Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

Razvoj mišic

Default avatar

ababab

Pozdravljeni!

Leta 2015 sem imel operacijo kolena, in sicer rekonstrukcijo sprednje križne vezi, letos v sredini julija pa še artroskopijo na istem kolenu, pri kateri so počistili zarastline, ki so nastale po prvi operaciji. Svoje težave sem opisal tudi v tej temi: viewtopic.php?f=184&t=11079781&p=11878289#p11878289

Koleno imam še vedno nekoliko otečeno, in sicer je to najbolj vidno nad pogačico na desni strani, kjer je nekakšna bula oz. "nabrana koža".

Vse od prve operacije se zdi, da so mišice napačno razvite oz. da se napačno razvijajo. Zdi se mi, da kvadriceps rase samo v širino, ne pa v dolžino in višino. Kot da bi oteklina nad pogačico onemogočala mišici, da pride čisto do pogačice (kot je to na drugi nogi) oz. da se normalno razvije.
Prav tako se zadnja stegenska mišica razvija bolj v širino kot vzdolžno proti kolenu in je v zgornjem delu bolj razvita kot v spodnjem pri kolenu. Koleno je malo zadebljeno tudi odzadaj, zato je morda tudi to ovira.
Mišice se zdijo širše kot na drugi nogi, saj me tudi ob nošenju hlač le-te bolj stisnejo na poškodovani nogi in niso tako lepo "razporejene" kot na zdravi. Prav tako se mi mišice na poškodovani nogi ne zdijo tako lepo oblikovane in "polne", večjo moč v nogah pa čutim na zdravi nogi (predvsem pri zadnji stegenski mišic, ko želim pokrčiti koleno).

Zanima me, kakšen je razlog za tak razvoj mišic, kako bi lahko to težavo odpravil oz. vaše mnenje glede zgoraj napisanega.

Vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Žal vam brez tega, da bi si vašo nogo ogledala težko kaj konkretno povem.... ali je to normalno po operaciji ali je kaj narobe. Vedeti pač morate, da ima vsak poseg v telo nekatere posledice...
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66