Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

zdravljenje zgornje šestice

Default avatar

anemone

Pozdravljeni,

marca letos mi je zdravnica zaradi kariesa dala začasno plombo. ker je bila dlje časa odsotna me je dolgo prenaročala, nato mi je po treh mesecih dala ponovno začasno plombo in po dveh mesecih še eno.

septembra ko sem ponovno prišla k njej je ugotovila, da bo potrebno zdravljenj zoba in dala v zob zdravilo in čez njega začasno plombo. naročila me je čez 14 dni, nato pa zaradi odsotnosti prenaročila čez dva meseca, kar bo konec novembra. zob me ob visoki ali nizki temperaturi hrane/pijače zelo boli, občutek imam, kot da me bolijo še spodnji zobje na isti strani. Prav tako, me boli še uho na isti strani in mislim, da bi bolečina lahko izvirala iz zoba.

zanima me, ali vredu imeti dva meseca v zobu zdravilo in čez zdravilo začasno plombo?
ker je zavarovalnica plačala zdravljenje tej zobozdravnici in se ne morem na stroške zavarovalnice k drugemu zobozdravniku za zdravljenje me zanima, ali bi bilo bolje, da grem na samoplačniško zdravljenje, saj me skrbi, da bom sicer ostala brez zoba.
Hvala in lep pozdrav
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

najprej opravičilo za pozen odgovor.

Zdravilo, ki ga uporabljamo za zdravljenje koreninskih kanalov je načelno lahko v zobu do cca 3 mesece, če sta izpolnjena dva pogoja: najpomembnejši je, da so bili vsi koreninski kanali najdeni (žal ne navajate kateri zob je v zdravljenju) in pred vstavitvijo zdravila dobro očiščeni. Drugi pogoj je, da je na zobu mogoče izdelati zadovoljivo začasno plombo, ki bo preprečila vdor bakterij iz ust v zob.

Težave, ki jih navajate, nakazujejo, da eden od obeh pogojev ni bil v celoti izpolnjen. Predlagam, da se pred razmislekom o menjavi zobozdravnice z njo posvetujete in jo obvestite o težavah z zobom. V primeru, da težav ne uspeta pravočasno rešiti, pa je na mestu razmislek o napotitvi k specialistu endodontu.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik