Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Granolom

Default avatar

Fickolin

Dragi bralec ali bralka,

novembra 2015 sem bil pri zobozdravniku v tujini kjer živim, ki je na že mrtvi štirici desno zgoraj ugotovil, da se nekaj dogaja v korenini. Zob je odprl, ga očistil, dodal zdravilo in na koncu zdravljenja ponovno zaprl. Po 4 mesecih sem šel k svojem zobozdravniku v Slovenijo, ki je na korenini zoba, s pomočjo RTG posnetka, zasledil granolom. Svetoval mi je, naj obiščem čeljustnega kirurga, ki bo znal oceniti ali zob še lahko pozdravimo ali ga je potrebno izruvati.
Pri čeljustnem zobozdravniku imam pregled šele 9. maja.
V tem času nisem na zobu zasledil nobenih pretiranih bolečin, do danes, ko sem se zbudil z neprijetnimi občutki na območju kjer je ta zob. Ni prav boleče, ampak imam občutek kot da imajo bakterije v korenini cel žur.
Neprijeten občutek, ki ga imam na tej korenini se je odražal na celem telesu, saj imam simpotome kot pri gripi, torej utrujenost in nezmožnost koncentracije.

Vprašanje, ki sledi pa je, ali se v meni dogajajo resne spremembe in je potrebna takojšna akcija ali lahko vzamem kakšne antibiotike in počakam še dober mesec na pregled pri čeljustnem kirurgu?

Najlepša hvala vnaprej za odgovor.
Default avatar

igorpotocnik

Pozdravljeni,

Predvidevam, da Vas je Vaš zobozdravnik poslal k oralnemu kirurgu za zdravljenje z apikotomijo. Predlagam, da pridobite tudi mnenje specialista endodonta, ki bo ocenil možnost ponovnega endodontskega zdravljenja.

Če zob dela težave, bo najbolje, da se oglasite pri vašem zobozdravniku, ki bo ocenil, ali lahko stanje do pregleda umirjate z antibiotikom, ali je bolje ukrepati prej. Upam, da razumete, da brez ogleda RTG slike zoba in kliničnega pregleda zoba kakršnega koli mnenja ne morem podati.

Lp, dr. Igor Potočnik