Med.Over.Net

Motnje hranjenja

:)

Default avatar

Vzhodniblok

Lep pozdrav

Imam diagnozo GERB,akutni in kronicni gastritis,ranice na poziralniku,zelodcu,dvanajstniku,to se vlece že dve leti...lep izkupicek enih problemov:),tezave so te,da tezko diham(ne vedno,po obroku),cmok v grlu,tiscanje v prsih,pekoci sinusi,kislo spahovanje,kislo pekoc okus v ustih,tezko poziranje vsega hrane,vode...to mi je vse jasno!!to mi ni jasno!!!ze nekaj casa se mi dogaja,da zadnje grizljaje obroka vedno izbljuvam ven,neka blokada se mi naredi v glavi...tudi to mi ni jasno!!!ko sem imel 53kg visina 174cm sem se zelo dobro pocutil v svoji kozi,koscenost mi je odgovarjala a sem se zavedal,da imam premalo kilogramov,sedaj imam 64kg in nekaj mišic,vredu postava(hodim na fitnes,napredek je super),prehrana je optimalna,tudi veliko se spoznam na prehrano...gastroenterolog je rekel,da je to v psihi,da me duši in to izbljuvanje prezvecene hrane....v tej postavi se ne pocitim dobro,raje bi bil kostko:)...tudi fobije se mi pojavljajo strah pred infarktom,zadusitvijo....te tezeva sem opisal,da dobite priblizno sliko o mojem problemu.Tukaj bi rad slisal vase mnenje...

Zakaj izbljuvam zadnje grizljaje hrane(upam,da ne bodo celi obroki grmeli v umivalnik)?
Zakaj sem se bolje pocutil,pri suhi postavi?
In ni mi jasno od kje so se te fobije pojavile?
Sem nametal cel kup enih nepovezanih problemov...:),to je bil izliv misli.hvala
Default avatar

TatjanaR

Pozdravljeni,

v bistvu odgovori ležijo že v tem kar ste napisali o sebi sami. Pred leti, ko ste imeli nižjo telesno težo, ste sicer vedeli, da je prenizka za vas, vendar ste se v svoji koži dobro počutili. Težave so se sedaj, ko je ravno obratno spremenile.
Spet si želite biti "kostko". Rešitev seveda ni v tem, da to uresničite, ker ne bo dobro za vas in vaše telo. Stiskanje v prsih, cmok v grlu, dušenje po obrokih je lahko znak tesnobe, ki se vam pojavi. Vprašanje je na kaj pomislite v tistem trenutku, da se vaše telo odzove na način kot se. Vendar tudi, če bi našli razloge oz. vzroke, se vaše težave s tem ne bi rešile. To so le simptomi. Predlagam vam, da si poiščete strokovno pomoč - lahko psihološko, psihoterapevta, nekoga, ki vam bo pomagal raziskati kaj te situacije za vas pomenijo in kako bi jih lahko spremenili. Za to je potreben čas. Ne bo se zgodilo čez noč. Dobro pa je, da o tem razmišljate. Najbrž je tudi izbljuvanje zadnjih grižljajev hrane povezanih s tem. Če razmišljate v smeri koliko ste pojedli preveč, je lahko bruhanje simptom, da bi preprečili, da vam hrana pride v telo in s tem v kg. Najbrž nek varnostni mehanizem, da se to ne bi zgodilo. Ki pa je škodljiv.
Veliko ljudi je prepričanih, da je vitka postava lepša, boljša, odraža bolj zdravo telo ali bolj sprejemljivo za okolico. Vprašanje je kaj vam predstavlja vitko telo oz. suha postava? Kaj je tisto kar vi vidite pozitivnega v njej, da se želite vrnite na težo, ki je bila za vaše telo prenizka? Veliko stvari vpliva na to kako vidimo sebe in kako se sprejemamo. Zgleda, da sebe ne sprejemate in se boste rabili čas in podporo, da se naučite kako lahko to storite.
Včasih je potrebno zelo malo, da se pojavijo strahovi (fobije) povezani s tem. Kakšen komentar bližnjih ali tudi mimoidočih ali osebe, ki je za vas pomembna na vaše telo, je lahko dovolj. Vendar včasih ni možno najti pravega odgovora. Pa tudi ni bistveno to za rešitev težave. Bolj pomembno je, da poiščete strokovno pomoč. Z delom na sebi boste prišli do odgovorov kje začeti, kako začeti, kako nadaljevati in kako ohraniti to kar bo za vas dobro. Odgovore nosite v sebi. Včasih pa potrebujemo nekoga, ki nam jih pomaga najti.
V bistvu so vaše misli čisto povezane in smiselne. Ne morem pa vam dati dokončnih odgovorov. Do njih boste prišli sami, lahko v terapevtskem procesu ali pa na kakšen drug način, ki se bo vam zdel sprejemljiv za vas (skupina za samopomoč, psiholog, knjige,....).
Želim vam vse dobro.

Tatjana