Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Mrtev zob

Default avatar

Zoja30

Pozdravljeni,

ne vem več na koga naj se obrnem, ampak resnično sem obupana. Pred 1 letom mi je zobozdravnik zdravil dvojko zgoraj in ugotovil, da je zob mrtev. Ampak od takrat z mojim zobom nekaj ni v redu. Na dotik, ugriz ali če potrkam po njem, me boli. Zamenjala sem zobozdravnika in zdaj mi zob ponovno zdravi in čisti kanale. Slika ne kaže, da bi bilo kaj narobe s korenino. 1-2 cm nad začetkom dlesni se mi je naredila bulica, ki je potem izginila, ko mi je zdajšnja zobozdravnica predpisala antibiotik. Zdaj pa spet čutim, da se ponavlja in tam me na otip neprestano boli že eno leto. Bojim se, da gre za tkivo ob zobu, ampak ona pravi, da ni možno videti tega na sliki, ker gre za mehko tkivo. Namiguje mi na to, da bo treba zob izdret. Jaz tega enostavno ne morem sprejeti, ker gre za dvojko. Prosim Vas, če mi lahko vsaj malo pomagate kaj naj storim, ker se bojim, da me ne jemljejo resno, meni pa že močno udarja na psiho vse to.
Če so kanali očiščeni in če s samim zobom ni nič narobe, kaj je lahko narobe? Kost, tkivo? Bi se na 3D sliki videl problem? Na koga naj se obrnem, da me bo vzel resno?

Hvala Vam za odgovor.
LP
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

glede na opisane zaplete pri zdravljenju, velja pomisliti tudi na navpično poko korenine. Predlagam, da naredite CB CT RTG sliko (torej tridimenzionalno sliko) zoba, kar je tudi sicer priporočilo pri zdravljenju zob, kjer prihaja do zapleta. Poko korenine sicer redko vidimo tudi na 3D sliki, so pa vidne posledice poke (torej vnetna resorpcija kosti ob poki), kar na klasični RTG sliki praviloma ni vidno.

LP, dr. Igor Potočnik
Default avatar

Zoja30

Najlepsa hvala za hiter odgovor. Mi lahko samo prosim poveste, ce se da to pozdravit in kako?
Naj grem k endodontu?

Lep pozdrav in se 1x hvala.
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

z zdravljenjem navpičnih pok nimamo najboljših izkušenj. V nekaterih primerih (odvisno od poteka in dolžine poke) je zdravljenje možno, vendar z nepredvidljivim izidom.

Menim, da je endodont najboljši naslov za Vašo težavo.

LP, dr. Igor Potočnik
Default avatar

zobna miška

Zdravo!

Žal sem ena izmed tistih nesrečnežev, ki jih kljub redni higieni mučijo stalne težave z zobmi. Pri svojih 25 letih imam že par mrtvih zob. Zanima me koliko časa povprečno še zdržijo taki zobje preden se odkrušijo ali morajo ven? Kaj lahko naredim sama oz. naredi moj zobozdravnik, da bi čimdalj obdržala take zobe?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

Kako dolgo se zdravljeni zobje obdržijo, je odvisno od dveh dejavnikov. Prvi je uspešnost zdravljenja: eno leto po končanem zdravljenju rutinsko preverjamo uspešnost z RTG sliko, na kar se vse prevečkrat pozablja. Tudi če zdravljenje ni bilo uspešno, ni nujno, da bo tak zob boleč, težave se lahko pokažejo šele čez leta. Večkrat pa je takrat že prepozno, da bi zob še lahko rešili. Ko potrdimo uspešnost zdravljenja, pa iz tega vidika ni razlogov, da bi imel tak zob kaj krajšo življenjsko dobo v primerjavi z vitalnimi zobmi.
Drug dejavnik je mahanski in je odvisen od tega, koliko naravne zobne je ostalo po zdravljenju. To pa je v največji meri odvisno od obsežnosti kariozne lezije, ki je praviloma vzrok, da je bilo potrebno koreninsko zdravljenje. Več je naravne zobne krone, bolj predvidljivo jo je mogoče restavrirati, manj je možnosti, da se bo zob odkrušil ali zalomil. Vaš zobozdravnik pa na obstojnost zdravljenega zoba vpliva tako, da izbere ustrezno rešitev in jo kvalitetno izvede.

Sama lahko na obstojnost zdravljenjega zoba največ vplivate z ustrezno ustno higieno. Dejtvo je, da je za to, da je zdravljenje korenin sploh potrebno, največkrat kriv zobni karies. Le-ta pa je največkrat posledica neustrezne higiene. Žal ni pomebno le to, da zobe redno čistimo, še pomebneje je to, da zobe takrat, ko jih čistimo, tudi očistimo.

LP, dr. Igor Potočnik