Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

zob občutljiv na toplo

Default avatar

lecy

Pozdravljeni! Zob spodaj, sedmica, je bil popravljen pred štirimi leti. Eno leto je bilo v redu, od takrat pa se mi pojavljajo občasne bolečine - občutljivost na toploto, ko pride tja topla pijača ali hrana. Zob je bil slikan tri leta nazaj, vendar na sliki ni bilo opraziti nič posebnega. Ta bolečina ni stalna, lahko je več mesecev mir, pol pa pride par dni, ko me zaskeli na toplo. Drugače zob ne boli, tudi na ugriz ne. Pred enim tednom sem imela pregled pri zobozdravniku in mi je rekel, naj zaenkrat še malo počakamo, da če bo začelo slučajno boleti bolj, bomo zdravili zobne kanale. Sedaj pa me zanima, ali je bolje, da bi kar začeli to zdraviti, ali je postopek zdelo boleč, ker mi je zobozdravnik rekel, da to počne brez omrtvičenja? Hvala in lp.
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovani,

Načelno se z strinjam z mnenjem Vašega zobozdravnika. Mogoče bi veljalo stanje spet preveriti na RTG sliki, zadnja slika je stara že cca tri leta.
V primeru, da bi bilo zob potrebno zdraviti, pa ne vidim razloga, da se posega ne bi opravil v lokalni anesteziji.

LP, dr. Igor Potočnik
Default avatar

lecy

Hvala za vaš odgovor. Zobozdravnik me ni dal na ponovno slikanje, ampak moram čakati, če se slučajno kaj poslabša. Glede lokalne anestezije pa je rekel, da je dobro, da pacient čuti, ko ga zaboli. Ne vem zakaj tako. Resnično me je strah tega posega, ker je že plomba zelo globoka, vrtanje v to plombo bo boleče, kaj šele sam poseg.
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovani,

namen RTG slike bi bil, da se preveri, ali je v zadnjih treh letih že prišlo do poslabšanja stanja. na ta način bi vsaj delno razrešili dilemo, ali je čakanje utemeljeno.

Glede posega brez lokalne anestezije in zanašanja na to, da je instrumentiranje natančno takrat, ko pacienta zaboli, pa lahko rečem le, da tak način dela že vsaj 15 let ni skladen s strokvnimi standardi.

LP, dr. Igor Potočnik