Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

ponovno zdravljenje korenine/puljenje zob-a

Default avatar

šest

Pozdravljeni.

Pred dnevi se mi je na spodnji šestici odlomil del plombe in zato sem odšla k svoji zobozdravnici,
Ta mi je plombo odstranila in povedala, da mi je očitno ves čas tekla ven neka tekočina in je zato plomba odmajana in se mi je nekaj dlesni zarastlo na zob, kar mi je tudi odstranila. Poslala me je na slikanje zoba in nato je ugotovila, da korenina ni bila dobro zdravljena (prej sem bila pri drugi zobozdravnici) in da polnilo ni tako daleč v globino, kot bi moralo biti (če sem prav razumela). Rekla mi je, da imam premalo zoba, da bi mi naredila plombo in da lahko poskusima z zdravljanjem, drugače pa ga bo potrebno izpuliti, če zdravljenje ne bo uspešno. Govorila je tudi o nekem zatiču, da ga zdaj ni možno narediti. Zanima pa me kaj je možno v obeh primernih narediti. Torej, če je zob ozdravljen uspešno, ali potem tudi naredi ta zatič in prevleko ali je kakšna druga možnost? Zanima me tudi, če mi zob izpulijo, kakšne možnosti so potem na voljo?

Stara pa sem 22let.

Na vas se obračam, ker zobozdravnice nisem prav razumela in je ne dobim na telefon, pregled oziroma zdravljenje pa imam šele čez nekaj časa.

Hvala za odgovor (upam, da nisem preveč zakomplicirala)
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

menim, da je načrt vaše zobozdravnice dober. Očitno gre za neuspešno zdravljenje korenin (prekratko polnilo), zato tak zob ni primeren za izdelavo zatička in protetične oskrbe, ker ga je potrebno najprej pozdraviti. Ali je potrebno za izdelavo krone narediti zatiček, je odvisno od stanja vaše naravne zobne. Takrat, ko jo je dovolj, lahko tak zob tudi plombiramo ali pa pripravimo za krono brez zatička, v nasprotnem primeru pa je potrebno manjkajoči del zoba najprej nadomestiti z zaičkom, na katerega potem namestimo umeten zob. Očitno je vaša zobozdravnica ocenila, da je stanje naravne zobne krone tako, da je potrebna izdelava zatička in krone.

Lep pozdrav,

Igor Potočnik