Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

enica

Default avatar

neve1234

Pozdravljeni!
Pred tremi tedni me je petletni sin ob odrivu s tal z glavo butnil v brado. Kot se je izkazalo je desna enica brez živca, zobozdranik mi je zob odprl in "sčstil kanale"; kako se temu v praksi strokovno reče, žal ne vem. Moje vprašanje oziroma bojazen je sledeča: kaj lahko pričakujem v zvezi z zobom oz. ali je upravičena moja bojazen, da se bom morala soočiti s prevleko, ki je sicer po vsej verjetnosti še leta ne bi potrebovala glede na to, da sicer (zaenkrat) še nimam problemov z zobmi. Niti predstavljala si nisem, kaj se tekom igre lahko zgodi, kaj šele, kakšne bodo posledice.
V naprej hvala za odgovor.
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

ali bo zob potreboval krono, je odvisno od tega, koliko naravne zobne krone je bilo izgubljeno. Tudi če je bilo na zobu opravljeno koreninsko zdravljenje, to ne pomeni, da je edina možnost za restavracijo zoba krona. Manjše zalome zobne krone je mogoče nadomestiti s plombo, pri večjih pa se priporoča krona.

LP, Igor Potočnik
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,
kako dolgo boste z zobom grizla jabolka, pa ne znam napovedati.

LP, dr. Igor Potočnik