Med.Over.Net

Motnje hranjenja

Odgovarjajo: Ana Ziherl, dipl. soc. del.

O različnih vrstah motenj hranjenja: bulimija, anoreksija in prenajedanje. Za vse, ki ne najdejo izhoda iz problemov prehranjevanja, za svojce, prijatelje in bližnje. Svetuje Ana Ziherl, univ. dipl. soc. del., svetovalka za področje motenj hranjenja iz društva Svetovalni svet.

[email protected]
http://www.svetovalni-svet.si
FB: http://www.facebook.com/MotnjeHranjenja/?ref=hl.

Ana Ziherl , dipl. soc. del.

Ana Z.

stres in hujšanje

Default avatar

joži

Spoštovani!
Upam, da mi boste lahko odgovorili. Kadar sem pod stresom, takrat nimam apetita in potem tudi shujšam. Ker sem bila pred več kot enim mesecem, nekaj dni zelo pod stresom, sem shujšala pribl. 2 kg, vendar mi jih še vedno ni uspelo dobiti nazaj. Indeks telesne mase je19,70. Večini ljudi je težko shujšati, jaz imam pa obraten problem - kako pridobiti izgubljeno nazaj? Na zdr. pregledu pri medicini dela: v urinu so Ketoni 4 (0poE). Glukoza v krvi je v normalnih mejah: 5,6. Osebni zdravnik me je ponovno napotil v lab. dati vodo, in bom šla v prihodnjih dneh.
Kaj pomeni št. 4 pri ketonih - ali je to že zaskrbljujoče? Čeprav je minilo že nekaj časa od tistih stresnih dni opažam, da imam še vedno zelo večkrat suhe ustnice oz. usta, tudi kmalu potem ko pijem npr. vodo. Ali bi lahko to pomenilo, da so mogoče ketoni še vedno prisotni? Kaj lahko sama storim? Prosim pa tudi za odgovor, kaj lahko pričakujem pri zdravniku, če bodo ketoni še vedno prisotni - kakšno je potem zdravljenje?
Na internetu so informacije o tem, če so povišani tako ketoni kot glukoza, ne najdem pa informacij o tem, če so povišani samo ketoni.
Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Default avatar

Ana Z.

Draga Joži,
hm, ne vem ravno, mislim da ne gre za motnjo hranjenja, glede izvidov krvi pa mogoče, če se tu oglasi kdo, ki se bolje spozna na področje laboratorijskiih izvidov, sicer pa se obrnite na svojega zdravnika, ker jaz nisem zdravnik.
kar se tiče hujšanja zaradi stresa, pa ste že sama opisala, da imate tak vzorec in lahko samo rečem, kar verjetno že počnete: ni panike, če ostaja to plus minus 2 ali 5 kg, pač vsak malo drugače ravna s stresom in hrano v teh pogojih. Je pa koristno, če ste takrat ko je stres večji, bolj pozorna na počitek, redne obroke, sprostitev in morda takrat prav dodajate kaj bolj energetsko bogatega... Pa dovolj spanja in pitja.
Toliko zaenkrat, morda še kdo od bralcev kaj doda:).
S pozdravi,
Ana Ziherl