Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

zob občutljiv na toplo

Odgovori Nova tema
Default avatar lecy 18 Sep 2014 10:50

Pozdravljeni! Zob spodaj, sedmica, je bil popravljen pred štirimi leti. Eno leto je bilo v redu, od takrat pa se mi pojavljajo občasne bolečine - občutljivost na toploto, ko pride tja topla pijača ali hrana. Zob je bil slikan tri leta nazaj, vendar na sliki ni bilo opraziti nič posebnega. Ta bolečina ni stalna, lahko je več mesecev mir, pol pa pride par dni, ko me zaskeli na toplo. Drugače zob ne boli, tudi na ugriz ne. Pred enim tednom sem imela pregled pri zobozdravniku in mi je rekel, naj zaenkrat še malo počakamo, da če bo začelo slučajno boleti bolj, bomo zdravili zobne kanale. Sedaj pa me zanima, ali je bolje, da bi kar začeli to zdraviti, ali je postopek zdelo boleč, ker mi je zobozdravnik rekel, da to počne brez omrtvičenja? Hvala in lp.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 18 Sep 2014 11:45

Spoštovani,

Načelno se z strinjam z mnenjem Vašega zobozdravnika. Mogoče bi veljalo stanje spet preveriti na RTG sliki, zadnja slika je stara že cca tri leta.
V primeru, da bi bilo zob potrebno zdraviti, pa ne vidim razloga, da se posega ne bi opravil v lokalni anesteziji.

LP, dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lecy 18 Sep 2014 12:56

Hvala za vaš odgovor. Zobozdravnik me ni dal na ponovno slikanje, ampak moram čakati, če se slučajno kaj poslabša. Glede lokalne anestezije pa je rekel, da je dobro, da pacient čuti, ko ga zaboli. Ne vem zakaj tako. Resnično me je strah tega posega, ker je že plomba zelo globoka, vrtanje v to plombo bo boleče, kaj šele sam poseg.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 18 Sep 2014 13:08

Spoštovani,

namen RTG slike bi bil, da se preveri, ali je v zadnjih treh letih že prišlo do poslabšanja stanja. na ta način bi vsaj delno razrešili dilemo, ali je čakanje utemeljeno.

Glede posega brez lokalne anestezije in zanašanja na to, da je instrumentiranje natančno takrat, ko pacienta zaboli, pa lahko rečem le, da tak način dela že vsaj 15 let ni skladen s strokvnimi standardi.

LP, dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh