Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Zdravljen zob

Default avatar

Tadeja......

Lepo pozdravljeni

V začetku septembra mi je zobozdravnica očistila karies (levo, zgoraj 5) in prišla do živca. Z iglicami mi je čistila kanale nato mi je vstavila zdravilo in začasno plombo. Pri naslednjem obisku mi je vstavila polnilo in me poslala na slikanje.
Pri ponovnem obisku se je odločila, da mi zob zapre....to je bilo 5 dni nazaj. Ko mi je injekcija popustila sem čutila, da me ta zob boli, da je občutljiv na mrzlo-toplo....naslednji dan me ni nič bolel do večera.....
Skratka že pet dni me zob vsake toliko časa boli....nekaj časa je občutljiv na *zrak*, nekaj časa *utripa*, na trenutke seva v uho.....bolečina ni nevzdržna pa tudi v vedno redkejših intervalih se pojavlja. Isto sem čutila tudi po začasni plombi (obakrat se je v nekaj dneh umirilo).

Prosim povejte mi ali je to normalno, je zob samo razdražen?
Koliko časa naj počakam?
Lahko do naslednjega tedna (ta teden je moja zobozdravnica odsotna)?

Hvala za vaš odgovor
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

stanje zoba težko presojam brez RTG slike. Zato lahko odgovorim bolj na splošno: če ste zob začeli zdraviti pred cca dvema mesecema in se v vsem poteku zdravljenja ni nikoli dokončno umiril, to kaže, da se nekje v koreninskih kanalih še zadržujejo bakterije. Razlog je lahko to, da so bili vsi kanali odkriti, pa ne dovolj očiščeni, ali pa kakšen od kanalov sploh ni bil odkrit. Tudi znaki, ki jih opisujete, so znaki vnetja. Kako se bo odvijalo naprej, ne morem napovedati. Možno je, da se bo stanje umirilo, v tem primeru svetujem, da se čez leto dni naredi ponovna RTG slika, saj ni nujno, da se je vnetje tudi pozdravilo (navkljub odsotnosti bolečine). Če pa se stanje ne izboljša (razdraženje zoba po posegu se praviloma umiri v cca 3 dneh), pa je smiselno ponovno obiskati zobozdravnika. Kdaj, je odvisno od tega, kako hude so težave.

LP, dr. Igor Potočnik