Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

zdravljenje osmice

Odgovori Nova tema
Default avatar nebesa 25 Okt 2013 00:38

Pozdravljeni,
zanima me kako, če je sploh možno rešiti, zdraviti kanale osmice (sedmica je že izpuljena),zobozdravnik je namreč rekel , da dveh kanalov sploh ni možno očistiti, in torej ne zdraviti, ne more priti do konca , razen enega kanala.Zobozdravnik, ki sicer ni moj osebni(z njim imam slabe izkušnje z zdravljenjem) je predlagal, kot sem razumela amputacijo dveh kanalov, ob pripombi mlajše kolegice(mogoče še študentke?, da so to možnost na fakulteti samo omenili, da se pa to skoraj ne izvaja več), ki je bila zraven, je tudi sam , ki je sicer že starejši, a po moje izkušen, dejal, da je to res že "passe" in da je to v svoji praksi naredil samo nekajkrat.Zanima me, kaj sploh pomeni amputacija kanala, je to pravi način pri osmici, na kateri bi morali verjetno narediti tudi prevleko, ker je malo sklenine.(In , da se tega skoraj nihče ne bi lotil.)Je smiselno sploh kaj delati na njej, ali je edina možnost ekstrakcija zoba?Lahko
specialist za zdravljenje naredi več, oz. ima kaj več možnosti?In kako do njega,( vas) je to na stomatološki kliniki? Vem, da me moj osebni zobozdravnik ne bi poslal do njega, on samo menja zdravilo za zdravilom.
Res lepa hvala za odgovor.Irena
.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 25 Okt 2013 13:53

Spoštovana,

zdravljenje osmice je lahko težavno. Odvisno je, kakšna je oblika korenin zoba. Nekatere osmice so podobne, kot drugi kočniki, v teh primerih je načelno zdravljenje mogoče. Osmice pa lahko imajo tudi bolj neobičajne oblike, v teh primerih so koreninski kanali pogosto nedostopni čiščenju. O tem, kakšna je oblika vaše osmice lahko sodim le po RTG sliki.
Amputacija je ena od možnosti zdravljenja, ki smo jo v preteklosti uporabljali, danes pa z razvojem tehnologije opustili. Pri zobeh, kjer je odstranitev pulpe v celotnem poteku kanala že vnaprej nepredvidljiva ali nedostopna, pa je to še vedno utemeljen način. Tako so največkrat osmice. Pri tem načinu zdravljenja pulpo v kanalih najprej omrtvimo, nato pa je iz kanala ne odstranjujemo, koreninske kanale pa zatesnimo. Načelno velja, da je tak način zdravljenja prognostično gledano manj uspešen, kar pa ne pomeni, da ni nikoli uspešen.
V specialistični ambulanti je seveda mogoče narediti tudi kaj več, sicer specialistov najbrž sploh ne bi potrebovali. največja razlika je uporaba operativnega mikroskopa, kar pri težko dostopnih kanalih omogoča, da jih lažje najdemo in bolj predvidljivo zdravimo.
Specialistov endodontov v Sloveniji (še) ni veliko, najdete nas na spletu. Naš naslov je www.endo.si

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
cron
Na vrh