Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

neprehoden kanal

Default avatar

zobnavila

Pozdravljeni!
Dobila sem napotnico za endodonta. Gre za zdravljenje sedmice zgoraj. Do sedaj je bila opravljena trepanacija, menjava zdravila 3x (Ca(OH)2) in endodontska drenaža. MB in DB kanala sta prehodna, P kanal pa neprehoden. Diagnoza: kronični apikalni parodontisis. Pri zadnjem poskusu čiščenja neprehodnega kanala se je zobozdravnici v korenini zoba zalomil instrument. Zobozdravnica bi prehodna kanala naslednjič zaprla, neprehodnega z zalomljenim inštrumentom pa prepustila endodontu. Problem je, ker imam datum prvega pregleda pri endodontu šele v decembru. Glede na to, da en kanal ni zdravljen in da gre za vnetno žarišče, me skrbi, če je res v redu, da tako dolgo čakam. Poleg tega je datum v decembru šele za prvi pregled, resnično zdravljenje pa se bo lahko pričelo (glede na trenutne čakalne dobe) šele čez leto in pol.
Zaradi dolgih čakalnih dob razmišljam o obravnavi v tujini. Ali menite da je to smiselno ali pa bo čisto OK, če počakam na december oz. na redno zdravljenje v Sloveniji?
Zanima me tudi vaše mnenje glede različnih pristopov k zdravljenju. Opažam, da specialisti endodonti opravijo koreninsko zdravljenje (čiščenje kanala in zapiranje kanala) v enkratnem obisku, medtem, ko osebni zobozdravnik zdravi zob več mesecev (menja zdravilo). Predvidevam, da je to mogoče zaradi specialnih instrumentov s katerimi delajo endodonti?
Na koncu bi me zanimalo še vaše mnenje glede cen endodontskih storitev, ki zelo variirajo. Ali je mogoče opraviti endodontsko zdravljenje trokorenskega zoba za 250 EUR?
Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

igorpotocnik

Pozdravljeni,
čakalne dobe so v Sloveniji pereč problem, na področju specialističnega endodontskega zdravljenja pa še posebej izrazit. Osebno sem zadržan, da se bodo stvari kmalu uredile.
Ali se bo stanje pri vašem zobu zapletlo, če čakate cca dve leti, ne znam odgovoriti. Odvisno je od tega, ali se v delu korenine nad zalomom instrumenta še nahajajo bakterije, ki niso bile očiščene. Zagotovo pa je verjetnost za zaplet večja.
Odstranjevanje zalomljenega instrumenta je tehnično zahteven poseg saj zahteva uporabo operativnega mikroskopa ter obravnavo pri izkušenem specialistu. Posledično je tudi cena posega visoka. Podobno kot v Sloveniji, se tudi v tujini cena in kvaliteta zdravljenja razlikujeta od ordinacije do ordinacije. Če imate v mislih zahodne države, bo cena posega bistveno višja, kot v Sloveniji. Če pa imate v mislih države južno od Slovenije, pa je moje mnenje zadržano. Kolikor mi je znano, so izkušnje z delom z operativnim mikroskopom omejene, npr. na Stomatološki fakulteti v Zagrebu še nimajo operativnega mikroskopa (v Sloveniji smo s takim delom začeli l. 1999). Verjetno pa se tudi tam najde zobozdravnik, ki bi zdravljenje kvalitetno opravil. Moj nasvet je, da iščete specialista endodonta, ki pri delu uporablja operativni mikroskop. Mogoče bi veljalo razmisliti o zdravljenju pri katerem od specialistov v privatnem sektorju v Sloveniji ?
Glede dela v eni ali več sejah: ne gre za to, ali se bo zobozdravnik odločil, ali bo delo opravljal v eni ali več sejah. Nekateri statusi omogočajo zaključitev zdravljenja v eni seji, drugi ne. Odvisno je od tega, kakšno patologijo na zobu zdravimo. Uporaba sodobne tehnologije omogoča uspešnejše zdravljenje, vendar tudi v specialističnih ordinacijah vse zdravljenj ne moremo zaključiti v enem obisku.
Zdravljenje trikoreninskega zoba za 250 EUR je verjetno mogoče. V specialistični privatni ordinaciji pa si tega ne znam predstavljati. Investicija v opremo je visoka, delo zahteva stalno izobraževanje tudi po specializaciji, saj se tehnologija hitro spreminja; izobraževanja so draga, najkvalitetnejša so v ZDA. Število storitev na dan je omejeno, saj z operativnim mikroskopom ni mogoče delati 10 ur na dan vsak dan. Če se vrnem k vašemu vprašanju: najbrž je mogoče, odvisno od tega, koliko kdo investira v opremo in znanje. S tem pa je povezana tudi uspešnost zdravljenja. Podobno, kot pri kupovanju avtomobila, stanovanja ... karkoli že: lahko kupite npr. avto za 10.000 ali pa 60.000 ali več.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik
cron