Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

zdravljenje korenin

Odgovori Nova tema
Default avatar Tinxy 6 Dec 2011 20:48

Spostovani!

Zanima me, a je potrebno ocistiti in zapolniti vse zobne kanale?

Trenutno mi izbrani zobozdravnik zdravi sestico levo zgoraj, danes mi je zamenjal zdravilo, januarja mi bo dokoncno napolnil kanale. Naj bi jih imela 3.
Vceraj sem bila (zaradi dveh drugih plomb tudi levo zgoraj) pri zasebni zobozdravnici, pokazala sem tudi njej rtg. Sprasevala me je, ce mi polni 3 ali 4 kanale, da imajo sestice velikokrat 4 kanale in da ce mi moj zobozdravnik zdravi samo 3 kanale, naj se potem pri njej oglasim in bova POISKALI se cetrtega. (ocitno se to na rtg sliki ne vidi ali imam 3 ali 4 kanale)

Problem je, da se nocem vmesavati v delo izbranega zobozdravnika, saj sem z njem zelo zadovoljna. Hkrati pa me skrbi, ce ni slucajno res spregledal 4. kanala (dela brez povecave, medtem ko zasebna zdravnica uporablja povecavo in je zelo natancna pri delu). Moti me tudi, da bi hotela zasebna zdravnica odpirati ze zaprt zob.

Je zelo narobe, ce je en kanal nezdravljen? Naj pocakam na konec zdravljenja in naj grem potem vseeno se k zasebni zobozdravnici, da mi poisce morebiten 4. kanal?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 7 Dec 2011 21:42

Spoštovana,

zgornji kočniki imajo v preko 80% štiri koreninske kanale. Namen endodontskega (koreninskega) zdravljenja je odstranitev bakterij iz koreninskih kanalov. Neuspešna odstranitev bakterij iz koreninskega kanal ima lahko za posledico vdor bakterij v okolno kost, kar povzroči periapikalno vnetno lezijo, ki jo pogovorno imenujemo tudi granulom. Uspešnost zdravljenja v največji meri zavisi od natančnosti - v nekaterih primerih je že 1mm neočiščenega koreninskega kanala dovolj, da se zob ne pozdravi. Lahko si predstavljamo, kaj za izid zdravljenja pomeni neodkrit cel koreninski kanal. Težava pri zdravljenju 4. kanala kočnika je, da ga je zaradi različnih možnosti lokacije vhoda, ki ga večkrat zakrivajo naravne dentinske formacije zobne krone in majhnega premera, brez povečave zelo težko odkriti. Tudi na klasični RTG sliki ga praviloma ne vidimo. To je eden od razlogov, zakaj v specialistični endodontski ordinaciji uporabljamo operativni mikroskop, s katerim zob vidimo do 24-krat povečan. V nekaterih primerih pa je 4. kanal mogoče ustrezno obravnavati tudi s pomočjo povečevalnih lup (2-4-kratna povečava). Strokovna literatura potrjuje, da odkritje in zdravljenje 4. kanala ključno vpliva na izid zdravljenja zgornjih kočnikov, kar potrjujejo tudi lastne izkušnje.
Za prognozo zdravljenja bo najbolje, če se o tem pogovorite z zobozdravnikom že pred zaključkom zdravljenja, saj je kasnejše odkrivanje 4. kanala precej bolj zahtevno. Menim, da je zaradi visoke pojavnosti 4. kanala pri zgornjih kočnikih zobozdravnikova dolžnost, da vam pojasni, da ga ni odkril in predlaga napotitev v ordinacijo, ki je ustrezno opremljena za zahtevna koreninska zdravljenja. V razvitih državah (npr. ZDA, Skandinavija) je napotitev na koreninsko zdravljenje kočnikov k specialistu endodontu običajna praksa.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 16032904 15 Feb 2012 14:54

Spoštovani

Tudi jaz bi želela nekaj vprašati in bom zelo vesela, če mi odgovorite.

Stara sem 44 let. Pred petimi leti sem si privat zdravila desno zgornjo šestko. Zobozdravnik mi je zdravil tri kanale. Ker me je zob še vedno bolel sem ga ponovno obiskala- spet novo zdravljenje treh kanalov. Tudi tokrat ni bilo veliko kaj boljše. Zob me je še vedno bolel. Potem se je stvar omirila. Poleti sem redko kdaj čutila bolečino na mraz , pozimi pa je vedno slabše. Vendar potrpim, saj nočem ostat brez zoba. Zdaj ko sem prebrala vaš članek sem pomislila, da imam tudi sama mogoče še četrti kanal.
Prosim povejte mi kaj mi je storiti, naj potrpim ali naj ponovno obiščem zobozdravnika. Lahko morda pridem k vam in kakšni bi bili stroški.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 20 Feb 2012 18:50

Spoštovana,

glede na opisane znake je vzrok najverjetneje neodkrit in nezdravljen četrti kanal. Rayiskave so nedvoumno potrdile pristnost četrtega kanala pri zgornjih kočnikih v več kot 90% primerov in posledično značilno večjo uspešnost endodontskega zdravljenja v primerih, ko so bili zdravljeni vsi štirje koreninski kanali.
Težava pri odkrivanju četrtega kanala je, da ga je s prostim očesom največkrat težko ali celo nemogoče odkriti. Zato v specialistični ordinaciji uporabljamo operativni mikroskop, s katerim zob vidimo do 24-krat povečan.
Svetujem Vam pregled pri specialistu endodontu, če boste izbrali našo ordinacijo, bi stroški takega zdravljenja znašali od 330 - 580 EUR, odvisno od tega, ali so zaradi neodkritega četrtega kanala ponovno okužene že obstoječe polnitve ostalih koreninskih kanalov in jih je zato potrebno zamenjati. Postopek zdravljenja traja cca 2 uri. Več o poteku zdravljenja si lahko preberete tudi na naši spletni strani www. endo.si, kjer najdete tudi kontaktne podatke.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Štajerec12 3 Maj 2012 22:08

Spoštovani,

danes sem obiskal svojega izbranega zdravnika, ker se mi je odlomil zob. Mislim da govrimo o sedmici zgoraj. Zobozdravnik mi je rekel, da bo moral odstraniti živec v zobu, vstaviti štift in vstaviti umetni zob. Tako mi je danes očistil tri kanale (tako sem razumel med pogovorom z njim in sestro). Kaj tudi tu obstajajo štirje kanali kot pri šestici? Pa še to bi rad vprašal, sedaj me ob pritisku na zob ta kar precej boli. Ali je po tem čiščenju in vstavitvi zdravila (tako mi je rekel, da je vstavil zdravilo) to normalno, da me boli ob pritisku nanj? Ali je to ker je zob razdražen?

Hvala za vaš odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 6 Maj 2012 17:23

Spoštovani,

po odstranitvi živca iz zoba se večkrat pojavi bolečina, ki traja 2-3 dni (lahko tudi močnejša) in se nato umiri. Takega poteka ne smatramo za zaplet. Vztrajanje ali stopnjevanje bolečine pomeni, da živec ni bil odstranjen v celoti: bodisi iz kanalov, ki so bili čiščeni, ali pa je prisoten še dodaten kanal, ki ga zobozdravnik ni odkril. Tudi sedmica ima v več kot polovici primerov četrti kanal. Vsekakor je smiselno, da s cemetiranjem zatička počakate, dokler se stanje zoba ne umiri.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lea_ 30 Avg 2012 10:20

Spoštovani,

Pred pol leta mi je šolska zobozdravnica zdravila zobne korenine na sedmici levo zgoraj. Poseg je bil zaključen in od takrat nisem čutila nobenih bolečin. Vseeno pa od časa do časa začutim okus po nečem kemičnem (spominja me na belilo s katerim mi je razkuževala kanale). Zanima me, ali je potrebno ukrepati, saj plomba mogoče premalo tesni, ali je stanje nezaskrbljujoče? Zobozdravnica mi nadaljnih zdravljenj ni omenjala in mislim da je plomba stalna.
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 30 Avg 2012 16:42

Spoštovana,,

po opisanem sodeč lahko sklepam, da je bilo koreninsko zdravljenje uspešno, dokončen odgovor na to bo dala kontrolna RTG slika eno leto po zdravljenju.
Težave so lahko povezane z netesno plombo, kot navajate, druga možnost pa je zastajanje hrane ob novi plombi, kar včasih daje podobno sliko.
Najlažje bo, če se oglasite pri svojem zobozdravniku, ki bo stanje preveril, mogoče bo potrebna RTG slika, ki najbolje pokaže tesnitev plombe na mestih, ki so pri kliničnem pregledu nedostopna.

Lep pozdrav,

Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 3 Okt 2016 14:16

Spoštovana,

četrti kanal kočnika je smiselno zdraviti, dobro pa se je prej prepričati, ali dejansko obstaja. Pri večini prvih zgornjih kočnikov ga najdemo, pri čisto vseh pa ne. Ali četrti kanal dejansko obstaja, ni razvidno iz klasične RTG slike, vidimo pa ga na 3D RTG sliki (CB CT). Najlažje bo, če se o tem najprej pogovorite z Vašim zobozdravnikom in se dogovorita, ali je zdravljenje smiselno nadaljevati pri specialistu endodontu.

LP, Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh