Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Boleča dlesen ob korenini zoba

Default avatar

Traktorist

Pozdravljeni!
En mesec po končanem koreninskem zdravljenju me še vedno boli okoli korenine zdravljenega zoba. Dlesen je tudi zatečena kot, da bi bilo vnetje. Ko sem bil zadnjič pri zobozdravniku, sem že imel iste težave in mi je zobozdravnik zagotovil, da se bo stanje umirilo. Po enem mesecu ne čutim izboljšanja. Ali je to običajno po takem zdravljenju in po kolikšnem času naj bi se stanje umirilo? Hvalaza odgovor. LP
Default avatar

igorpotocnik

Pozdravljeni,

če je en mesec po zdravljenju stanje še vedno nespremenjeno oz. se slabša, je najbrž nekaj narobe. Možnosti sta dve: v koreninskem kanalu se še vedno nahajajo bakterije (prekratka polnitev, neodkriti kanali, če ima zob več korenin...). V tem primeru je smiselno zob ponovno zdraviti. Boleča dlesen vzdolž korenine pa je sumljiva za vzdolžno poko korenine. Poke na običajnem RTG praviloma ne vidimo. Zasto predlagam 3D RTG sliko (CB CT RTG slika), ki bo preverila obe možnosti.

LP, dr. Igor Potočnik