Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

info

Default avatar

lolyy

Spoštovani,

mene pa zanima, če je to res, da kljub temu, da imaš nekaj zob zdravljenih, da predstavljajo nevarnost za organizem? Češ, da se nikoli ne more tako sčistiti korenina, da ne bi bilo nič bakterij? Res lahko pravilno zdravljeni zobi v ustih ostanejo vse življenje?
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

stališča, ki jih navajate, niso nova. Temeljijo na nekaterih raziskavah, opravljenih okrog l. 1920, ki so dokazano strokovno neustrezne. Danes taka stališča zagovarjajo predvsem zdravilci alternativne medicine, žal pa tudi nekateri, na srečo redki, zobozdravniki. Torej zgodba ni nova, občasno (na cca 10-15 let) se pojavi val zagovornikov te teorije in enega takih trenutno opažamo v našem prostoru.
Strokovna stališča s tem v zvezi so jasna in nedvoumna: Uspešnost zdravljenja zob je visoka (na specialistični ravni presega 90% primerov žal 100% uspešnost v klinični medicini ne obstaja) in obširno dokazana v strokovni literaturi. Torej lahko z gotovostjo trdimo, da uspešno ozdravljen zob ne predstavlja nevarnosti za sistemsko zdravje. Uspešnost zdravljenja preverjamo z RTG sliko (tudi 3- dimenzionalno, če je potrebno), rutinsko leto dni po zdravljenju. V primeru, da v obzobnih tkivih ne opažamo vnetnih sprememb, je trditev, da tak zob povzroča vnetja drugje po telesu (ob samem zobu, ki naj bil bil izvor žarišča, pa ne) nelogična in strokovno neutemeljena. Na drugi strani, v strokovni literaturi ne najdemo kliničnih raziskav, ki bi kakorkoli utemeljevala stališče, da je uspešno ozdravljen zob bakterijsko žarišče. Tudi metode, s katerimi ugotavljanjo, ali je zdravljen zob žarišče (npr.Orotox) so strokovno gledano anekdotitčne.
Na drugi strani pa drži, da je zadostno, ali popolno odstranitev bakterij iz nekaterih zob (predvsem kočnikov), težko doseči. Pri zobeh, ki imajo več koreninskih kanalov, ukrivljene korenine, je zdravljenje zahtevno, česar se žal veliko zobozdravnikov ne zaveda dovolj. Za zdravljenje zob z zahtevno anatomijo je priporočljiva uporaba operativnega mikroskopa in drugih tehnoloških pripomočkov. Menim, da je glavna težava pri zdravljenju zob nenatančno delo in nekontroliranje uspešnosti zdravljenja po enem letu. V takih primerih pa je zob lahko bakterijsko žarišče. Mnenja o tem, ali tak zob lahko pozroča sistemske bolezni, pa so deljena. Medicina dokazov za to zaenkrat nima.

Naj zaključim: koreninsko zdravljenje zob je varna in predvidvidljiva metoda, če je opravljena strokovno natančno. Uspešno ozdravljen zob ne predstavlja nevarnosti za organizem. Zagovorniki stališč, ki jih predstavljate v vašem vprašanju, ne ponujajo resne strokovne utemeljitve le-teh. V podkrepitev napisenaga lahko na spodnji povezavi najdete tudi stališče Ameriške endodontske zveze: http://www.aae.org/uploadedfiles/clinic ... safety.pdf

Lep pozdrav, dr. Igor Potočnik
Default avatar

miki99

Spoštovani,

Zanima me ali bi se moralo vsak zob, ki je bil zdravljen čez 1 leto z rtg sliko kontrolirat. Očitno nisem imel sreče in sta me začela boleti skoraj istočasno 2 zoba, šestica zgoraj in petica spodaj. Spodaj sem imel granulom - 4 x zdravilo, čiščenje kanalov z iglicami, pilicami.., zgoraj 2 x zdravilo - ni bil granulom Ali to pomeni, da bi si moral oba zoba kontrolirati ali samo v primeru granuloma?

Hvala za odgovor.
Default avatar

igorpotocnik

Strokovna doktrina določa kontrolno RTG sliko 1 leto po zdravljenju ne glede na to, ali zob povzroča težave ali ne. Dejstvo, da zob (trenutno) ne povzroča kliničnih težav, ša ni zagotovilo, da je bilo zdravljenje uspešno, kar utemeljuje RTG slikanje. Žal se v dnevni praksi to ne izvaja dosledno, razlogi so delno tudi na strani neurejenih plačil za kontrolni pregled. Kolikor mi je znano, se tudi to vprašanje ureja. Tudi če to vprašanje (še) ni sistemsko urejeno, ali vas vaš zobozdravnik na to dejstvo ni opozoril, priporočam, da tako slikanje opravite samoiniciativno. Klinične težave z neuspešno zdravljenim zobom se lahko pojavijo tudi leta kasneje, ko pa je za ukrepanje (ponovno zdravljenje, apikotomija) večkrat že prepozno.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik
Default avatar

miki99

Ali je dovolj navadna rtg slika ali tridimenzionalna?

Hvala in lep pozdrav,
Default avatar

igorpotocnik

Rutinsko delamo lokalno sliko, če iz lokalne slike ni mogoče oceniti stanja, potem predlagamo CB CT.

LP, dr. Igor Potočnik