Med.Over.Net

Motnje hranjenja

Odgovarjajo: Ana Ziherl, dipl. soc. del.

O različnih vrstah motenj hranjenja: bulimija, anoreksija in prenajedanje. Za vse, ki ne najdejo izhoda iz problemov prehranjevanja, za svojce, prijatelje in bližnje. Svetuje Ana Ziherl, univ. dipl. soc. del., svetovalka za področje motenj hranjenja iz društva Svetovalni svet.

[email protected]
http://www.svetovalni-svet.si
FB: http://www.facebook.com/MotnjeHranjenja/?ref=hl.

Ana Ziherl , dipl. soc. del.

Ana Z.

Kriza

Default avatar

112233445566

Pozdravljeni,

Pisem vam zaradi partnerke.Stara je 30 let.Imama 2 otroka.Skupaj sma ze 11 let.
Problem pri njej je da je vedno bolj suha, nic ne je.Ce se sprsvi kaj jest naredi par grizljajev in je sita.
Cez celi dan niti prav nic ne poje.Mogoce kak sendvic v sluzbi.Pol pa mogoce zvecer kaj malega.
Prej je bila malo boln polna ko sma se spoznala.po obeh porodih ko se je poredila je hitro shujsala nazaj.
Zdsj pa gre to ze v skrajnosti.
Iz 68kil in 59 kil kaj je nihala pred porodom in po porodih je zdaj ze na 48 kilogramih.
Vidijo se ji ze rebra,kljucnica.Prsi sploh vec nima.Skoz mi govori da pac ni lacna.Da se ji je zelodec skrcil in manj poje..Niti spije nena cez cel dan mogoce vec kot 0.5 litra tekocine.Vcasih liter,ce stejem kavice zraven.

Iz ust ima zadah.Jaz mislim zarad vse te njene neprehrane in nic uzivanja tekocine.

Nisem opazil da ko se naje da bi sla bruhat.
Ona je mela ze skozi tezave.Ze v otrostvo so jo starsi zanicevali.Oz je bila manj vredna.Skozi se je morala dokazovat.
Tud jaz priznam ko je bila mocnejsa sem ji kako zabrusik da pa more bolj pazit pa da naj shujsa.
Zdaj ko ji recem naj nekaj poje mi skoz rece da se noce nazaj poredit.Ampak hujsa pa v eno.Pa ne da bi namerno hujsala.Enostavno ni lacna.

Dela na banki od 8ih pa do 16tih,potem pa dela se nohte od pol petih pa vcasih do osmih,devetih.
Res je da mi rece da je izcrpana.Da se bo sesule,ker prevec dela.skoraj vsak dan od 8ih pa do 8ih.zraven pa se 2 otroka.Stara 6 in 3 leta.
Mislim tudi da je preobremenjena.Ne zmore vec.
Zraven se je tezava,ker na banki ze 7 let ji obljubljajo da bo dobila sluzbo za nedolocen cas.Pa se kar ni.Vzamejo nekoga za nedolocen cas ko je vil eno leto tam.Mu dajo prednost.Na zadnje jo je to ful potrlo,ko so zaposlili eno za nedolocen cas ko je vila tukaj eno leto.Ona pa 6 let.To so ji naredili ze drugic.Rada bi vzela kredit za prizidek pri mojih starsih pa ni in ni sluzbe in prav denarja.Mogoce je tud ta stres kriv za njeno neješčost.
Kak ji naj pomagam?kaj naj naredim?ker se bojim da bo to preslo v anoreksijo,bulimijo.Imama 2 otroka.Nocem da ostaneta brez mame.
Sem razmisljal,da bi jo narocil k psihiatru.
Da bi sel do njenega osebnega zdravnika,ki je njen stric in mu povedal.
Pri zdravniku je ze vila 3 mesece nazaj,zarad tega ker skoz hujsa pa ima zadah.Izvidi so bili vredu.
Kak ji naj pomagam.?
Lepo prosim za nasvet

Hvala
Default avatar

Ana Z.

Pozdravljeni,
me veselli, da ste se obrnili po pomoč (kolkor sem lahko vesela ob tej situaciji, ki jo opisujete), ker zveni res naporno in logično, da ste v skrbeh za partnerko.
Seveda ker je odrasla, ne morete namesto nje narediti kaj dosti (no, lahko kaj več ponaredite doma, če ona dela cele dneve, pa več poskrbite za otroke, da bo manj obremenjena s tem), v smislu pomoči. Lahko ji poveste kaj ste opazili, da vas skrbi pri njej in da bi radi, da si poišče pomoč. POtem pa jo povprašate, kaj misli ona. In če reče, da ni nič narobe, da ji poveste, da se ne strinjate.
Če je treba, to skrb izrazite vsake nekaj dni, v smislu prijazne vztrajnosti, saj gre za njeno zdravje, pa tudi za celo družino.
Seveda lahko le upamo, da se kmalu odloči za pomoč.
Drugo je, da ohranite spoštljivo komunikacijo, d apočnete skupaj in se pogovarjate še kaj drugega, ko le o hrani, kar je včasih težko ko je človek v skrbeh za nekoga.

Tretja zadeva, ki se jo moram dotakniti, pa je to, da toliko, kot ona dela, je prehuda za človeka na dolgi rok - preprosto je res lahko preutrujena, težko po moje zdrži že samo ta ritem dela na dveh koncih, ne vem pa kako uspeva "odigrat" še vlogo mame? Mogoče bi bil prvi korak ne toliko iskat pomoč zaradi motnje hranjenja kot iskati varianto, da lahko gospa ostane le pri eni službi in se normalno odpočije, pa tudi da je kaj z vami in otroki, ko ni že "napol mrtva" od preutrujenosti?

Upam, da vam uspe najt neko rešitev ali vsaj začetek poti ven iz te za vse vas "neugodne situacije", pa tudi da partnerka poišče pomoč zaradi težav s hrano.
S pozdravi,
Ana Ziherl