Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

vprašanje

Default avatar

jasmina1

spoštovani!

v juliju 2012 sem zaradi bolečin in občutljivosti dobila belo plombo na 7ici zgoraj.
pred tem, sem že imela identične težave z tem istim zobom. prav tako se sedaj pojavljajo že nekaj časa. rahla bolečina, motečo hranjenje ter občutljivost pri tekočini. obenem pa sem opazila, da je zob po navpičnem počen. k zobozdarvnici sem naročena konec januarja zaradi zobnega kamna. kaj mi svetujete?! bojim se da bi se zob zlomil, glede na to, da je navpično počen po celi 7ici. razpoka je vidna in se jo da občutit. od česa ppride do tega, ter vaše cenjeno mnenje prosim. lp
Default avatar

igorpotocnik

Pozdravljena,

občutljivost zob po plombiranju je v največji meri odvisna od tega, kako močno je prizadeta pulpa zaradi kariesa, ki je bil (najverjetneje ) razlog za plombiranje. Tega med plombiranjem ne moremo ugotoviti. Če je zobna pulpa še v dobrem stanju, se občutljivost, ki jo povzroči popstopek plombiranja umiri v večini primerov nekaj tednov po plombiranju, včasih pa občutljivost traja tudi do nekaj mesecev. Če se občutljivost ne umiri, pomeni, da je zobna pulpa prizadeta že do te mere, da ni realno pričakovati, da se bo opomogla. V tem primeru je smiselna odstranitev bolnega živca iz zoba.

Poka, ki jo opisujete, se najverjetneje nahaja v sklenini. Gotovo v manjši meri vpliva na občutljivost, ni pa glavni razlog.

Ali je iz vašega zoba že potrebno odstraniti živec, pa bo najbolje ocenil vaš zobozdravnik pri kliničnem pregledu.

Lep pozdrav,

dr, Igor Potočnik
Default avatar

jasmina 1

Hvala za odgovor. Nazadnje pred cca 6 meseci je bil zob se "ziv". Predvidevam da pomeni da je bil zivec takrat se ziv. Kako oa se idstrani zivec? Je bolec poseg? Partner pravi, da jw zelo bolec poseg in da mu anestetik ni orijel ter je dobesedno cutil iglo, zato je prekinil z posegom. Da naj raje dam odstranit zob. Ce je ees bolece, res vidim raje slednje. Kaj je bolj smiselno? zob je tako ali tako zadaj in ni tako viden. Kako pa ukrepat glede poka v sklenini?
Lp
Default avatar

igorpotocnik

Več o odstranitvi bolnega živca lahko preberete tudi na na spletni strani www.endo.si
Poseg poteka v lokalni anesteziji in je praviloma neboleč. Težave se lahko pojavijo pri spodnjih kočnikih, kjer je tehnika anestezija zaradi anatomskih razmer drugačna. Vendar je tudi v teh primerih mogoče doseči neboleče delo z dodatnimi tehnikami anestezije, kot sta t.i. Intrapulpalna in intraosealna anestezija. Za slednjo je potrebna dodatna oprema, ki pa jo specialisti endodonti praviloma imajo.

Lep pozdrav,

Dr. Igor Potočnik