Med.Over.Net

Motnje hranjenja

Odgovarjajo: Ana Ziherl, dipl. soc. del.

O različnih vrstah motenj hranjenja: bulimija, anoreksija in prenajedanje. Za vse, ki ne najdejo izhoda iz problemov prehranjevanja, za svojce, prijatelje in bližnje. Svetuje Ana Ziherl, univ. dipl. soc. del., svetovalka za področje motenj hranjenja iz društva Svetovalni svet.

[email protected]
http://www.svetovalni-svet.si
FB: http://www.facebook.com/MotnjeHranjenja/?ref=hl.

Ana Ziherl , dipl. soc. del.

Ana Z.

Pomoc moja hci

Default avatar

Joki567098

Pozdrav
Moja 16 letniica je zelo dobra gorska tekacica. Ket je shujsala par kg je bila se bolj uspesna...sedaj pa je ze zelo vitka 163 cm 45 kg ceprav se vedno med prvimi.....ne je sladlarij sploh...ima 4 obroke in svoj rezim. Sedaj spet je vecerje kef je priznala da ima premalo kg. Primer jedilnika npr. : Z: kosmici z mlekom in banana...tek 20km, kosilo: mesno zelenjavna rizota cel kroznik in zelena solata, m: jogurt, vecerja ob 17.30: 3 cevapcici, 1 paradiznik, 2 srednja koruzna kruha in pol pecenega sira za zar.
Boji se, da se ne zredi prevec, me pa cudi, da ima toliko energije za gorse teke...
Kako se vam zdi njen jedilnik? Je ena sama misica breg g mascobe....
Default avatar

Ana Z.

Pozdravljeni,
hm - težko bi rekla kar tako "na prvi pogled", ker so važne količine, pa pri teh letih ne veš, kolko otrok zares poje, ker nisi kot starš skozi prisoten.
Po drugi stranai bi rekla, da dokler ni problem kaj drugegaa, hrana ni tolko važna - če je dečva zdrava, ima energijo, se ne zapira vase, ni vsa depresivna, potem fino in krasno, da ji gre dobro v športu in uspeva hendlat vse, kr še pride zraven (šola, puberteta in odraščanje...).

Če se pa zapleta kaj drugega še, potem je za pogledat, kaj to je:).
S pozdravi,
Ana Ziherl
Default avatar

Joki567098

hvala za odgovor...
moti me to, ker jo je blazno strah da bi se zredila. da ko bo pojedla tisto večerjo da bo imela kar naenkrat preveč kil...ne morem ji dopovedati, da ne bo debela ob zdravih zmernih obrokih a jo je strah...
Nočem pretiravati a me je stalno strah in z živci sem na koncu.
našli smo ji prehranskega strokovnjaka, ki ji je napisal, kaj naj je, da bo zdravo in kolikokrat...
pogovarjam se z njo, prebrala je knjigo POjedla sem anoreksijo, da bo lahko videla kam to pelje...
včasih sem tako jezna nanjo...
Delam kaj narobe?
Default avatar

Ana Z.

Pozdravljeni,
glede na to, kar ste omenila, se mi zdi, da nič čudnega, da vas skrbi. Super, da ste že nekaj ukrenila. Kako pa se ona odziva na to? Na pomoč nutricionista in knjigo?

Dobro bi se bilo pomenit z njo - o tem obojem. V smislu, če ji to pomaga. Če se kje iz knjige najde, če vidi v tem kak problem. Potem ji lahko poveste, kaj vas skrbi. bi bilo pa dobro, da se oglasite na pogovor k strokovnjaku, bolj v terapevtski ali psihosocialni smeri. Saj kot ste opazila, ne gre samo za hrano, ampak za bolj kompleksen problem pri motnjah hranjenja.

Glede na to, da živi še doma, bi vam priporočila družinsko terapijo, lahko pa se za 1. posvet obrnete tudi na naše društvo - Svetovalni svet, pa se pomenimo bolj konkretno. Tudi zato, ker kot ste opazila sama, ste vi "čisto na koncu z živci" in takrat je čas, da se z nekom res usedeš in pomeniš kaj več kako in kaj dalje.
Če ste pa precej daleč iz Ljubljane, nam pišite, da vam posredujemo kak bližnji naslov.
S pozdravi,
Ana Ziherl
Default avatar

Joki567098

Hvala.
Ogromno se pogovarjava in ve da ima premalo kg in da to ni ok. Jo je pretreslo da je tako hitro izgubila kg ampak res ogromno trenira... dobro se je odzvala na knjigo in na strokovnjaka...kuhava skupaj in vem da ne bruha
Ne poje malo pa vendar kg ne gredo nikamor...je pa zdravo, nic belega in sladkega, sojino mleko...
Danes sva dali kri...
Je zelo drobna res...
Smo iz Kamnika. Hvala vam.
Default avatar

Ana Z.

Pozdravljeni,
super, da vidi, da je nekje problem, da se lahko pogovarjata, kar me skrbi, je to, da se zelo boji, da se bo kaj zredila. Kar je pa logično, da se bo - ampak ne v smislu pretirane kilaće, bolj pridobitve zrave teže v razvoju. Ko še raste in se razvija.
Zato bi bilo dobro priti na posvet, kaj in kako dalje, razen s hrano in "pridnostjo" - da uboga nasvete okoli jedilnikov.
Če želite, nas lahko na Svetovalni svet kontaktirate, ali pa najdete kak drug naslov...
S pozdravi,
Ana Ziherl