Motnje hranjenja

Odgovarjajo: Ana Ziherl, dipl. soc. del.

Pretirano hujsanje

Default avatar

DanasnjaMladina

Hci je stara 16 let.
Pri svojih 161cm ima 45kg. Imela jih je ze 54kg. Vse se je zacelo nekje lansko leto. In to traja se danes. Ne je skoraj nic. Odpovedala se je testeninom, kruhu, mesu, krompirju, cipsu. Je samo solate in juhe. Ce pa poje slucajno kaj prevec se drug dan kaznuje s tem, da potem tisti dan strada.
Nevem vec kako naj ji pomagam, ko ji recem naj kaj poje pravi, da ni lacna ali pa, da je ze jedla. Sedaj je v dijaskem domu skupaj z prijateljico katera pravi, da je ravno tako za kosilo juho in za vecerjo kaksno solato ali pa jogurt. Nevem vec kaj naj naredim. Bolj ji govorim, da se bo s tako prehrano cisto unicila, da se ne bo mogla uciti pa nic ne pomaga.
Default avatar

Ana Z.

POzdravljeni,
to kar opisujete pri hčeri, kaže na anoreksijo. Kot zasvojenost s hrano, kjer ne zaležejo kake prošnje, pa če so še tako lepo izrečene, niti grožnje, niti vpitje, ali prigovarjanje, niti še tako dobronamerno argumentiranje (ki sicer navaja čisto resnične argumente).
Anoreksija je zasvojenost, kjer je pač potrebna strokovna pomoč, ki je najbolje, da jo obiščete skupaj s hčero, če pa ne bo šla takoj, pa da greste za začetek vsaj starši.
Sicer že v razdelku o smernicah za bližnje bolj podrobno pišemo, kako pristopiti, tudi če zavrača pomoč, a naj tu na kratko povzamem:
- najdete en miren čas, ko se ne mudi ne vam ne hčeri (če se le da osebno)
- poveste, kaj vas skrbi, kaj ste opazili, da se je "poslabšalo" pri njej, razen teže
- povejte, da ste iskali nasvet in da po tem vidite, da rabi pomoč
- lahko jo vprašate, kaj ona misli o vsem skupaj
- če se strinja: določite datum in se domenite, da greste na prvi razgovor
- če se ne strinja: omenite vašo skrb za njeno zdravje, pa tudi da je anoreksija kot bolezen, kjer je potrebno poiskati pomoč in da je nujno, da se zglasita vsaj na pregledu pri zdravniku za začetek, ker pa je zasvojenost tudi duševna težava, je pomembna tudi psihološka pomoč (lahko izbereta naslove skupaj, če želi sodelovanje, ali pa izberete sami).

Pomembno je ohraniti tako mirnost, kot vztrajnost, če se hči izmika ali zanika problem.
Lažje vam bo morda razumeti vse skkupaj, če boste kaj prebrali o anoreksiji - zdaj se že najde marsikaj v knjižnici v slovenščini na to temo...
S pozdravi,
Ana Ziherl

Moderatorji

Ana Ziherl , dipl. soc. del.
Ana Z.