Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Bolečine po puljenju zoba

Default avatar

naja1707

Spoštovani,
pred tremi dnevi so mi na čeljustni kirurgiji odstranili dvojko zgoraj, ki je imela zatič in prevleko. Nad vrškom korenine je bilo kronično vnetje. Ko je anestezija popustila, pa sta me začela boleti še sosednja zoba enka in trojka. Na trojki se je bolečina že nekoliko umirila, vendar na enici še vedno vztraja že tretji dan in precej boli na dotik.
Tudi rana še boli, ta po posegu ni bila šivana. Včeraj sem obiskala dežurno zobozdravnico, ki pravi da naj rano pustim pri miru, naj je ne izpiram, da vnetja ni videti. Ko sem vprašala še za bolečine v enki ki jih pred posegom ni bilo, mi je govorila o ligamentih...sicer nevem kaj to je in da naj zob pustim pri miru in naj jem le mehko hrano.
Prosim za vaše mnenje glede bolečin v enki, bojim se da ne izgubim še tega zoba.
Lep pozdrav
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovani,
le na podlagi opisa težko ocenim vzrok težav, odgovorim lahko bolj načelno. Če je zobozdravnica v dežurni ambulanti ocenila, da ne gre za vnetje pooperativne rane (kar je najpogosteje vzrok za pooperativne bolečine), se verjetno ne dogaja nič posebnega. Ker se zoba nahajata v okolici operativne rane, je to že samo po sebi dovolj za težave. Nekaj podobnega, kot če se se z golenjo zadanete v rob mize, bo noga še nekaj dni občutljiva. Možno je, da je pri luksacijo zoba prišlo do obremenitev na sosednje zobe, kar lahko povzroči pogodbo ligamenta zoba (torej vlaken, s katerimi je zob vpet v kost), kar lahko za nekaj časa zavleče umirjanje poopertivne rane.
Glede na opis, ki ga podajate, je nasvet s čakanjem na mestu. Če pa se stvari v naslednjih nekaj dneh ne umirije, pa spet obiščite vašega zobozdravnika, da ugotovi natančen vzrok težav.

dr. Igor Potočnik