ampak men pomaga
Default avatar

gbarbi77

mene zanima naslednje: stara bom kmalu 32 let,in me zanima ker jst preveč jem se mi zdi posebaj popoldan bilokaj najdem v tem hladilniku,kako si pomagat ?da se nekako zmotiš,,,,,,,,,hvala
Default avatar

Ana Z.

Draga "gbarbi",
kot je navidez enostavno vprašanje, lahko dam navidez enostaven odgovor: pogruntaj kaj te muči, kaj se dogaja s tabo in tvojim življenjem, da se tako pogosto spraviš proti hladilniku ali špajzi. Česa ti manjka, kje je vse problem, ki ga po svoje nočeš zares videti ali je pretežak?
Kup reči je lahko, tako da ne bom ugibala. Če ne uspeš sama ugotovit, si je dobro poiskat pomoč. Tudi zato, ker ne verjamem v to, da pomaga samo disciplina in volja. In ker mislim, d ani treba, da je človek vedno za vse sam, četudi moramo sami vstat zjutraj, se odločit kaj bomo oblekli, kaj pojedli in delali, preživeli (prosti) čas itd.
Včasih - sploh, ko se nam zaplete v življenju, ali se nam ponavlja neljubo vedenje, se je dobro res vprašat, kaj za vraga nas muči, oz. kaj vpliva na naše vedenje.

Samo zamotit se ponavadi ne pomaga. Ampak super, da ste pisala in tako začela z iskanjem pomoči.
S pozdravi,
Ana Ziherl
Default avatar

zrtev_odvisnosti_123

Taka odvisnost je resen problem za marsikoga.

Osebno imam izkušnje s kolegico, ki že ob najmanjšem pomankanju čokolade postane agresivna in žaljiva. Večkrat zaspim v solzah zaradi krutih besed, ki jih izreče v afektu abstinenčne krize in že nekajkrat sem posegel tudi po lastnem življenju, da bi se izognil bolečinam, ki mi jih povzroča.

Na srečo smo odkrili, da je občutljiva tudi na odvisnost od različnih zdravil na recept, zato te uporabljamo, da omejujemo njeno abstinenčno krizo na nek obvladljiv nivo.

Upam samo, da ji ne bo toleranca preveč narasla do dne, ko njena zdravnica končno priporoča psihološko zdravljenje.

Do takrat pa, srečno vsem, ki se spoprijemate s tem v svojem življenju.