Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

Bolečine v kolkih

Default avatar

Mirjana31

Pozdravljeni,

obračam se na vse strani, tako sem prišla tudi do vas :) Že nekaj mesecev me mučijo bolečine v desnem kolku.Boli me spredaj nekje pri zgibu. Bolečina je različno močna. Prejšnji teden sem npr. en dan pol ure hodila, naslednji dan pol ure kolesarila in od takrat me kolk precej boli, tako da šepam. Boli me ne glede na položaj: med sedenjem, med ležanjem, med hojo. Najtežja mi je vožnja v avtomobilu, saj čutim v takem položaju in pri premikanju noge precejšnje bolečine. Nekaj dni po fizični aktivnosti se potem bolečina malo umiri in je skoraj ne čutim. Če v dnevu malo bolj hodim, se bolečina spet pojavi. RTG ni pokazal ničesar, krvna slika pa je pokazala povišano sedimentacijo (30), malo povišan fibrinogen in neko poliklonalno hipergamaglobulinemijo (Je to kakšna strašljiva stvar, kot se že sliši?). Bila sem pri ortopedu, ki je svetoval več telesne aktivnosti, vendar ne vem, če je to dobro glede na to, da me potem to tako boli ...Mi lahko podate mnenje, kako naprej? Gibanje mi veliko pomeni, zdaj se pa počutim precej paralizirano ... Hvala za vaš odgovor!
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Žal vam samo na osnovi napisanega težko kaj več svetujem.... Bolečine, ki jih opisujete lahko izvirajo iz kolka - ali gre za draženje sklepne ovojnice (ne vem koliko ste stari?) zaradi delca hrustanca, ki se okruši (to se na RTG ne vidi), lahko je draženje zaradi nestabilnosti, lahko je bolečina iz notranjih organov: črevo, rodila, kila..., lahko gre za preneseno bolečino iz ledvenega dela hrbtenice, lahko pa samo za trigger točke iz mišic ali pa še kaj drugega...

In kot vam je lahko jasno, ima vsaka od teh stvari popolnoma drugačen potek zdravljenja in rehabilitacije. Tako, da vam brez pregleda oz. ustrezne diagnostike, ne morem dati prav nobenega nasveta, saj včasih svetujemo popolno izogibanje provociranja bolečine, včasih pa moraš iti do občutka prijetne bolečine...
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Sonja S

Pozdravljeni!

Hvala bogu, da na spletu najdemo osebe, ki so pripravljene priskočiti na pomoč ljudem v težavah. Ena takih ste tudi vi.......
.......sama pa se ubadam z desnim kolkom, ki mi je med jutranjim sprehodom pred enim mesecem začel pokati v sklepu. Najprej temu nisem posvečala pozornosti, ker se mi je pred tem to že 2x zgodilo, pa nato ponehalo, sedaj pa ne. Ko sem prišla s sprehoda, me je začela boleti tudi glava. Povezala sem to s kolkom, ker me glava skoraj nikoli ne boli. Sedaj več ne hodim nikamor, ker me začne boleti kolk in nato cela noga, pa na živce mi gre, ker mi poka v sklepu, pa še glava me boli.
Upam, da sem dobro opisala težavo, da boste lahko izluščili, za kaj gre in mi vedeli svetovati, da to stanje popravim in odpravim. O operaciji ne razmišljam. P.S. Stara sem 56 let, tehtam 53 kg in sem po poklicu šivilja. Za nasvet se vam iz srca zahvaljujem. Sonja z Gorenjske
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena ga. Sonja!

Kako bi opisali, kje vas boli kolk? V sprednjem delu, ob strani, v ritnem delu? Kam gre navzdol po nogi?
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Sonja S

Pozdravljena ga. Barbara!

Z mojo desno nogo je takole: boli me v pregibu spredaj in ritnem delu zadaj, od kolka zadaj po sredini noge proti zunanji strani do meč, ki me ravno tako bolijo zadaj od sredine proti zunanji strani. Izmenjuje se tudi občutek tople in hladne noge. V sedečem in ležečem položaju ne boli.

Hvala za odgovor in lep sobotni pozdrav, Sonja.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Glede na opisano, bi lahko vaše težave izvirale iz žilja ali pa iz premika medvretenčne ploščice v ledvenem delu hrbtenice. Kolčni sklep navadno boli v sprednjem notranjem delu kolena in bolečina ne izžareva od kolena navzdol.
Brez pregleda pa se žal samo na osnovi opisanega ne da kaj točno več povedati...
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Sonja S

Ga Barbara, še 1x lepo pozdravljeni!

Samo še 2 vprašanji bi imela.

Zanima me, ali po vašem mnjenju nastane premik medvretenčne ploščice pri keglanju in bowlingu in, ali se to stanje popravi s telovadbo ali z neaktivnostjo?

Še 1x hvala za odgovor in lep nedeljski pozdrav, Sonja.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Do premika lahko pride pri vseh gibih, kjer smo nagnjeni naprej, še večja nevarnost pa je, ko smo nagnjeni naprej in še malo zasukani. Tako da je bowling, po svojem gibanju, lahko povzročitelj (profesionalci imajo seveda ravno hrbtenico :)).

To stanje se lahko popravi s kombinacijo stvari in sicer: z manualnimi tehnikami poskušamo spraviti medvretenčno ploščico nazaj na svoje mesto, s trigger point terapijo sprostimo trigger točke, ki so nastale zaradi bolečine in spremenjene drže, sami izvajate vaje za krepitev notranjih hrbtnih in notranjih trebušnih mišic, izogibate se določenim položajem - vse z namenom, da ploščica ostane na svojem mestu. Priporoča se normalno življenje, izogibanje telovadbi in večjim obremenitvam, da ne pride do giba, ki potisne ploščico spet ven in menjava položajev: malo hoje, malo sedenja, malo stoje, malo ležanje ... in ponovno.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

MikiR

Spoštovani,

tudi jaz imam težave s kolki. Leta 2008 so mi prvič diagnosticirali trohanterični burzitis na obeh trohanterjih, potem pa ponovno letos marca. Hujše bolečine so na levem boku, kjer imam težave že 10 let, z desnim pa približno 5 let. Zadnji 2 leti so težave hujše, saj me boli že pri hoji, prav tako pa ne morem ležati na levem boku, tudi na desnem težko. V službo se moram voziti z avtom in po 30 minutah vožnje včasih komaj vstanem iz avta, potem me kolki še nekaj časa bolijo. Tudi drugače me med sedenjem bolj boli.
Včasih me zaboli v levem kolku ob navadnem koraku naprej, če malo obrnem nogo, kot bi mi nekaj zaškrtalo ali preskočilo, bolečina pa je skeleča. Boli že tudi na zelo rahel dotik, na obeh straneh bokov, na levi strani celo stegenska mišica do polovice stegna kot da bi imela modrice, ki pa jih ni.

Lani februarja sem, zaradi konstantnih bolečin v bokih, spet obiskala ortopeda, ki mi je diagnosticiral hudo miofascialno vnetje, generalizirano v predel kolkov, medenice, navzdol po iliotibialnih traktusih in flektorni muskulaturi ter navzdol po LS predelu. Zato sem opravila nekaj terapij triger točk, vendar pa je bila bolečina prehuda ob pritiskanju na levi bok (padla sem v šok), zato sva s to terapijo prenehala in nadaljevala s krepitvijo globokih trebušnih mišic. V istem času so se mi namreč poslabšale tudi težave s hrbtenico (13 let imam že težave z išias bolečino po levi nogi, včasih tudi po desni), lani pa me je začelo, verjetno zaradi veliko sedenja, mravljinčiti že ob par minutni hoji. V juniju so mi tako z MRI ugotovili hernio diska L4 L5, oktobra pa je bila tu samo še protruzija diska, se je pa pojavila hernia med L5 S1. Tako sem lani nato, poleg vaj za krepitev globokih trebušnih mišic (transverse abdominals), opravila še nekaj terapij za hrbtenico (tens, raztegovanje hrbtenice) tudi plavanje je pomagalo. Potem je bilo s hrbtom malo bolje, me pa še vedno včasih ob napačnem gibu zaskeli na predelu ishiadikus živca in včasih, pri hoji, tudi malo mravljinči, predvsem po levem nartu.

Pred 7 leti mi je nek ortoped izmeril tudi eno nogo krajšo kot drugo, nato pa drugi, da nimam prikrajšave, ampak da imam samo postrani medenico in da zaradi tega izgleda noga krajša. Nato sem hodila tudi 2 meseca, 2 x na teden, na manualno terapijo k dr. Borisovu, vendar ne morem reči, če mi je kaj pomagalo. Pa takrat še nisem imela toliko težav...

To se mi zdi pomembno, ker sem brala, da naj bi bil trohanterični bursitis lahko posledica prikrajšave ene noge. Rada bi namreč, poleg odprave bolečin, ugotovila tudi razlog za moje težave, če je razlog še kje drugje razen v hrbtenici (hernia, protruzija diskov).

Boki pa me še vedno zelo bolijo, zato sem letos februarja opravila MRI obeh kolkov, ugotovili so mi entezopatijo narastišča gluteusov ob velikih trohantrih femorjev, obojestransko. Prav tako tudi entozopatijo v narastiščih na ramus inferior osis pubis in krili črevnic. V narastiščih tetiv, na veliko trohanter desno, je tudi začetna kalcifikacija. Tudi na dotik na tem delu, zadaj, tik nad medeničnimi kostmi in pri strani vse do sprednjega dela medenice, občutim skelečo bolečino, takšno kot na trohanterjih. Mislim, da me boli tudi cela mišica gluteus medius (na levi strani)
V marcu, aprilu in maju letos sem opravila še naslednje terapije: 5x Bownova terapija, 14 magnetno resonančna terapija (po 60 minut) in 7x UZ po trohanterjih oz. gluteus medius. Vendar me je po UZ levi bok še bolj bolel.

Zdaj res ne vem, kaj naj še naredim, brala sem tudi o terapiji o udarnih valovih, kaj menite o tem vi? Ortoped pa mi je rekel, da če UZ ne bo pomagal, da naj pridem po blokado. Pri tem pa malo oklevam, kaj mislite vi?
In ali mi lahko vi kako pomagate ali svetujete, kam se lahko še obrnem?

Imam namreč šele 42 let, moj poklic pa zahteva dobro fizično pripravljenost, kar pa mi te težave in bolečine onemogočajo. Želim pa narediti vse, kar je še možno, da bom boljše, če že ne zdrava.

Ali lahko kolesarim ( teči ne morem) ali si lahko s tem še kaj poslabšam in če je dobro, da delam sledeče krepilne vaje: http://mydoctor.kaiserpermanente.org/nc ... 180746.pdf

Prosim za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Do burzitisa pride lahko samo, če je na burzo tako kompresijska kot frikcijska sila. V predelu okoli kolka je res veliko število burz, a navadno obstaja razlog, zakaj pride do vnetja. Ali imate prekomerno telesno težo? Veliko stojite na nogah? Kakšen poklic opravljate?

Kar se tiče vožnje z avtomobilom, je le ta slaba za hrbtenico z protruzijami, saj se s položajem pri vožnji provocira premik mevretenčne ploščice ven iz pravilnega položaja. Če je pritisk medvretenčne ploščice blag, čutimo le bolečino v križu, bolečino v kolkih, bolečino v riti, bolečino v nogi... glede na to, na katero živčno korenino je pritisk. Kadar je pritisk na korenino močnejši pa se čuti mravljinčenje. Če pa je še močnejša utesnitev korenine, postanejo določeni deli neobčutljivi in izgubimo mišično moč določenih mišic. Tako da je bolečina v avtu in bolečina pri sedenju kot tidi bolečina pri obračanju v postelji - vse to je zaradi protruzije diska (premika medvretenčne ploščice). Za to pomaga manualna terapija, ki spravi medvretenčno ploščico nazaj na svoje mesto, trigger point masaža, da se sprostijo mišice, ki so napete zaradi bolečine in drže ter obvezno in zelo pomembno: drža: nikoli ne sme biti ledveni del v upognjenem položaju, ampak mora biti ritka potisnjena ven - na ta način se manj provocira premik medvretenčne ploščice (tudi med sedenjem).

Kar se tiče dolžine nog, je svetovno mnjennje ortopedov in ostalih strokovnjakov, da kadar je razlika v dolžini nog manjša kot 2,5 cm in je ta razlika nastala počasi tekom rasti, se telo temu prilagodi in ta razlika ne povzroča težav.

Trigger point masaža je nenevarna terapija in ne pravilno izvedena ne more poslabšati stanja. In če ste vi, že tako burno odreagirali na to vrsto terapije, vam obsolutno odsvetujem udarne valove - ki pa je izjemno agresivna tehnika.

Glede na dolgotrajno trajanje težav menim, da je pri vas primarni problem protruzija diskusov, skupaj z trigger točkami v mišicah, ki so se razvile zaradi bolečin in zaradi drugačne drže.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

1nterg

Pozdravljeni,

z bolečino v kolkih se nisem srečala do pred nedavnim (prvič pred kakšnim letom),
ko sem spet pričela s tedenskimi plesnimi vajami.
Boli me le pri določenem gibu in sicer v širšem razkoraku, ko je potrebno pretegniti boke in se dejansko "vsesti" na en bok.
Sem le ljubiteljska plesalka, vsak teden eno uro in pol, sicer pa razgibana in načeloma nimam težav s sklepi.

Bolečina ni tragična, morda skoraj prijetna, kot da se kolk prebuja iz mirovanja, vendar me skrbi ravno iz tega razloga, ker se ta t.i. bolečina še nikoli ni pojavila.

Stara sem 27 let, nekaj časa sem imela težave s kolenom (voda v kolenu in zatekanje, diagnoza: zaradi borelioze).

Hvala za nasvet in odgovor,
Tina
Default avatar

franc/radiator

leta 2009 sem bil operiran na desnem kolku (endo proteza),operacija je po ortopedu ki me je operiral bila uspešna,tudi na rehabilitaciji v zrečah je po mojem mnenju bila uspešna.toda po letu dni sem imel še vedno bolečine v kolku ter vzdolž desnega dela stegna.Po letu dni sem šel na kontrolo in slikanje,ortoped,ki meje operiral mi je zatrdil da je vse v redu,da so oni vse naredili in da mi nimajo več kaj storiti.Sedaj je leto 2013 mene pa še vedno boli kolk ter stegno,sprednja stran od kolka proti kolenu.
(stegno imam trdo in lahko se uščipnem pa me ne boli).Bolečine imam pri hoji več kot 1/2ure ali dlje,daljša je pot,hujša je bolečina,tako da moram zvečer vzeti tableto proti bolečinam.

P:S.
leta 2011 sem bil na slikanju desnega kolena in je bila ugotovljena obraba.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena!

Bolečine so lahko v vašem primeru mišičnega vzroka. V temu primeru pomaga trigger point terapija, ki odpravi te bolečine. Po vsaki taki terapiji mora biti razlika na bolje.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Zaskrbljena Aleksandra

Spoštovani,
že dva meseca občutim bolečino, ki se je iz področja levega kolka preselila najprej po zunanjem delu stegna do kolena, potem pa se je podobno zgodilo še na levem kolku. Sedaj me bolita skoraj obe nogi, in sicer občasno začutim zoorno bolečino, zaradi katere včasih naglas zastokam. Poškodbe nisem imela, občasno me boli še križ. Sicer sem zdrava, stara 48 let. Bolečine niso odvisne od gibanja, oziroma so v mirovanju celo hujše. Zbujam se zaradi njih še ne. Kaj bi to bilo? Kaj skeletnega ali kaj sistemskega? Hvala za odgovor. Prosim še za nascet za diagnostiko. Kri sem imela v redu, vodo tudi.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena, Aleksandra!

Bolečine v kolkih imajo lahko zelo različne vzroke: od notranjih organov - kot je endometrioza, jajčniki, črevesje, kila pa do izžarevanja bolečine iz križa, okvara kolka, poškodba primikalk, nestabilnost ,medeničnega dna...lahko je bolečina iz žil...potrebno je narediti pregled na osnovi ortopedske medicine, da se lahko potrdi ali ovrže možnost, da izhajajo težave iz okvar lokomotornega aparata.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

majaa123

Pozdravljeni!

Stara sem 18 let in ze okoli 7 mesecev se mi skoraj vsakodnevno pojavlja rahla bolecina na desni strani trebuha v blizini kolka. Sama se bojim da bi bilo kaj povezano z slepicem a nimam povisane tempwrature niti slabosti in tltrebuh v predelu popka me ne boli. Boli me zgolj spodaj desno in me zanima kaj je lahko vzrok za to bolecino. Naj samo se povdarim da imam vcasih slabo prebavo , danes pa sem bolecino obcutila malo mocneje kot ponavadi. Ali me mora skrbeti da gre za kaj hujseha ali je lahko to posledica kaj manj resnega?

Lep pozdrav, Maja
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena, Maja!

Bolečine so res lahko iz črevesja, lahko je iz jajčnikov v času ovulacije...včasih se naredijo trigger točke v trebušnih mišicah, kot posledica težav iz črevesja in ko se težave v črevesju umirijo, bolečine v trebuhu še vedno ostajajo...v tem primeu pomaga trigger point terapija.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

gaubecka

Pozdravljeni. Sem eno 13mesecev po porodu jn zadnjih nekaj tednov opazam pekoco bolecino v desnem kolku ki se siri v sredino golenice (v stegnu ali kolenu ne cutim nicesar) in sicer ko me "stisne" v kolku imam v golenici obcutek kot da bi mi kost nekdo hotel iztrgati. Boli obcasno in ne po dolocenem gibu. Ko se to zgodi imam obcutek da je noga topla in morda rahlo mravljicasta. Rodila sem z CR v 7mesecu tako da mislim da se kolki niso toliko razsirili da bi lahko to bil kaksen vzrok. Sem pa ponovno noseca 10tednov tako da na kako slikanje ne upam. Kaj bi lahko bilo in kako si lahko pomagam? Hvala vnaprej in lep pozdrav.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Mravljinčenje nakazuje na to, da gre morda za okvaro medvretenčne ploščice...pomagate si lahko s pravilno pokončno držo med sedenjem, stojo in hojo. Izogibajte se dvigovanja in sedenja in gospodinjskih opravil - kuhanje, pospravljanje, likanje - ker smo navadno v rahlo upognjenem položaju.

Malo olajšanja vam lahko prinese trigger point masaža.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Žigaaa

Pozdravljeni!
Sem aktivni športnik in imam bolečino v levi ritni mišici( sem pogledal na netu in gre za mišico gluteus medius), boli me na vrhu riti, ki je prisotna že nekje 4-5 mescov. Bolečina ni vedno prisotna, ko tečem naravnost me ne boli, ko pa tečem postran(prisunski koraki) pa čutim bolečino. Dal sem že nekaj terapij skozi(elektriko,udarne valove,ultrazvok...) in ni nekega napredka. Pride dan ali dva, da me ne boli nič potem pa spet bolečine. Zdravniki so mi rekli, da imam rahlo skoliozo. Upam da me razumete.
Lp Žiga