Med.Over.Net

Motnje hranjenja

Menopavza in debelost

Default avatar

tati

Pred letom dni sem se odločila za prvi korak. Prenehala sem kaditi. Kot večina sem se zredila in to kar za 10 kg.

Glede na to, da sem stara 48 let in v menopavzi (težave lajšam z zdravili, ki mi jih je predpisal ginekolog) je moj naslednji cilj: shujšati v naslednjem letu za teh 10 kg (visoka sem 163 cm in tehtam kar 80 kg).

Prebrala sem mnogo literature na temo zdravega hujšanja, vendar mi je najbolj dobrodošla knjiga avtorja DIAMNOD:ŽIVETI ZDRAVO. V knjigi sem našla kar nekaj odgovorov na moja vprašanja in veliko število receptov za pripravo hrane. Pa tudi način hujšanja mi je pisan na kožo (zjutraj sadje in sveže stisnjen sadni sok, po 12 uri pa solata z oglikovimi hidrati ali solata z mesom - kombiniranje hrane).

Tu pa nastopi problem. Minil je mesec dni pa se na tehtnici ne premakne kazalec niti za milimeter. Je pa res, da nimam več občutka napihnjenosti, niti nisem otekla (predvem je bilo to vidno okrog oči) kot sem bila včasih.

Nisem in ne bom obupala. O hujšanju v mladih letih je veliko napisanega - kar seveda velja tudi za nas, vendar se mi zdi, da je v našem obdobju metabolizem bistveno drugačen. Tudi telesna aktivnost je zmerna (delo na vrtu, kolesarjenje, hoja).

Ali na hitrost hujšanja vpilvajo tudi hormoni?

Lep pozdrav!

Tati
Default avatar

Ana

Pozdravljeni,
moram priznati, da vam lahko dam le nekaj namigov glede vašega problema, sicer pa vas lahko le spodbudim za pogovor z zdravnikom/ginekologom glede vpliva hormonov na vašo težo ali pa, da pismo naslovite na kakšen bolj ustrezen forum.
Kar lahko rečem je to, da res leta prinesejo svoje spremembe tudi na področju metabolizma, presnove posameznika. In da je možno tuid to, da hormoni, ki jih jemljete, vplivajo na vaš tek oz. težo.
Vendar pa bi vam želela reči nekaj drugega: krepko razmislite in se posvetujte z zdravnikom glede vaše diete. Menim, da enostranske diete za hujšanje nikakor niso priporočljive, pa tudi če se odločite za drastično dieto (drastično zmanjšanje kalorične vrednosti zaužite hrane), obstaja večji riziko, da se zapletete v izmenično hujšanje in prenjedanje...
Če se le da, upoštevajte, da vaše telo pač z leti morda "manj pokuri" in nekoliko zmanjšajte obroke, poleg tega pa bi bilo morda koristno uvesti več gibanja. In nenazadnje, poskrbite, da bo vaše življenje pestro in vam ne bo glavni užitek in tolažba hrana...
Morda pa vam bo lahko še kdo svetoval iz svoje izkušnje z drugega zornega kota.

Ana Ziherl
Default avatar

Lala

Veliko o menopavzi in dogajanju v tem obdobju najdeš tudi na spletni strani med.over.net, na spodnjem linku.Lala
Default avatar

majer

stara sem 50 let sem v meni celo življenje sem imela probleme s težo skoz sem na dijetah bol ali man uspešno toda več kot 95kg nisem imela nikoli sem tudi zbolela na ščitnici seda sem se pa vkratkem času zredila za 5 kg tako da imam kar okroglih 100kg pa nisem nič več jedla kot običalni sem kar razočarana jezna in obupana jem veliko zelenjave pa ne gre nič dol
Default avatar

TatjanaR

Pozdravljeni,

glede na to da omenjate težave s ščitnico, je lahko eden izmed možnih razlogov za pridobljene kg tudi ta. Kadar ščitnica ne deluje prav pridobivate na teži, lahko pa pride tudi do hujšanja zaradi nje. Ali jemljete kakšna zdravila za ščitnico?
Na žalost tudi obdobje menopavze zaradi hormonov lahko privede do povečanja telesne teže. V vsakem primeru bi predlagala, da se greste posvetovat z zdravnikom glede obojega.
Verjamem, da vam ni lahko. Včasih na žalost nekaj časa traja, da se ugotovi pravi razlog. Če je težava s ščitnico, se le ta s pomočjo zdravil da umiriti in začne delovati kot mora. Je pa to vmesno obdobje naporno in zoprno, ker se spopadate s številnimi spremembami. Upam, da imate podporo v domačem okolju glede tega. Drugače pa vam predlagam, da si jo skušate zagotoviti kako drugače (prijatelji, zdravnik, psiholog,...). Želim vam čim prejšnje okrevanje in vzpostavitev ravnovesja v vašem telesu.

Vse dobro,

Tatjana Romih