Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

ponovno zdravljenje korenine/puljenje zob-a

Odgovori Nova tema
Default avatar šest 11 Nov 2013 13:16

Pozdravljeni.

Pred dnevi se mi je na spodnji šestici odlomil del plombe in zato sem odšla k svoji zobozdravnici,
Ta mi je plombo odstranila in povedala, da mi je očitno ves čas tekla ven neka tekočina in je zato plomba odmajana in se mi je nekaj dlesni zarastlo na zob, kar mi je tudi odstranila. Poslala me je na slikanje zoba in nato je ugotovila, da korenina ni bila dobro zdravljena (prej sem bila pri drugi zobozdravnici) in da polnilo ni tako daleč v globino, kot bi moralo biti (če sem prav razumela). Rekla mi je, da imam premalo zoba, da bi mi naredila plombo in da lahko poskusima z zdravljanjem, drugače pa ga bo potrebno izpuliti, če zdravljenje ne bo uspešno. Govorila je tudi o nekem zatiču, da ga zdaj ni možno narediti. Zanima pa me kaj je možno v obeh primernih narediti. Torej, če je zob ozdravljen uspešno, ali potem tudi naredi ta zatič in prevleko ali je kakšna druga možnost? Zanima me tudi, če mi zob izpulijo, kakšne možnosti so potem na voljo?

Stara pa sem 22let.

Na vas se obračam, ker zobozdravnice nisem prav razumela in je ne dobim na telefon, pregled oziroma zdravljenje pa imam šele čez nekaj časa.

Hvala za odgovor (upam, da nisem preveč zakomplicirala)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 11 Nov 2013 15:40

Spoštovana,

menim, da je načrt vaše zobozdravnice dober. Očitno gre za neuspešno zdravljenje korenin (prekratko polnilo), zato tak zob ni primeren za izdelavo zatička in protetične oskrbe, ker ga je potrebno najprej pozdraviti. Ali je potrebno za izdelavo krone narediti zatiček, je odvisno od stanja vaše naravne zobne. Takrat, ko jo je dovolj, lahko tak zob tudi plombiramo ali pa pripravimo za krono brez zatička, v nasprotnem primeru pa je potrebno manjkajoči del zoba najprej nadomestiti z zaičkom, na katerega potem namestimo umeten zob. Očitno je vaša zobozdravnica ocenila, da je stanje naravne zobne krone tako, da je potrebna izdelava zatička in krone.

Lep pozdrav,

Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh