Forum: Pediatrija

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Nevarno cepljenje

Odgovori Nova tema
Default avatar zaklad 14 Dec 2011 06:51

A je cepljenje za rotaviruse res nevarno? Z ženo se ne moreva odločit, če bi dala cepit hčerko, kakšne imaste kaj izkušnje?
Hvala!!!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 14 Dec 2011 16:13

Pozdravljeni,
cepljenje dojenčkov proti rotavirusnim okužbam ni nevarno. Sam sem cepil veliko dojenčkov in tudi svojo v času cepiva rojeno hčer.
Med opisanimi pogostejšimi stranskimi učinki je pogostejše polivanje in odvajanje mehkejšega lahko tudi sluzavega blata do tedna po cepljenju. Cepi se tako, da otrok popije cepivo, ki vsebuje žive oslabljene viruse. Le-ti pri zdravih ne povzročijo težav. Lahko pa bi teoretično drisko dobil nekdo, ki je imunsko oslabljen (npr. nekdo, ki je zdravljen s kemoterapijo zaradi raka...). Hudih zapletov pridruženih cepljenju še nisem videl. Veliko se je govorilo o zapletu na črevesu - invaginaciji, ki naj bi bilo povezano s cepljenjem proti rotavirusnim okužbam. Jasne povezave pri nas in v svetu niso dokazali. Se pa je po študiji, predstavljeni pred nekaj meseci na srečanju pediatrov v okviru Združenja za pediatrijo, pojav invaginacij povečal po letu 2000 (v Sloveniji). Cepivo pa je na trg prišlo v začetku leta 2007, tako, da mora na zvečanje pojava invaginacij v zadnjem času vplivati kaj drugega kot cepivo.
Cepljenje je torej varno in po mojih izkušnjah tudi učinkovito.
Lep pozdrav Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar reduce 15 Dec 2011 10:28

Verjetno tako pravijo tudi starši? Ali ima kdo izkušnje s tem, kakšne so bile kaj reakcije vaših malčkov? Če bi kdo napisal?
Hvala za odgovore in prijeten dan.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 15 Dec 2011 23:36

Pozdravljeni,

kar sem napisal je to kar je znanega iz literature in enako tudi to, kar mi povedo starši. Sam vedno preden cepim otroka z drugim odmerkom nekega cepiva vprašam, kakšne so bile morebitne reakcije na predhodnji odmerek. Poleg tega jih prosim, da v primeru kakršnegakoli problema, ki bi sledil cepljenju obiščejo ordinacijo, da bi otroka lahko pregledal in po potrebi prijavil morebitni stranski učinek po cepljenju.
Vse kar so mi v preteklih petih letih, kar cepim otroke proti rotavirusnim okužbam, povedali starši je bilo redko:
- pogostejše polivanje (predvsem pri otrocih, ki tudi sicer polivajo) dan ali dva po cepljenju
- odvajanje mehkejšega, lahko tudi zelenega, sluzavega blata do teden dni po cepljenju
- zelo redko in ne nujno povezano z cepljenjem proti rotavirusnim okužbam (drugi odmerek dam hkrati z prvim odmerkom cepiva proti davici-tetanusu-oslovskemu kašlju-otroški paralizi-hemofilusu influence tipa B) navajajo sitnost, razdražljivost, slabši apetit in podobno.
Dosedaj sem po cepljenju proti rotavirusnim okužbam le enkrat podal prijavo možnega zapleta po cepljenju (tudi takrat sem otroka hkrati cepil tudi s prvim odmerkom obveznega cepljenja). Šlo je za zagon alergijskih težav, ki pa so bile prisotne v smislu atopijskega dermatitisa že pred prvim cepljenjem, so se pa po cepljenju stopnjevale in razširile tudi na črevo. V tem primeru je verjetno šlo za koincidenco ali sovpadanje simptomov s cepljenjem in je vprašanje ali je bilo cepljenje samo krivo za težave.
Glede na to, da sem cepil že več kot 400 otrok in ob tem ne beležim nobenih hujših posledic lahko ponovno poudarim, da je cepljenje varno.
Upam, da sem odgovoril in vas lepo pozdravljam
Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Atina19 3 Jan 2012 18:32

Pozdravljeni,
Tudi jaz se odlocam ali naj cepim otroka proti rotavirusu.Slisala sem namrec, da je dojenckovo blato zaradi cepiva se 7 dni po cepljenju kuzno ter s tem ogrozujoce za ljudi s slabim imunskim sistemom?Ali to pomeni,da se lahko okuzim tudi jaz pri previjanju?
Hcerka je stara 7 mesecev, ali imam se cas, da jo cepim?Ali se lahko cepi tudi odrasla oseba?

Hvala za vase odgovore.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 4 Jan 2012 00:35

Pozdravljeni nazaj,
ker je vaša hči stara 7 mesecev je za cepljenje proti rotavirusnim okužbam že prestara. Oba proizvajalca cepiva, ki je na voljo na našem trgu zgornjo starost omejujeta z 24 (26) tednom otrokove starosti, ko je potrebno dati zadnji odmerek cepiva. Torej tudi za odrasle cepivo ni namenjeno.
Pri cepivu Rotarix proizvajalca Glaxo, je potrebno dati dva odmerka cepiva z razmakom najmanj 4 tedne. Pri cepivu Rotateq proizvajalca MSD, pa je potrebno otroku dati tri odmerke, z prav tako najmanj 4 tedni razmaka med posameznimi odmerki. Sam tako cepljenje pri večini otrok začnem ob preventivnem pregledu v starosti dveh mesecev.
Blato cepljenega dojenčka je lahko kužno tudi 10 dni po cepljenju. Vendar dojenček izloča oslabljene "cepilne" viruse, ki pri zdravi osebi ne povzročijo nobenih težav. Previdnost je potrebna le pri bližnjih stikih cepljenega otroka z imunsko oslabljenimi osebami (oseba na zdravljenju raka s kemoterapijo in podobno). Torej zdrava mama se od cepljenega otroka ne more okužiti.
Upam, da sem pomagal in vas lepo pozdravljam
Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nika2012 1 Jul 2012 21:26

Pozdravljeni,

zanima me glede cepljenja za rotavirus. Povsod piše, da se otroka ne sme cepiti, če ima drisko. Kaj pa če ne veš da ima drisko oziroma, da je v blatu zelo malo sluzi (kar pravijo, da naj bi tudi bila driska), ki jo zlahka spregledaš, če kakca ne preučiš dobro.
So zaradi sluzi v blatu in cepljenja lahko kakšne posledice? Kakšne? Če bi bilo kaj narobe bi se te težave pojavile v tednu dni ali ima lahko otrok kasneje kakšne posledice?

Trenutno nima nobenih stranskih učinkov. Cepljena bila pred tremi dnevi. Prej kakala cca 2x dnevno, zdaj 1x.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 4 Jul 2012 19:00

Pozdravljeni,
pri vas in vašem otroku razlogov za zaskrbljenost ne vidim. Res je, da cepljenje ni priporočljivo, če otrok preboleva akutno drisko. Kar se driske tiče sem prepričan, da vsaka mama ve kdaj ima njen otrok drisko. Ko sem kot študent pripravljal seminar z naslovom driska pri otroku mi je bila najboljša definicija driske pri otroku naslednja: Driska je, ko mama reče, da ima njen otrok drisko. Torej mame to najbolje opazite. Malo sluzi v blatu je pri otrocih prisotne pogosto. Ni pa prisotnost sluzi v blatu že driska! Polega tega pa sam vedno tudi poudarjam, da je potrebno gledati celega otroka. Če normalno je, je normalno razpoložen in ga torej verjetno nič ne boli, nima povišane telesne temperature in nobenih drugih znakov bolezni, kljub sluzi na blatu in mogoče spremenjeni barvi blata ni nič hudega.
Sicer lahko otrok po cepljenju nekaj dni več poliva, kot sicer. Do enega tedna (redkeje dlje) pa je lahko tudi spremenjeno blato (mehkejše, ki ga otrok odvaja večkrat kot sicer). Nič od tega pri vaši deklici ni prisotno zatorej se ne sekirajte preveč in tudi blata ne secirajte prenatančno, ker to nima nobenega pomena. Prav tako ne pričakujte nobenih posledic cepljenja razen tiste, ki ste jo želeli to pa je, izogib hudi bolezni.
Lep pozdrav Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nika2012 20 Jul 2012 22:58

Pozdravljeni,

zanima me še glede vročine in cepljenja za rotavirus. Če ima otrok kakšen dan vročino, ker mu rastejo zobje ali je zato drugo cepljenje potrebno odložiti?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 22 Jul 2012 09:01

Pozdravljeni,
vročina pri otroku lahko pomeni marsikaj. Vsekakor pediatri otroka pred vsakim cepljenjem v celoti pregledamo in na podlagi pregleda in podatkov, ki jih o otrokovem zdravju dobimo od staršev (heteroanamneza) ocenimo ali je otrok lahko cepljen. Včasih je vsekakor bolje počakati kot pa na silo otroka cepiti. V nekaj dneh se večina akutnih težav pri otroku razreši in smo lahko bolj sigurni, da bo vse potekalo kot si želimo (tako starši kot zdravniki).
Lep pozdrav Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar buckab 21 Nov 2012 17:17

Pozdravljeni,

že veliko je napisanega glede cepljenja za rotavirus, vendar imam kljub temu vprašanje. Imam dvojčici stari 3,5 mesece. Bile sta nedonošenki, rojene 34t 4d. Ena je imela dihalno stisko in smo bili v porodnišnici 3t, kasneja pa okužbo z bakterijo (izvid je bil - uroinfekt). Druga je imela težave le pri cepljenju - davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza - imela je visoko vročino. Sprva sva se z možen strinjala, da jih bova cepila, sedaj pa sem slišala, da je pri nedonošenčkih možen zaplet - invaginacija. Zanima me, ali je bolj nevarno da nedonošenčka ne cepiš za rotavirus, ali da ga cepiš pri tem pa je nevarnost invaginacije.
Naj še omenim, da jih ne bova dala v vrtec pred 1,5l. Vedar pa smo veliko zunaj in občasno prideta tudi v kontakt z otroci.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam

Lp, Barbara

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 21 Nov 2012 20:23

Pozdravljeni nazaj,
glede invaginacij je bilo veliko govora takoj po uvedbi cepiva v promet. Objavljena je bila študija, ki je navajala večje tveganje za pojav tega dogodka po cepljenju proti rotavirusnim okužbam. Kasneje je bilo objavljenih več večjih študij, ki prve objave niso potrjevale. Tudi mi imamo domačo retrospektivno študijo, ki je zajela primere invaginacij, ki so jih obravnavali in operirali v UKC Ljubljana na KOOKIT (klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo). Le-ta beleži porast števila obravnavanih in operiranih otrok že po letu 2000. Cepivo proti rotavirusnim okužbam, pa smo v naši državi začeli uporabljati v začetku leta 2007. Prav tako je bila med otroci, ki so bili obravnavani in operirani zaradi invaginacije tudi po letu 2007 (ko je cepivo že bilo na našem trgu), večina necepljenih.
Torej cepljenje ne veča verjetnosti za pojav dogodka invaginacije. Za nedonošenčka je verjetno bolje, da ga cepite. Tveganje za neželjeni dogodek ali zaplet po cepljenju je relativno majhen. Tveganje za hudo okužbo pa je pri majhnem otroku toliko večje. Sam bi po svojem sedanjem vedenju cepljenje vsekakor priporočal, če si ga le lahko privoščite.
Lep pozdrav Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar minerva123 18 Feb 2013 18:56

Pozdravljeni,

pa če malo nadaljujem to temo... Zgoraj berem, da je se po cepljenju proti rotavirusom, pogosto v blatu pojavlja sluz, ki pa ne pomeni nujno driske. Sinček je bil prvič cepljen 14.2. pri skoraj 15.tednih, od takrat odvaja blato 3-4x na dan, občasno tekoče in zelenkasto, večinoma rumeno-rjavo in kašasto (je večinoma dojen, na teden dobi prb 5x80ml Aptamila 1). V blatu je ogromno sluzi ter ima grozen vonj, goste hrane še ne uvajamo. Že pred cepljenjem jo je bilo nekaj, zdaj jo je še več. Mogoče prej kakšna alergija (izpuščajev nima)?

Teden pred cepljenjem je imel blažjo virozo, zato smo cepljenje prestavili. Te dni je bolj siten, več se želi pestvovati, več joka in težje ga uspavamo... Je to normalno?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 18 Feb 2013 21:25

Pozdravljeni nazaj!
Pri cepljenju proti rotavirusnim okužbam z oslabljenimi virusi, ki so v cepivu posnemamo naravno okužbo z divjimi virusi. Iz tega izhaja, da so najpogostejši stranski učinki to, kar ste napisali. Večkrat dnevno odvajanje mehkejšega do tekočega s sluzjo pomešanega, tudi zelenega blata (pred tem lahko tudi hujše polivanje in tudi bruhanje). Tudi vonj je lahko posledica cepljenja. Vsekakor so posledice cepljenja blage za razliko od dogajanja ob naravni okužbi. Če otrok vsaj približno normalo je in pije se nimate česa bati. Do neke mere je za zeleno, sluzavo blato občasno krivo tudi adaptirano mleko. Dojeni otroci v primerjavi z tistimi hranjenimi z adaptiranimi mleki redkeje odvajajo zelenkasto sluzavo blato.
Kar se sitnosti tiče je lahko tudi posledica I.odmerka obveznega cepljenja, ki ga je otrok verjetno tudi prejel. Tako, da je vse težko pripisati le enemu cepivu, je pa tudi to možno.
Vasekakor so težave, ki jih navajate blage v primerjavi z pravo rotavirusno okužbo in upam, da bodo kmalu minile.
Lep pozdrav Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar minerva123 19 Feb 2013 16:56

Hvala za hiter odgovor!

Danes popolnoma drugačna situacija. Do sedaj sinček sploh še ni kakal... Ponavadi do te ure že vsaj 2x, tudi 3x. Napenja se in joka, vendar spušča samo vetrove :) Jem pa večinoma enako hrano, tako da ne vem kaj bi ga lahko zmotilo. Sicer pa drži, sočasno je prejel tudi 1. obvezno cepivo. Kot sem omenila, je od takrat bolj siten, joka precej več oz bolje rečeno, po domače, "dere se kot sraka" :( zato sem poleg omenjenih simptomov pomislila tudi na alergijo na kakšno hrano. Pa vendar, če se v naročju po nekaj minutah pomiri, ga najbrž nič ne boli, hoče le pozornost? Prej res ni bil tak...
Torej, če pa gre za reakcijo na cepiva, naj bi minilo v tednu do 10dni, ne? Ali mogoče priporočate, da kar pokličemo svojega pediatra?

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 19 Feb 2013 21:32

Pozdravljeni,
da vaš sinček danes še ni odvajal ne pomeni nič nevarnega. Če vsaj približno normalno je in odvaja vetrove ne bo nič hudega. Vaša prehrana seveda vpliva na sestavo vašega mleka vendar ne v taki meri, da bi se vi zaradi tega sekirali oz. morebiti škodili svojemu otroku. Seveda če jeste normalno mešano prehrano. Kar se alergije tiče je v tej starosti precej redko vzrok za hude težave. Trebušni krči bi lahko bili posledica alergije, prav tako kake spremembe na koži. Bolj bi to bilo verjetno, če ima kdo od vaju z otrokovim očetom težave z alergijami (astma, seneni nahod, težave s kožo...) o čemer niste nič napisali.
Sitnoba in jok sta bolj verjetno posledica injekcije, kot pa cepiva, ki ga je popil. Če se v naročju potolaži je to tudi dober znak in ne gre za sindrom neutolažljivega joka, ki se lahko zgodi po cepljenju, ki ste ga pri otroku opravili. Reakcije po cepljenju proti rotavirusnim boleznim (predvsem odvajanje tekočega, mehkega ali sluzavega blata) minejo teden do deset dni po cepljenju. Pri vas se stvar kot kaže končuje že prej. Povišana telesna temperatura, jok in ostalo, kar je posledica cepljenja v obliki injekcije pa mine ponavadi v dveh dneh.
Kar se posvetovanja z vašim zdravnikom tiče, sam svojim pacientom vselej svetujem, da me pokličejo, ko so zaskrbljeni in prestrašeni. Za sebe boste to vedeli le vi.
Lep pozdrav
Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar minerva123 22 Feb 2013 10:48

Pozdravljeni,

ponovno se obračam na vas. Naj na kratko opišem trenutno situacijo. Nadaljevalo se je tako, da sinček v torek sploh ni odvajal blata, šele v sredo ob 15.h, ko je imel hudo drisko (količinsko zelo veliko,tekoče, vonj zelo smrdeč – kot nekakšna rumena kremna juha :( ). Ponovilo se je še ob 18.h, nato spet nič, v četrtek nič, danes ob 5.h še hujša driska. Ob odvajanju se je močno napenjal in jokal, blato kot nekakšen pire (se opravičujem za take primerjave, ampak tako najbolje opišem). Je taka rotavirusna okužba? Ker blato je popolnoma drugačno od tistega pred cepljenjem. Ali je ravno v obdobju, ko se bo spremenila presnova in bo drugače odvajal? Malce me tudi skrbi, ker se mi zdi, da manj poje, flaško pa je začel celo popolnoma zavračati :(

Vidim še, da sem izpustila kar nekaj pomembnih informacij. Prve tri mesece sem zelo pazila, kaj jem jaz, tako sem spuščala vso svežo zelenjavo in sadje, svinjino, fižol, brokoli in ostala živila, ki znano napenjajo. Otrok krčev ni imel. Zadnje 14dni sem jedla že jabolko in banano, no komaj kako enoto. Mislim, da ne bi smelo imeti takega vpliva. Mlečne izdelke sem prej in zdaj uživala zmerno.

Glede alergij, sama imam potrjeno alergijo na pršice, lesko in brezo. Pred nosečnostjo sem jemala zdravila, sedaj jih ne potrebujem več. Res pa je, da so se meni na koži takoj po porodu pojavile drobne srbeče pikice, ki pa so tudi že izginile. Sinček ima mogoče kdaj pa kdaj kakšno pikico, ampak naša pediatrinja je na zadnjem pregledu rekla, da bi težko ocenila, da je kaka alergija (zaenkrat).

Cepljenje je prenesel dobro, malenkost je zajokcal, ko je dobil pikico, ampak se je takoj potolažil. Tudi cepivo proti rotavirusov je brez problemov popil. Priden fantek je bil :) Vročine ni imel, prva 2 – 3 dni, tudi ni bil kaj posebno siten, šele sedaj… Je možno, da so že zobki?

Ponovno hvala za vaš čas in potrpežljivost ob nizanju tolkih vprašanj.

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor_Dovnik 2 Mar 2013 11:53

Pozdravljeni,

malo sem pozabil na vas in zato upam, da so se težave že pomirile.
Driska oz spremenjeno odvajanje, kot bi sam poimenoval to, kar ste opisovali, je verjetno posledica cepljenja proti rotavirusnim okužbam. Okužba z pravim divjim virusom bi bila vsekakor bistveno bolj dramatična (povišana telesna tempetarura, bruhanje in obilno tekoče odvajanje do tedna dni).
Tako mislim, da opisano pomeni dokaj običajne, morda malo bolj izražene stranske pojave po cepljenju. Tudi slabši apetit je lahko posledica cepljenja je pa to manj običajno.
Tudi kar se vaše hrane tiče sam običajno ne svetujem kakih posebnih diet za doječe mame. Jesti morate čim bolj običajno mešano prehrano, ki pa seveda vsebuje tudi sveže sadje in zelenjavo. Ne obremenjujte se preveč z razmišljanji kaj in kako, ker tukaj praktično ni konca. Jejte kar vam paše in imate radi. Otrok bo tako najbolje preskrbljen saj je vaše zadovoljstvo garancija tudi za njegovo.
Kar se slergij tiče po navedenem ima vaš otrok vsekakor večje možnosti, da bo imel kake težave, če je od vas prejel tovrstne gene. Spet pa velja, da se ne sekirajte vnaprej in ne razmišljajte o tem pretirano. Probleme boste sproti reševali, če in ko bodo nastopili.
Zobki? Tudi možnost za malo nelagodja, sitnobe in slabšega apetita a ne za tako drisko, kot ste opisovali. Se pa lahko zgodijo tudi pri treh mesecih, čeprav redko.
Toliko in upam, da ste že o.k. ter lep pozdrav Igor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh