Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Bula pri korenini

Default avatar

malarozica

Pozdravljni!

Pri korenini mrtvega zoba se mi je naredila bula ki sem jo začutila tako ker mi je nekako zategovalo dlesen. Bula je trda iz nje nič ne teče prav tako me ne boli zob. Me pa boli obraz nad to bulo Zdi se mi, da je nekoliko zatečen vse do očesa. Namen imam takoj ko bom lahko obiskati zobozdravnika, me pa zanima kaj bi to lahko bilo. Čudno mi je predvsem zato, ker me noben zob ne boli, me pa nekoliko skeli

Hvala za odgovor.
Default avatar

igorpotocnik

Pozdravljeni,

po opisanem sodeč gre verjetno za vnetje ob vršku korenine (granulom ). To, da ni boleče ni nič neobičajnega, saj taka vnetja v večini primerov potekajo neboleče.
Za kaj natančno gre, pa bo ugotovil Vaš zobozdravnik na RTG sliki zoba.

LP, dr. Igor Potočnik