Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Zdravljen zob

Odgovori Nova tema
Default avatar Tadeja...... 29 Okt 2014 15:40

Lepo pozdravljeni

V začetku septembra mi je zobozdravnica očistila karies (levo, zgoraj 5) in prišla do živca. Z iglicami mi je čistila kanale nato mi je vstavila zdravilo in začasno plombo. Pri naslednjem obisku mi je vstavila polnilo in me poslala na slikanje.
Pri ponovnem obisku se je odločila, da mi zob zapre....to je bilo 5 dni nazaj. Ko mi je injekcija popustila sem čutila, da me ta zob boli, da je občutljiv na mrzlo-toplo....naslednji dan me ni nič bolel do večera.....
Skratka že pet dni me zob vsake toliko časa boli....nekaj časa je občutljiv na *zrak*, nekaj časa *utripa*, na trenutke seva v uho.....bolečina ni nevzdržna pa tudi v vedno redkejših intervalih se pojavlja. Isto sem čutila tudi po začasni plombi (obakrat se je v nekaj dneh umirilo).

Prosim povejte mi ali je to normalno, je zob samo razdražen?
Koliko časa naj počakam?
Lahko do naslednjega tedna (ta teden je moja zobozdravnica odsotna)?

Hvala za vaš odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 30 Okt 2014 19:41

Spoštovana,

stanje zoba težko presojam brez RTG slike. Zato lahko odgovorim bolj na splošno: če ste zob začeli zdraviti pred cca dvema mesecema in se v vsem poteku zdravljenja ni nikoli dokončno umiril, to kaže, da se nekje v koreninskih kanalih še zadržujejo bakterije. Razlog je lahko to, da so bili vsi kanali odkriti, pa ne dovolj očiščeni, ali pa kakšen od kanalov sploh ni bil odkrit. Tudi znaki, ki jih opisujete, so znaki vnetja. Kako se bo odvijalo naprej, ne morem napovedati. Možno je, da se bo stanje umirilo, v tem primeru svetujem, da se čez leto dni naredi ponovna RTG slika, saj ni nujno, da se je vnetje tudi pozdravilo (navkljub odsotnosti bolečine). Če pa se stanje ne izboljša (razdraženje zoba po posegu se praviloma umiri v cca 3 dneh), pa je smiselno ponovno obiskati zobozdravnika. Kdaj, je odvisno od tega, kako hude so težave.

LP, dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh