Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Zdravljenje in močna bolečina

Default avatar

Nedelja

Spoštovani!

Pišem vam, ker bolečina ne poneha kljub zdravljenju zoba. V nedeljo sem zaradi nevzdržne bolečine morala iti na urgentno zobozdravstveno ambulanto, kjer so mi odprli zob. Včeraj mi je moj zobozdravnik zob oz. korenine prečistil in vstavil zdravilo ter zaprl z začasno plombo. Vendar pa bolečina nikakor ne poneha, pa me zanima, kaj bi lahko bil vzrok, saj si je zobozdravnik res vzel čas (zob sem tudi slikala) in se potrudil. Ali je možno, da zob rabi le nekoliko več časa zaradi hudega vnetja? Ali je lahko problem še v katerem drugem zobu (namreč bolita me obe čeljusti)? Zaradi bolečine razmišljam, da bi šla nazaj k zobozdravniku, vendar ne vem, ali sem le neučakana.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,
Žal imam za odgovor premalo podatkov, ne navajate za kateri zob gre, potreboval bi tudi rtg sliko. Bolečina je največkrat posledica okužbe, ki je instrumentiranje ni doseglo. Lahko gre za kakšen neodkrit kanal, resistentno okužbo ....
Običajno pri takem zapletu predlagamo 3D rtg sliko zoba.

Lp, Igor Potočnik