Med.Over.Net

Homeopatija

Odgovarjajo: Vesna Gorjanc, homeopatinja

Homeopatija je sistem zdravljenja, ki je nastal v Evropi pred dobrimi 200 leti. Lahko zdravi skoraj vsa bolezenska stanja. Najboljše uspehe ima pri boleznih, kjer ni hujših strukturnih okvar organov ali organskih sistemov.

Vesna Gorjanc , homeopatinja

Vesna_Gorjanc

Pozdrav novi moderatorki

Default avatar

Andreja

V "življenju" foruma se včasih zgodi tudi menjava moderatorja.

Jošt Klemenc je bil z nami 6 let. Ne samo, da je pomagal odgovarjati na vprašanja uporabnikov foruma, veliko je naredil tudi za prepoznavnost homeopatije v Sloveniji na splošno. Odgovoril je na 892 različnih tem, ki so zanimale obiskovalce in so bile aktualne. Forum je v tem času prebiralo več kot 30 tisoč ljudi.
Jošt, hvala in srečno delo s pacienti še naprej!

Pozdravljam pa v sredini moderatorjev Vesno Gorjanc, zdravnico homeopatinjo, ki je po osnovni izobrazbi doktorica medicine, poleg tega pa ima tudi naziv svetnica na področju vzgoje in izobraževanja (2007), certifikat za Imago facilitatorja (2013) ter diplomo šole za maserje in terapevte Vital (2017).
S homeopatijo se je srečala kot zdravnica, ko je iskala najboljši, naraven, nežen in učinkovit način zdravljenja za svoje otroke.

Vesna, dobrodošli v ekipi strokovnjakov na Med.Over.Net!
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

Vesna_Gorjanc

Pozdravljeni,

in hvala za dobrodošlico v ekipi Med.Over.Net.
Hvala kolegu Joštu Klemencu za spodbudo, da nadaljujem njegovo delo moderatorja. Joštova in moja skupna želja je, da bi tudi v Sloveniji nekoč zgradili most dobrega sodelovanja med zdravniki homeopati in kolegi zdravniki v drugih vejah medicine. Medicina je ena sama. Je znanost in umetnost zdravljenja.
»Najvišja in edina naloga zdravnika je obnovitev bolnikovega zdravja, kar imenujemo zdravljenje.« piše dr. Samuel Hahnemann v prvem paragrafu Organona.
Samuel Hahnemann (1755-1843) je živel v času, ko je bila t.i. šolska medicina na ravni puščanja krvi, uporabe pijavk, bljuval in odvajal … Kot visoko izobražen in razumen zdravnik, ki je opazoval posledice teh mučilnih metod »zdravljenja«, je Samuel Hahnemannn iskal bolj učinkovit, zanesljiv in manj škodljiv način zdravljenja. To je homeopatija, ki temelji na jasno razumljivih načelih. Osnovni zakon homeopatije je »Similia similibus curentur.« To pomeni »podobno se zdravi s podobnim«. S homeopatskim zdravljenjem podpiramo življenjsko silo, ki deluje v organizmu, da se ponovno vzpostavi ravnovesje, ki je ob bolezni porušeno. Podobno misel je povzel tudi Nobelov nagrajenec in znan zdravnik Albert Schweitzer: »Dober zdravnik prebudi notranjega zdravnika, ki je v bolniku samem.« Pa tudi veliki zdravniki, ki so zapisani v zgodovino medicine (Hipokrat, Galen, Paracelsus …) so poznali rek: »Medicus currat, natura sanat!« (Zdravnik zdravi, narava ozdravi.)
V zadnjih 200 letih se je z razvojem znanosti in tehnologije tudi v medicini mnogo spremenilo. Za zdravnika v 19. stoletju bi bila razprava o presaditvi organov, menjavi poškodovanega sklepa z umetnim, genska tehnologija, kloniranje, biološka zdravila … le pravljica o čudežih.
Ko sem se pred 30 leti odločala za študij medicine, sem verjela, da bosta znanost in tehnologija v tem času napredovali do te mere, da bomo zdravniki lahko pozdravil skoraj vse bolezni. Danes vem, da je to težko. Penicilin je bil v začetku »čudežno zdravilo«, s katerim so v 2. svetovni vojni rešili mnogo življenj ranjencem, kateri bi brez tega antibiotika verjetno umrli zaradi sepse ... S časom pa se je razvila rezistenca bakterij, vedno več je bilo primerov alergij oz. reakcij preobčutljivosti na penicilin, nekaj ljudi pa je tudi umrlo zaradi anafilaktičnega šoka. Vsa alopatska zdravila so v osnovi toksična in imajo poleg želenih tudi številne neželene stranske učinke. Angleška zdravniška zbornica je že leta 1998 opozorila svoje zdravnike in javnost, da je treba takoj zajeziti nesmiselno uporabo antibiotikov. Antibiotiki so lep primer za osnovni princip delovanja alopatskih zdravil, s katerimi se borimo »PROTI«. Ta zdravila imajo v svojem imenu večinoma latinsko predpono »an« ali »anti«, kar pomeni, da nekaj deluje »proti« nečemu (analgetik-sredstvo proti bolečini, antipiretik-sredstvo proti povišani telesni temperaturi, antitusik-sredstvo proti kašlju, antiinflamatorik-sredstvo proti vnetnemu procesu ...).
Zdravniki vemo, da je proces vnetja v osnovi koristen obrambni mehanizem telesa, ki pomaga odstraniti povzročitelje bolezni, poškodovano tkivo in vzpostavi pogoje za celjenje. Kdaj in kako blažiti znake vnetja je pomembno vprašanje. Odgovor zahteva premišljeno tehtanje med večjim in manjšim zlom za vsakega posameznega pacienta. Na žalost pa je zavarovalniški sistem v zdravstvu naravnan tako, da zdravnik v javnem zavodu nima časa za tovrstno tehtanje. Večina alopatskih zdravil se danes predpisuje po rutinskem postopku na podlagi shem v diagnostičnih in terapevtskih algoritmih.
Teh problemov v sodobni medicini ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Logiko razmišljanja in način delovanja v »boju in vojni proti bakterijam in proti znakom bolezni …«, je smiselno umiriti z vprašanjem: »Kako pa lahko spodbudimo, informiramo in podpremo naravne sposobnosti organizma za krepitev zdravja?«
Odgovore na slednje vprašanje nam ponuja homeopatija.
Homeopatija je celovit sistem zdravljenja, pri katerem uporabljamo homeopatska zdravila. Homeopatska zdravila so naravnega izvora, potencirana, nestrupena in zato varna za uporabo tudi pri najbolj občutljivih skupinah ljudi, kot so nosečnice, doječe mamice, novorojenčki, dojenčki, malčki in starostniki.
Zdravnik homeopat bolnika obravnava individualno, kot posameznika, ki je celovito bitje s svojo lastno zgodovino, osebnostjo, dušo in telesom. Pravilno izbrano homeopatsko zdravilo bo v organizmu učinkovito spodbudilo naravne procese za krepitev zdravja na vseh ravneh.
S homeopatijo lahko zdravimo skoraj vsa bolezenska stanja. Najboljše uspehe pa imamo pri boleznih, ki so na funkcionalni ravni in še ni prišlo do hujših strukturnih okvar organov ali organskih sistemov. Fractura oz. zlom kosti je primer, kjer je potrebno sodelovanje. Nujna je ustrezna kirurška oskrba ter pravilna imobilizacija zloma, zato, da vzpostavimo mehanske pogoje za celjenje. Fiziološki proces celjenja pa ob tem lahko podpremo, spodbudimo in okrepimo s homeopatskimi zdravili.

Dragi bralci in uporabniki Med.Over.Net-a, vesela bom vaših vprašanj na forumu homeopatija.

Želim vam lepo poletje, čas za sprostitev ob morju, v senci gozdov, ob jezerih, rekah in gorskih slapovih ...

Lep pozdrav,
Vesna Gorjanc, dr. med.
Default avatar

Radamami

Spoštovani!
Moja 65-letna mama z diagnosticiranim pljučnim rakom že tri mesece in pol prejema imunoterapijo (Keytruda). Pred enim mesecem so se kot stranski učinek zdravila (sicer nima nobenih težav) začele pojavljati driske. Zadnji ct je pokazal vnetje tankega črevesja. Kljub dieti se driske ne umirijo. Nam morda lahko svetujete kakšno homeopatsko zdravilo, za umirjanje vnetja črevesja in morda za zapiranje?
Hvala že v naprej!
Marina
Default avatar

Vesna_Gorjanc

Spoštovani,
vnetje sluznice prebavil je pogost neželeni stranski učinek po imuno ali kemoterapiji.
Simptom driske (diareje) je v osnovi oblika čiščenja, s katerim skuša organizem iz prebavnega trakta odstraniti strupe, škodljive snovi in povzročitelje vnetja.
Pri driski je najbolj pomembna osnovna nega in skrb za zadostno hidracijo pacienta.
S homeopatijo lahko splošno pomagamo okrepiti samozdravilne sposobnosti organizma in pospešiti procese regeneracije poškodovane sluznice prebavil in drugih organskih sistemov.
Osnova za uspeh zdravljenja s klasično homeopatijo je, da zdravilo vedno izberemo individualno glede na celotno stanje organizma, ne pa za posamezen simptom, kot je napr. driska ali kašelj…
Če se vnetje črevesja po zaključeni imunoterapiji ne bi umirilo, svetujem, da gospa osebno obišče še zdravnika homeopata.
Vse dobro in lep pozdrav,
Vesna Gorjanc, dr. med.
www.homeopatija-vesna.si

Moderatorji

Vesna Gorjanc , homeopatinja
Vesna_Gorjanc