Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

težave z zobom in ušesi

Default avatar

lina99

Pozdravljeni,


prosim Vas za nasvet in mnenje. Stara sem 22 let in decembra me je rahlo bolela zgornja L6- odšla sem k zobozdravnici, ki mi je odprla zob in naletela na karies, ki naj bi ga očistila. Čez en mesec so se težave spet pojavile in sem zopet obiskala dežurno zobozdravnico, ki mi je zob spet odprla (do konca!), rekla da nič ne vidi in da ne upa dalje vrtati, da ne bi poškodovala živca. Dala mi je zdravilo in zob zaprla s provizorično plombo. Ves čas, do maja, me je zob sem pa tja malo bolel- vendar nič kaj hujšega, vedno sem tudi lahko spala in nisem jedla protibolečninskih tablet. Konec maja sem se odločila nadomestiti plombo s stalno- odšla sem k privat zobozdravnici, saj sem bila veš čas malce zaskrbljena glede tega, da me zob ne bo bolel med izpitnim obdobjem. Odprla mi je zob in naletela na karies (ki mi ga prvi dve zobozdravnici) očitno nista odstranili ali pa je nastal takrat? (to ne vem). Povedala je tudi, da je ob odstranitvi provizorija iz zoba prišel rahel smrad in da načeloma ne bi smela imeli težav, a je rizično, ker je zob bil skopan prav do vhoda v kanale, oz. do živca. Zob mi je zaprla s stalno plombo. Že naslednji dan so se začele pojavljati spet bolečine, vendar ne preveč hude, zob je bil zelo občutljiv na mrzlo/ toplo. Verjetno je bolečino povišal še psihični dejavnik, saj sem bila zelo panična, da to uredim, da so se bližali izpiti. Kličem zobozdravnico, mi reče, da naj počakam še nekaj dni- da sem verjetno pod pritiskom zaradi faksa. Bolečina ni ponehala. Moram povedati, da jo nikoli nisem čutila zelo močno- zob na dotik ne boli in tudi ko jem me ne boli- samo včasih, ko na določen način ugriznem.
3x sem šla k zobozdravnici (ves ta čas bolečina ni popuščala), sevala pa je (po mojem) iz zoba do ušeš ali pa do glave...na trkanjem zob nič ne boli, njeno mnenje je bilo, da je zob načeloma ok (ne izključuje sicer možnosti, da je vzrok bolečine zob)- rekla je, da če bi bil živec vnet ali poškodovan, bi na trkanje skočila s stola, mene pa niti malo ne zaboli. Lahko bi odstranila živec, a je svetovala, da počakam, da minejo izpiti in stres in me napotila k osebnemu zdravniku- da je morda vzrok bolečine uho. Seveda sem šla tudi tja, misleč, da boli uho (glava ni več bolela)..uho je brez problema, ni vneto. Živela sem v veri, da je zob ok in da je problem uho. Tudi zdravnica je rekla, da je morda vzrok bolečine psihični in takrat sem to verjela in ves čas izpitov upala, da bo ob koncu bolečina minila (povedati moram, da sem med izpiti pod stresom in da sem bila res od januarja obremenjena kako bo z zobom in si faks ženem h srcu). Med izpiti je bilo zelo težko, bolečina je bila prisotna, a ni bila vsak dan- npr. bolelo je 2-3 dni in potem nekaj dni mir. Ko sem končala z izpiti sem šla najprej na ORL- uho brez problema- kot otrok sem imela velikokrat vneta in vem, da je bolečina drugačna, saj je ta pekoča- ni tako močna, a nadležna. Protibolečinske tablete ne pomagajo- imela sem tudi kapljice za uho in ni učinka. Od konca izpitov je minilo že dva tedna, bolečina je še tu in zdi se mi vedno hujša. Tudi prisotna je že več kot en teden (prej je bila vmes pavza)- čez cel dan (spim lahko) in ne prepoznam, da bi jo kaj sprožilo. Ko sem ven, se zamotim (boli še vedno), a jo lažje prenašam- ko pa sem sama doma, se mi zdi huje. Čutim, da izbira iz zoba in se pomika proti ušesu (je pekoča), kdaj se mi zdi, da boli samo uho, kdaj, da samo zob. Zob pa še vedno se boli na dotik in jem lahko nanj (razen včasih zelo zaskeli, da se kar potresem). Sem že zelo obupana glede te zadeve, saj mi zdravniki rečejo, da takega primera še ni bilo in da ne vemo kaj bi lahko bilo narobe. Včeraj sem šla še na KO za oralno kirurgijo, kjer so mi slikali zob in zdravnik ni videl posebnosti (res pa je rekel, da je slaba slika), spet ne boli na trk in vitalitetni test ni pokazal razlike z ostalimi zobi. Ćutim, da bolečina seva iz te strani, a zob me direktno na dotik ne boli in zato tega ne morem oceniti.
Zanima me Vaše mnenje- ali je mogoče, da zob na dotik, na trk ne boli, a se nekaj dogaja v živcu in zato pekoča bolečina seva v uho (zobozdravnica je že rekla, da upa, da bo ok, a je rizično, ker je bil zob odprt do vhodov v kanal in ker je bil smrad- torej bi lahko šlo nekaj naprej (verjetno je mislila, da upa da ni šel naprej karies?))? Res sem že obupana. Ali menite, da bi bolečina res lahko bila psihična (čeprav dvomim, ker nisem bila nič drugače obremenjena kot ponavadi (vedno sem bila zdrava) in res mislim, da je vsak med izpiti pod stresom- itak pa je zdaj že mimo, bolečina še vedno prisotna). V primeru, da je vzrok zob, bi bilo potrebno iz zoba vzeti živec, a tega nočem, če nisem prepričana, da je res zob. Ali se da to kako preveriti, ker na rtg se ne vidi dobro (oz.mi je rekel osebni zdravnik, da se tega baje ne vidi).?

Upam, da Vam je situacija razumljiva in hvala za odgovor!
Default avatar

igorpotocnik

Pozdravljeni,

vaša težava presega namen tega foruma. Upam, da razumete, da na osnovi dopisa, brez kliničnega pregleda in ne da bi videl Rtg slike, ne morem razrešiti težav, ki jih več zobozdravnikov dosedaj ni uspelo.
Vsekakor predlagam, da se oglasite pri specialistu endodontu, ki bo potrdil ali izključil zob kot vzročnik težav.
Moj predlog bi bil, da se stanje preveri tudi na tridimenzionalni rtg sliki (cb ct slika), saj lokalna slika večkrat ne pokaže vsega. Nadaljnje odločitve so v največji meri odvisne od izvida 3D slike.

Lp, dr. igor potocnik