Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

Sports hernia?

Default avatar

denis44

Pozdravljeni!

Avgusta 2014 sem pri igranju nogometa poleg bolečine v dimljah, ki je občasno po igranju nogometa kak dan prisotna, začutil še čudno bolečino v predelu trebušnih mišic. Naslednji dan sem imel takšne bolečine, kot da bi prejšnji dan zelo pretreniral trebušne mišice, nisem bil sposoben vstati iz postelje, niti se vzravnati, ko sem stal, tudi bolečina v dimljah je bila močnejša kot ponavadi. Drugače sem aktiven, kategoriziran športnik Olimpijskega komiteja Slovenije, treniram karate oz. sem ga, do poškodbe. Ker še kaj takšnega nisem občutil in ker zaradi rednega ukvarjanja s športnom poznam bolečine v mišicah zaradi "musklfibra" ali česa podobnega, sem se naslednji dan oglasil v UKC Maribor (zato, ker je bil vikend in lokalna ambulatna ni obratovala), kjer so mi postavili diagnozo distensio musculi abdominis, ponudili so mi protibolečinske tablete, ki sem jih zavrnil ker se mi uživanje le-teh le zaradi lajšanja bolečin ni zdelo smiselno ter svetovali mirovanje kakšen mesec. V času mirovanja se je bolečina do neke mere zmanjšala, čutil sem jo ob kihanju, če sem se vstal iz postelje, kot da bi delal trebušnjake, ali če sem kdaj naredil kakšen "neroden", nepričakovan gib, npr. če mi je na snegu, ledu, nekoliko spodrsnilo in me "raztegnilo". Ker se pač rad ukvarjam s športom, sem nato po mesecu dni znova poskusil z igranjem nogometa, z namenom, da se le malo raztečem in poskusim tako prebroditi poškodbo in poskusiti, če je kaj bolje. Opazil sem, da se ob naporu bolečina znova pojavi, kot da nikoli niti ne bi izginila. Ob poiskusu šprinta, malo močnejšega udarca žoge in podobno. Zaradi tega sem znova obiskal zdravnika, tokrat svojega, ki me je ponovno napotil v UKC Maribor, kjer so me pregledali, če imam ob kašljanju kakšno izboklino(kilo). Ker tega ni bilo zaslediti so mi rekli, da je pač klasična poškodba nogometašev, da sem si "nategnil dimlje" ali nekaj podobnega in da me bodo za vsak slučaj dali na UZ trebušne stene, da operacije naj ne pričakujem, do takrat pa naj mirujem. Kasneje pregled UZ ni pokazal ničesar. Ob brskanju po internetu sem hitro naletel na sports hernio (slovenskega prevoda žal ne vem), ki se pogosto pojavi skupaj s poškodbo dimelj in simptomi poškodbe se skladajo z mojimi. Ker mi je malo nerodno, da bi odšel do zdravnika in jim začel tveziti, da sem na internetu našel, kaj mi je (tega verjetno nimajo radi, kar je razumljivo) sem si našel vaje, ki naj bi jih izvajal pri rehabilitaciji in jih sedaj kakšna dva-tri tedne prakticiram (omenja pa se tudi operacijo). Od prvega pojava poškodbe so minili že štirje meseci, a se samo po sebi nič ni spremenilo. Ob dvigu trupa še vedno nekaj občutim, kakšnega treninga ali igranje nogometa/košarke se raje ne udeležim, ker mi gre na živce, da nečesa ne morem 100% narediti in verjetno tudi v strahu, da se ob najmanjšem naporu bolečina spet pojavi in ugotovim, da ni kaj boljše.

Zaradi specifike poškodbe in ker ne vem točno, kdo je najbolj pravi naslov, sem isti post poslal še v drugo rubriko tega foruma. Zanima me, kaj storiti. Se vrniti k zdravniku, mu pojasniti situacijo, samoplačniško obiskati fizioterapijo (na napotnico se tega verjetno ne dobi?), če to ne pomaga, se omenja operacija, ki pa je verjetno kar tako ne dobiš (samoplačniško sklepam je precej drago), pa tudi ne diši mi najbolj, dokler ne izčrpam vseh drugih možnosti. Če pomaga, je super, mene bolj skrbi, da ne bi bilo več tako, ko je bilo pred poškodbo.

Prilagam tudi link do videa na youtube-u, bolečino imam res točno tam in takšno, ki jo razlaga video: https://www.youtube.com/watch?v=06ejoNb5psU

Vem, da se verjetno srečujete z ljudmi, ki si sami postavljajo diagnoze in da je to največkrat slabo in ne preveč premišljeno dejanje, saj so za to usposobljeni zdraviki, a se mi zdi, da je to takšna smotana, verjetno težko zaznavna poškodba, s katero se splošni zdravniki redko srečujejo in zato ob razlaganju simptomov ne pomislijo najprej na to, pa tudi sam sem športnik in trener ter nekaj malega vem o tem in poznam svoje telo, pa tudi meni je smotano, saj se mi zdi, da mi kaj veliko tako ali tako ne more pomagati, kot pa da mi reče, da mirujem. Sem tudi še študent, tako da me pri delu ne ovira, na bolniški nisem. Me pa ovira pri življenskem stilu, saj se zelo rad ukvarjam s športom, sem tudi trener, in sedaj ne morem delati praktično ničesar, razen da se lotim igranja šaha, tam ne rabim kaj preveč fizične moči (da ne bo pomote, nič nimam proti šahistom). :)

Se opravičujem za dolg post in zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Če si preberete na temu forumu temo Bolečine v predelu dimelj/prepone, bostte našli veliko odgovorov na vašo temo.

Glede na opisane simptome bi prej rekla, da imate težave z diskusom, ki je v direktni povezavi z trebušnimi mišicami - rectusom in da kadarkoli aktivirate trebušne mišice, se sprovocira težava...

Če bi bila dimeljska kila, bi vam morala pomagati nošnja zelo ozkih oprijetih neoprenskih hlačk, ki vam bi tiščala kilo noter. Bolečina bi se morala zmanjšati.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

denis44

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Sem prebral ta forum in še kakšnega, izvajam tudi eno vajo za adduktorje kolka, ki ste jo priporočili (dvig nog v ležečem položaju, med spuščanjem jih razširim). :) Ampak nisem zasledil, da bi kdo tožil za bolečinami v spodnjem delu trebuha, nekje na strani.

Za predstavo prilagam sliko predela, kjer občutim bolečino ob udarcu z žogo, v vrečo... Ob vstajanju bolečina ni prisotna, ampak nekaj pa vseeno čutim, mogoče zelo blaga bolečina. Razen, če bi odšel na kakšen trening, rekreacijo, potem čutim bolečino tudi pri vstajanju.

Če še vseeno mislite, da imam težave s diskusom(ne vem niti natančno kaj naj bi to bilo, medvretenčni diskus?), bi bilo zato potrebno obiskati fizioterapevta? Neoprenske hlačke sem si že hotel omisliti in si jih tudi bom, da vidim, če bo kaj bolje. Ampak če prav razumem bi to zgolj blažilo bolečine, se stanje lahko samo po sebi čez čas izboljša?

Najlepša hvala za odgovore!
Priponke

60619_rectus-abdominis.jpg
0 (28.67 KiB)

Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Brez kliničnega pregleda se ne da ugotoviti kaj je....včasih je še celo na osnovi pregleda težko ugotoviti. Diagnostika bolečin v dimljah ni tako enostavna, saj cel kup različnih tkiv lahko povzroča identične bolečine v dimljah.

Kar se tiče diskusa ne, ni bil mišljen diskus, ki se nahaja med vretenci, ampak diskus, ki se nahaja med pubičnima kostema v simfizi.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66